Evet meydan okuyorum, sevgili sonradan görmeler. Alın paranızı gelin. Size bilgimizi satacağız. Okuduğumuz her klasik eserin her harfi için 1000 dolar, her Mozart bestesini daha ilk notasından ayırabilmek için 10 bin dolar ve her Sürrealist resmi tanımayı, nokta başına 20 bin dolardan satıyoruz. Van Gogh renk skalasını 30 bin dolardan, kuantum felsefesini sadece sizin için 100 bin dolara satıyoruz.

Paranız yeter mi? Sanmıyorum. Daha Rus Edebiyatı’ndan, Japon Haikuları’na geçerken servetiniz bitecektir.

Öyleyse soruyu bir daha soruyorum. Kaç liraya kültürlü olunur? Maalesef çok paraya.  Bu bahsettiğimiz kitapları okumak, müzikleri dinlemek, tiyatrolara gitmek, düşünmek, felsefi tartışmalara girmek hem çok çok para hem çok zaman istiyor.

Düşünün klasik müzik CD’leri ne kadar? İyi bir kütüphane oluşturmak ne kadar? Bu öyle bir şey ki, okuyacak ve kazanacak sonra kazancınızı sizi besleyen bu kaynaklara -geri- iade edeceksiniz.

Sizce kültürlü olmak ne kadar? Yorumlarınızı bekliyorum.

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



7 YORUMLAR

  1. Ben günlük yaşamda teknolojiyi araştırmak istiyorum. Nasıl yaparım? Bana biraz yardımcı olur musunuz?

  2. Bunun içindir ki korsan yayınlar, cd ve dvd’leri çok seviyorum… Bilgi zenginin ayrıcalığında özel ve ulaşılması pahalı bir şey olarak kalmaya devam ettikçe de sevmeye devam edeceğim…

  3. Yüksek kültür öğelerine geçmeden önce, dönüp kendi özüyle ilgili merakı, bilgisi var mıdır diye soralım bir kere? Doğduğu coğrafyada, kendisinden binlerce yıl önce yaratılan kültürün sorumlu mirasçısı olabildi mi, bu sonradan görme zengin? Binbir sabırla dokunan bir halı motifinin anlamını, oynadığı yerel oyundaki bir figürün nereden çıktığını, bet sesiyle gevelediği türkünün niçin yakıldığını merak etti mi? Bilmek sorumluluk getirir; meraklı insan öğrendikleriyle yüzleşmek zorundadır. Yaşamı boyunca tek derdi istiflediği paranın iki kuruşunu “leylaya basmak” olan zenginin kültürle işi olmaz, bana göre. Verir parasını, onun yerine bunu yapacak binlerce adayın arasından istediğini seçer.

  4. Kültürlü olmak için para lazım doğru ama zengin olmayla da olacak iş değil. Bir kere klasik kitapları, Mozart cdsini, kült filmlerin dvd’sini, vcd’sini para vermeye değer görerek başlamak lazım. Korsan alırken biraz içinin sızlaması lazım insanın, kültüre böyle yatırım yapılır.

  5. Neredeyse kendimi bildim bileli dvd’ye , kitaba her yerde yatırım yapıyorum. Sırf bu yüzden fakirleştim de diyebilirim . Tabi bu algıya bağlı. Pişman mısınız diye soru gelirse, Hayır ! derim. Ancak Türkiye’de bu işler biraz pahalı oluyor kanımca. Sayın Ceren Yıldız doğru söylemiş. Mozart’ı ya da Somuncuoğlu’nun “Taştaki Türkler” adlı beş kiloluk kitaba ” mutlaka olmalı” diye inat edip buna değeceğine inanması lazım kişinin. Ortalık korsandan geçilmiyor ancak ne yazık ki orjinalinede ulaşmamız zor oluyor. Bildiğim tek bir şey var : Kültüre yatırım yaparsanız mutlaka geri dönüşü oluyor. Kendimi bu konuda mutlu hissediyorum , inanın. En içten sevgi ve saygılarımla.

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız