Internette sayısız kez yakın çekim, sinek böcek resmi görmüşsünüzdür. Genelde insanlar şöyle düşünür. “Ne var ki o işte, makro objektifle basmış çekmiştir.” İnanın iş öyle değil. Şaşırtıcı ve hayranlık uyandırıcı mikro heykellerin dünyasına davet ediliyorsunuz.
Geçen gün, dostum Erim Koçyiğit ile sohbet ediyorduk. Doğa yürüyüşlerini sever ve güzel fotoğraflar yakalar. Çektiği bir fotoğrafa hayranlık duydum ve ışık düzenleme yapmayı önerdim. Elbette bizler amatörüz bir yerde.
Konuşma ilerlerken böcekleri netleme sorunu gündeme geldi. Böyle uzaktan değil de üzerindeki tüylere kadar fotoğrafları çekme konusunu konuştuk. Bilmediğim bir konuya değindi. O pozlar tek seferde çekilmiyor, onlarca poz birleştiriliyor. Bu açıklama nedense bana garip geldi. (Teknik adı ise focus stacking)
Neden buna gerek olacağını biraz düşününce gördüm. Bu denli yakından tüm nesnenin her noktasını net yakalayamıyoruz. Çeşitli yerlerde alan derinliğinden ve merceklerden kaynaklanan bir bulanık oluşuyor. Böylece fotoğrafçılar aynı küçük objeyi çok çeşitli noktalarından netliyor ve bazı yazılımlar ile tek fotoğrafta birleştiriyor.
Şu anki teknolojimizin elverdiği son nokta bu. Böylece araştırmaya başladım konuyu ve konu en güzel haliyle bana çarpmakta bir sakınca görmedi 🙂
Yazının kahramanı olan Levon Biss nasıl çalışıyor peki? Hemen izleyelim mi?
Levon, bir böcek fotoğrafçısı. İşinin aşığı. Emek harcamaktan, mükemmeli kovalamaktan yorulmayan, bıkmayan biri, dünyadaki tüm başarılı insanlar gibi.
Microsculpture (okunuşu: mayk ro sı kalp çır 🙂 Türkçesi Mikroheykel) isimli bir sergisi, Ekim 2016 tarihine dek Oxford Üniversitesi Natural History Müzesi‘nde sergilenecek.
Elbette 10 mm. boyundaki böcek 3 metre boyunda basılınca daha önce hiç görmediğimiz bir mikro aleme gözlerimiz de açılıyor.
Mükemmel aydınlatılmış, yüksek kalitede büyütülmüş portreler bir yerde Rönesans portreleri gibi.
Sıkı durun bu sergideki böcekler için 8000 ayrı poz fotoğraf çekmesi gerekmiş. Sekiz biiiin!
Sanatçının Web sitesi: http://microsculpture.net/ sitenin harika bir özelliği var. Çektiği fotoğraflara zoom yapılarak yaklaşılabiliyor inanılmaz detaylara şahit olunabiliyor.
Sanki Google Haritalar ile uydudan dünyaya yaklaşmak gibi heyecan verici bir deneyim.
ADIM ADIM YAKLAŞIYORUZ
LEVON BISS KİMDİR?
Levon Biss İngiliz fotoğrafçı. 18 yıldır büyük markalar için çalışıyor. TIME Magazine için “One Love” kitabını hazırladı.
Biss’in tutkusu ise doğayı en küçük ölçekte fotoğraflayarak Mikroheykeller oluşturmak.
36 megapixellik bir kamera ve 10x mikroskop objektifi ile 200mm ana lens ekipmanının temel parçaları.
Çalışırken bir anteni aydınlatıyor çekiyor sonra bir gözün parçasını dokuları tüyleri taa ki tüm böcek bedeninin yüzeyini kaplayana dek.
Ardından bu netlemesi farklı parçaları fotoğraf düzenleme programı Photoshop ile bir araya getiriyor.
Mesela bir böceğin 30 farklı odakla çekilmiş parçadan oluşması olağan. Ve tek bir böcek çekimi, birleştirme ve düzenlemesi bu nedenle 3 hafta civarında zaman istiyor.
Kişisel web sitesi: http://www.levonbiss.com/
Mikrosculpture Sitesi: http://microsculpture.net/
Instagram: https://www.instagram.com/levon_biss/
Twitter: https://twitter.com/LevonBissPhoto
Facebook: https://www.facebook.com/Levon-Biss-Photography-189668984455958/
Behance: https://www.behance.net/levonbiss
Videoda gördüğümüz çekim esnasında kullandığı program ise Capture One Pro
https://www.phaseone.com/en/Products/Software/Capture-One-Pro/Highlights.aspx
Photoshop ise Adobe firmasının bir ürünü: https://www.adobe.com/tr/products/photoshop.html?promoid=KLXLS
KAYNAKÇA:
Kişisel web sitesi: http://www.levonbiss.com/
Mikrosculpture Sitesi: http://microsculpture.net/
Instagram: https://www.instagram.com/levon_biss/
Twitter: https://twitter.com/LevonBissPhoto
Facebook: https://www.facebook.com/Levon-Biss-Photography-189668984455958/
Behance: https://www.behance.net/levonbiss
Focus Stacking Tekniği Nasıl Yapılır?
http://makrodunyasi.com/focus-stacking-teknigi/
https://www.phaseone.com/en/Products/Software/Capture-One-Pro/Highlights.aspx
https://www.adobe.com/tr/products/photoshop.html?promoid=KLXLS
https://www.instagram.com/morethanadodo/
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.
Süleyman Hocam ilk öncelikle böyle bilimsel paylaşımlar yaparak bizlere katmış olduğunuz bilgilerden dolayı emeklerinize sağlık diyorum. Bir sonraki makalenizi sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılar.
Sinan çok teşekkür ederim. En çok hangi böceği beğendin? 🙂
Tabiki:
Orchid Cuckoo Bee
İşte tam da böyle konular yazmanız beni çok sevindirdi. Keşke fotoğrafçılık konusunda böyle daha enteresan yazılarınız her hafta olsa :))
Teşekkürler. Çok etkilendim.
Gökhan, bana kalsa her gün yazarım da 🙂 yazılan konuları güzel anlatmak ve başka site içerikleri ile çok tekrara düşmemek yeni olmak lazım.
Bir de sitede pek çok kategori var. Eğitim, sanat, kültür, kitap, teknoloji, sinema… Karşıma gelen en ilginç haberi ve aklıma gelen en iyi fikri sizinle paylaşmayı tercih ediyorum.
Yine de aklıma not aldım. Fotoğrafçılık konularına genel bir ilgi var.
Bu arada Fotoğrafçılık kategorisindeki diğer konulara göz atabilirsiniz. https://www.gunesintamicinde.com/category/fotograf/
Olağanüstü inalılmaz çekimler!