İngiltere kaçak göçmenlerini ülkeden yolluyor. “Anlaşma yaptığı Afrika ülkesi Ruanda (Rwanda) nasıl bir yer?” diye merak ettim.

İngiltere’de başvurusu kabul edilmediği için Ruanda gitmeyi kabul eden ilk kaçak göçmen 3 bin sterlin (3 bin 750 dolar) alıp gitmeyi kabul etmiş deniyor. (Haber Hürriyet)

Olayın çok fazla yönü var:

  • İnsan hakları,
  • Gelişmiş ülkelerin sorumlulukları,
  • Göçmenlerin uyum sorunları,
  • Bir ülkenin kendi demografisini bozmadan alabileceği maksimum göçmen adedi,
  • Ülkelerin sınırlarını nasıl koruyacağı,
  • Ülkelerin istemediği göçmenleri geri göndermesinin maliyeti,
  • Geri gönderilmek istenen ülkede savaşın olması, can güvenliğinin olmaması halinde nereye gönderileceği.

Daha çok soru var. Bu konu hepimizi ilgilendiriyor. Malum sadece İstanbul’da bir günlük gezi yapmak içinde bulunduğumuz durumu anlatacaktır.

İşe Cem Yılmaz bilet esprisiyle başlayalım hani burada şu kadar kişi olsa toplamda ne eder? Böyle bir anlaşma 100 bin düzensiz göçmen veya yıllar içinde daha çok göçmen alacak bir ülke için çeşitli yarar ve zararlar getirecek.

Ruanda’da aldığı o para iyi para olabilir mi? Yerel para birimiyle ülke halkı 200.000 RWF(Rwanda Frank’ı) ile 600.000 Rwanda Frank’ı arasında kazanıyor.

ABD doları olarak bakılırsa bu $155 ile $466 USD arası yapıyor. Kaçak göçmenimiz aldığı parayla aylık $300 iyi bir ortalama yaşamı seçerse bir miktar geçinebilir. Ama bu, tümüyle geldiği ülkede alıştığı konfora, yaşam standartlarına bağlı. Gelişmiş ülkelerden gelen dört kişilik bir aile aylık $1500 ile Ruanda’da ancak geçinebildiğini de ifade edebiliyor.

Göçmenler Ruanda’da Nasıl Bir Yerde Kalacak?

Ülke çoğunluğu Hıristiyan internet yavaş, eğitim seviyesi çok iyi değil, yerel dili Kinyarwanda, resmi dili İngilizce ve Fransızca (eskiden sömürge oldukları için), demokratik ifade özgürlüğü :D, turist sayfalarında, kıtanın en güvenli şehirlerine sahip olduğu iddia ediliyor.

Önce ülkenin reklamları:

AFRİKA KITASININ EN TEMİZ ŞEHRİ: KIGALI

Yukarıdaki video bir iddiayı gündeme getiriyor. Bir ülke tümüyle temiz olabilir mi? Temizlik  bilinçaltımıza bir mesaj veriyor. Medeniyet, her noktada güvenlik, güçlü bir hizmet, gelişmeye kararlı bir ülke. (Ancak ülkenin yakın tarihini biliyorsanız aslında bunun dünyanın en büyük soykırımlarından birisinin ruhsal etkisini silmek için yapılmış olduğunu da bilirsiniz. Halkın sömürgeci ülkelerin çabalarıyla adım adım ikiye ayrılıp sonunda 800 bin insanın vahşice öldürüldüğü bir katliam bu. Ruanda soykırımı olarak geçiyor. BM’nin Fransa’nın bu konuda suçu çok büyük.)

Bakalım önyargılarımız değişecek mi?

Ülkenin diğer ismi “binlerce tepenin ülkesi”. Bu da coğrafyayı tanımlıyor. Kahve ve çay ithalatı ile ülkenin ana gelir kaynağı belirlenmiş oluyor. Başkenti Kigali. 14 milyona yakın nüfusu var. İnsanların ömür beklentisi 64 yaş erkek, 69 yaş kadın.

EXPAT VE DİJİTAL GÖÇMEN GÖZÜYLE KİGALİ – RUANDA

 

Yaşamış, görmüş olanlar daha iyi anlatacaktır.

Bu iş garip bir yöne doğru gidiyor. Bilimkurgu Elysium filmi çok güçlü bir öngörüymüş.

Bütün bu olup bitenler Ruanda’nın mali durumunu yükseltecek mi? Gelişmiş ülkelerin kaçak göçmenlerini almak ve bundan gelir elde etmek kendi halkının hayatını iyileştirecek mi? Bu olan bitenler Türkiye’yi gelecekte nasıl etkileyecek? Ülkemiz en çok kaçak göçmeni barındıran ülkelerden birisi.

FAKİR MAHALLERDE GERÇEK YAŞAM

RWANDA GÖÇMENLERİ, UK HÜKÜMETİNİ UYARIYOR. “ÜLKEMİZ GÜVENLİ DEĞİL”

 

(Videoya gelen yorumların en traji komik olanları İngiltere de güvenli değil)

Ruanda’da gerçekte hayat nasıl: İzleyip öğrenmeniz mümkün.

https://www.youtube.com/results?search_query=ruanda+daily+life

Gelir için daha detaylı kaynaklar:
https://yasammaliyeti.com/ruanda-ulkeda-fiyatlar-ve-maaslar/

Maliyetler, topluma gelirin dağılımı, detaylı inceleme
https://www.salaryexplorer.com/average-salary-wage-comparison-rwanda-c180

Quara soru cevaplar:
https://www.quora.com/What-is-the-average-salary-for-new-starters-at-Kigali-Rwanda

Genelde iyi bir daire kirasının $150, mutfak masrafının $50, ortalama bir restoranda yeme içmenin $6 olduğu söyleniyor. Ülke neredeyse dışa kapalı, bu da teknolojik endüstriyel, ürünlerin daha pahalı satılmasına yol açıyor.

TAKİBE ALIN:
X (Twitter) abone olabilirsiniz: twitter.com/ssonmez
Bilimkurgu seviyorsanız, Starbul: www.starbul.com

Para birimi çevirisi için link:
https://usd.currencyrate.today/convert/amount-100-to-rwf.html

ÜLKENİN GEÇMİŞİNDEKİ KARA LEKE

Kaynak: https://www.bbc.com/news/world-africa-14093238

1935 – Belçika, insanları Tutsi, Hutu, Twa veya vatandaşlığa alınmış olarak etiketleyen bir kimlik kartı sistemi başlattı.

1959-62 – Ruanda Devrimi: Ruanda’da Hutular ve Tutsiler arasındaki etnik şiddet. Şiddetin ardından Tutsi Kralı Kigeri V ve binlerce Tutsi Uganda’ya sürgüne gider.

1962 – Ruanda ve Burundi ayrı uluslar olarak bağımsız hale geldi. Belçika’nın sömürge yönetimi altında Tutsi monarşisi olan Ruanda, artık Hutu egemenliğindeki bağımsız bir cumhuriyettir.

1963 – Burundi merkezli Tutsi isyancıların saldırısının ardından yaklaşık 20.000 Tutsi öldürüldü. İki etnik grup arasındaki çatışmalar önümüzdeki otuz yıl boyunca aralıklı olarak devam edecek.

1973 – Juvénal Habyarimana askeri darbeyle iktidarı ele geçirdi.

1990-1994 – Ruanda iç savaşı. Tutsi mültecilerinden oluşan isyancı Ruanda Yurtsever Cephesi (RPF), Uganda’dan kuzey Ruanda’yı işgal etti. RPF, Hutu hakimiyetindeki hükümeti demokratikleşmeyi başaramadığı için kınıyor.

1993 – Barış antlaşması imzalandı.

1994 – Ateşkes, Ruanda Devlet Başkanı Juvénal Habyarimana ve Burundi Devlet Başkanı Cyprien Ntaryamira’nın uçaklarının karadan havaya füzeyle düşürülmesi sonucu ölmesiyle sona erdi. Çoğu teori, uçağın ya RPF tarafından ya da RPF ile görüşmelere karşı çıkan hükümet yanlısı Hutu takipçileri tarafından vurulduğunu söylüyor.

Bay Habyarimana’nın ölümü , çoğunlukla Hutular tarafından Tutsilere ve ılımlı Hutulara karşı gerçekleştirilen Ruanda soykırımını tetikledi. Yaklaşık 800.000 kişi öldürülüyor. (BM ve Fransa olayları durdurmuyor.)

1996-2003 – Ruanda’nın Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ni işgali, komşu ülkenin iki iç savaşına uzun süreli katılımının başlangıcını işaret ediyor.

2003 – Seçmenler etnik nefreti kışkırtmayı yasaklayan bir anayasa taslağını destekledi. Paul Kagame, 1994 soykırımından bu yana ilk başkanlık seçimini kazandı.

2005 – Hükümet, 1994 soykırımına karıştığını itiraf eden binlerce kişiyi toplu olarak serbest bırakmaya başladı. Ruanda’nın 12 vilayetinin yerini, etnik açıdan çeşitliliğe sahip idari alanlar yaratmak amacıyla daha az sayıda bölge aldı.

2015 – Ruanda Uluslararası Ceza Mahkemesi, açılışından 10 yıl sonra son duruşmalarını yaptı ve 1994 soykırımıyla bağlantılı olarak 93 kişiyi mahkum etti.

Ruanda

KAYNAKÇA:

Hürriyet’in haberi:
https://www.hurriyet.com.tr/dunya/ingiltere-siginmacilari-ruandaya-yollamaya-basladi-42454744

İngilizce Wikipedia:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rwanda

Doğal Hayat Video:
https://www.youtube.com/watch?v=bPackLz5aEg&ab_channel=BurakDogansoysal

https://www.bbc.com/news/world-africa-14093238

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız