Peru’da yer alan Nazca Düzlüğü’nü ve sadece uçakla çıkılan yükseklikten bakılınca görülen hayvan figürlerini duymuşsunuzdur. Peru’nun Gizemli Su Sistemi

Nazca Düzlüğü — Hayvan Figürleri
Nazca Düzlüğü — Hayvan Figürleri

EDIT: Makale yazılma tarihi: 20 Nisan 2016. Ekler ve düzeltmelerle tekrar yayımlanma tarihi 1 Aralık 2022

Bu kez yazıya konu olanlar onlar değil ama su olmayan yerlere suyu taşımanın en akıllıca yollarından birisi. Yıllardır ne olduğu çözülemeyen dağ zirvelerindeki delikler ve ovalardaki spiraller, bunların bağlı olduğu yer altı sulama kanalları. Orijinal adıyla bu büyük su taşıma organizasyon sistemi: Puquios.

5745fe2d1409c3b36627668e21d6681b

Havadan görüntülendiğinde fark edilen bu spiraller yer üstünde yapılan incelemelerle daha anlaşılır bir teori içinde yerini almış.

Önce aşağıdaki videoyu izlemeniz olayı zihninizde daha netleştirecektir.

Kısa cevap: Yer altı su hazneleri olan akiferlere alternatif insan yapımı akifer / su saklama sistemi için gelişmiş bir su sistemi ağı.

Doğal Akifer Nedir?

720px-Aquifer_tr.svg

Detaylı bilgi: https://tr.wikipedia.org/wiki/Akifer

Daha uzun cevap: Suyun buharlaşmasını engellemek için dağlardan itibaren yeraltı sulama kanalları ile yapay akiferleri kurmak, sofistike kuyu tasarımı ile yeraltı su kaynaklarına iniş için spiral şeklinde bir inişle her mevsim su sağlamak.

Açıkçası başka bir uygarlığın bu denli zekice bir kuyu tasarımı yaptığını ben görmedim. Belki varsa da hiç karşıma çıkmadı. Okuduğum makalelerde de orijinal olduğu belirtiliyor.

33241D2900000578-3537828-image-a-23_1460563085235

Düşünecek olursak Nazca civarındaki uygarlıklar MÖ 1000 yılı ile MS 750 yıllarında yaşadılar. Dağın altına suyu toplayacak kanallları açmaları ve makinesiz bunları yaptıklarını düşünmek çok iddialı. Tarih tam olarak hayal ettiğimiz gibi mi oldu demeden geçemiyor insan.

DAĞDAKİ ÇUKURLAR

Dağın yüksek kesimleri boyunca bir kuşak gibi devam eden, yağışı dikey kanallarla dağın içine aktaran delikler. Haritaya yaklaşarak dağ boyunca devam eden 6900 civarı çukuru görebilirsiniz. Bu yolun uzunluğu 1450 metre genişliği 20 metre.

Aşağıdaki görselde dağın tepesindeki çukurların görüntüsü yer alıyor.

mysterious-holes-of-Pisco-Valley-peru

AŞAĞIDA OVADA KÖYLER CİVARINDA SUYA ULAŞMAK İÇİN TASARLANMIŞ SPİRAL KUYULAR

13041022_10154092256379795_4631271485827561879_o
Ovadaki spirial kuyular
  1. Su, dağda açılan 6900 civarı çukurdan aşağı kanallarla süzülüp ovaya kadar yer altından geldiği için kayba uğramıyor.
  2. Ovada bulunan spiral kuyulara iniş çok kolay. Sadece yürüyerek toprak zeminde gidebiliyorsunuz.
  3. Yağmur yağarsa klasik bir kuyu sistemine göre ağzı geniş olduğu için daha çok su içinde toplanabiliyor.
  4. Toprağın alt kısmında biriken su akifer katmanında olmasına rağmen üstü kurak toprak görünümünde olabiliyor. Açılan kuyu ağzı tabanında bu akifere ulaşılmış oluyor.
  5. Çok katlı spiral yapı su seviyesinin iniş ve çıkışlarında yine de sizin yürüyerek gerekli su yüksekliğine inişinize izin veriyor.
  6. Yılın sadece yağış alan mevsimlerinde değil kurak zamanlarında da tarımı mümkün kılıyor.
  7. Su olmayan çöl bölgelerde yaşamı sağlamak için insan eliyle yapılmış en eski ve gelişmiş yer altı su taşıma yöntemi olarak dikkati çekiyor.

people.umass.edu 2016-04-20 12-23-40

Bilimsel araştırmayı yürüten Rosa Lasaponara ve takımı, Italya’daki Institute of Methodologies for Environmental Analysis (Çevre Analizleri Metodolojileri Enstitüsü)

people.umass.edu 2016-04-20 12-26-59

Yukarıdaki resimde şeması görülüyor. Yandan dağa bakınca ve yukarıdan bakılınca açılmış deliklerden suyu su kanallarına dağ zirvelerinden akışı bu şekilde alçak bölgelere taşınışı.

drive.google.com 2016-04-20 14-01-49

Dikey bacalar dağın en üstünden suyu altına indirir. Dağın altı boyunca yatay devam eden su kanalı köye kadar devam eder. Köyde ise spiral kuyu ile suya ulaşılır.

www.youtube.com 2016-04-20 12-59-44

Tarihe baktığımızda konu üzerine 1605 yılında ilk kez yazan ise elbette bölgeyi işgal eden İspanyol İmparatorluğu’ndan Reginaldo de Lizárraga

Çünkü Güney Amerika kültüründe bildiğimiz yazı sistemi kullanılmıyordu. İpliklerin üstüne atılan düğümlerle istenen bilgiler saklanıyordu.

Dolayısıyla su sistemi üzerinde tüm bulgular teori olarak kalıyor.

BÖLGENİN HARİTASI

people.umass.edu 2016-04-20 11-02-40

Nazca sulama sistemi üstüne yazılmış aşağıdaki PDF detaylı bir kaynak merakınızı giderebilir.

 

Suyun çeşitli şekillerde elde edilmesi üzerine senelerdir yazıyorum diğer bir yazım da ilginiz çekebilir.

Suyu Elde Etmenin Alternatif Yolları

Kaynakça:

WIKIPEDIA

Puquios
The Puquios are an old system of subterranean aqueducts near the city of Nazca, Peru.

https://en.wikipedia.org/wiki/Puquios

BBC

The ancient Peruvian mystery solved from space
In one of the most arid regions in the world a series of carefully constructed, spiralling holes form lines across the…

http://www.bbc.com/future/story/20160408-the-ancient-peruvian-mystery-solved-from-space

http://www.archaeology.org/news/4392-160419-peru-nazca-puquios

http://www.crystalinks.com/bandofholes.html

 



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız