Bilimsel dergiler yeni bir teknoloji ile çalkalanıyor. Daha önce Rus bilimadamları basit bir yazıcı üzerinde oynanarak suni doku ve deri gibi katmanlı canlı malzemeleri püskürtme tekniğiyle üretebileceklerini göstermişlerdi.

Şimdi işler büyüdü. Düşünün Internet’ten bir hardware’in 3D planını indiriyorsunuz. Sonra Donanım üretici cihazınızın kartuşlarındaki plastik ve erimiş metal püskürtülerek katman katmak herhangi bir nesne oluşturacak. Son model bir cep telefonu , istediğiniz tasarımda bir kalem tam sizin ayağınıza uygun ayakkabı, bilgisayar parçaları, model arabalar aklınıza gelebilecek her şey. Tek yapacağınız kartuşları doldurmak ve ilgili dosyaya sahip olmak. Dediklerine göre 10 yıl içinde 300 dolar seviyelerinde satılabilecek.

Bence çok ama çok önemli bir teknoloji. Bu bize neler getirir. 3D modelleme yapan CAD, CAM, 3D MAX gibi yazılım ustaları köşeyi dönecek. 3D tarayıcılar çoğalacak. Herkes bedeninin kalıplarını alacak. Artık ürün değil hammadde ve planlar satılcak. Napster, Rapidshare, Emule gibi 3d plan paylaşım/korsanlığı ve mücadelesi tam gaz sürecek. Yazıcıoğlu önünde “Plan lazım mı plan abi, her şey var abi dükkana gel hemen yapıyoruz abi. Yok abi orjinal planı veremiyoruz ekmek kapısı abi” diyenler artacak. 🙂 Belki markete daha az gidilecek traş bıçağı bile evde üretilecek. Kendi güneş gözlüğümüzü dizayn edeceğiz.

Süper dahiler evlerinde olağandışı cihazlar icat edecek. Herkesin cihazı kendine özgü olacak. Mesela işitme cihazları her kulağa ayrı üretilir. Düşünün daha neler neler. Bu üretim teknolojisinde bir kırılma noktası. Aynı zamanda kendisininin de kopyalarını üretebilecek tam otomatik makinelerden söz ediliyor.

Not: Bu teknoloji daha önce lazer ile eritilen ve şekillenen modellemeden farklıdır.
Cornell Üniversitesi Hod Lipson, MIT , Neil Gershenfield (FAB adlı kitap)
Scientific American / Colorado Fort Collins Wohler’s Associates, Terry Wohlers
Stereolithography.com / Ron Barranco

Bu konuyla ilgili linkler :
http://www.stereolithography.com/
http://www.turkcadcam.net/rapor/otoinsa/tek-isikla-kur-tarayarak.html
http://www.mae.cornell.edu/lipson/
 
 

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız