Makaleyi okumak yerine dinlemek ister misiniz?
Merhaba, NFT yeni dünyanın blok zincire dayalı sanat eseri tescil ve satış yöntemi. Teknoloji geliştikçe yepyeni tanımlar ortaya çıkıyor. Ve eserim artık NFT sistemle satışta.
“NFT nedir?” diyorsanız bu yazıda kaynaklar bulacaksınız. NFT videosu ile başlayalım mı?
Size NFT nasıl satılır alınır, kısa bir özet vereyim:
Mutlaka bir kripto cüzdan gerekli. En ünlüsü pratik olanı Metamask. Aşağıda hızlı özet var. Şöyle bir okuyun sonra altındaki videoyu izleyin.
Metamask sitesine girip Google Chrome eklentisini kurun. Sakın Google’dan arayıp gördüğünüz eklentileri kurmayın! Sakın.
https://metamask.io/ site adresi bu.
Burada üyelik oluştururken size verilen kelimeleri vb çok iyi saklayın. Bakın bu lafın gelişi değil. Diğer şifreleri unutmaya benzemez blokzincirde unutulan çöp olur, millet binlerce bitcoin cüzdana bu nedenle erişemiyor. Aman dedim, sonra üzülmeyin.
Bu cüzdana ETH yollayın. Ya bir kripto borsadan ETH almalısınız ya da Meta mask ile bağlı çalışan bir site ile. Örneğin Metamask elentisinde Buy düğmesine tıklayınca sizi www.sendwyre.com sitesine gönderir. Oradan kartla vb ETH alınabilir. ETH nedir derseniz, Bitcoin gibi bir kripto para birimi kısaltılmamış adı Ethereum ve oldukça pahalı. Ne yazdınız kaç dolar lira veriyorsunuz aman aman dikkat edin.
Bu videoda Bekir Çağrı Çelik Metamask cüzdan nedir nasıl açılır, gayet iyi anlatmış, izleyin devam edelim.
Metamask cüzdan nedir nasıl kullanılır, detaylı bir kaynak verelim.
https://tr.bitdegree.org/crypto/metamask-kullanimi
Bu ETH kripto borsadan alıp kendi ETH cüzdanınızdan Metamask cüzdana yollarken alıcı cüzdan bilgileri çok doğru olmalı yanlış cüzdana diyelim ETH yerine BTC cüzdana yollarsanız geçmiş olsun.
Meta Mask cüzdanda birkaç yüz lira ederinde ETH varsa
www.rarible.com sitesine girin. Connect Wallet düğmesine basın girişi metamask ile yapar. Şifre falan yok. Kullanıcınızı oluşturun ve ilk eserinizi yollayın. Mint işlemi ve zincire eklerken cüzdandaki ETH – Gas kullanılacak. Bundan sonrası satış becerinize kalıyor.
Ben de ilk eserimi satışa çıkardım. Blog sitemde kişisel tarihime bir not düşmek ve Türk sanatçıların da dikkatini çekmek istedim.
NFT kavramını Şubat 2021 sonunda incelemeye başladım. Anlatanlar karma karışık anlatma konusunda Türk ya da yabancı fark etmediği için ne yapılır, nasıl yapılır, çözmek için zaman ayırmam gerekti.
Blokzincir algoritmaları, mining, kripto cüzdan, borsalar gibi kavramlara 2010 yılından beri hakimim. Adapte olmak çok uzun sürmedi. Sistem ETH gibi kripto değerlerle çalıştığı için bir borsadan TL, USD, Euro, kredi kartı ile satın alma yapmanız gerekiyor. Ardından alışveriş cüzdanına bu ETH miktarı yollamanız gerekiyor. En sonunda maliyetler kısmına odaklandım. Toplam masraf ucuz değil. Değiyor mu? Bir eserin Ethereum zincire eklenmesi GAS masrafı, kendi borsa cüzdanınızdan ETH yollamak ayrı masraf bu böyle gidiyor. Eğer satılırsa üstüne koyacağınız etiket çok çok daha fazla olduğu için değebilir. Ancak bu sizin tanınmanıza, eserinize dikkat çekmenize de bağlı.
Neticede Rarible sitesinde çizip boyadığım bir resmi satışa açtım.
“Aristokrasinin Dişleri” “Teeth of Aristocracy” adlı NFT eserimin satın alma linki: https://rarible.com/token/0xd07dc4262bcdbf85190c01c996b4c06a461d2430:246454:0x0cbb684d8a81101026beaa9e2e311ab39d0504a7
Tweeter ile de duyurdum.
Çizip renklendirdiğim ilk #NFT eserimi Mintleyip dünyadaki sanat akımına katıldım
Aristokrasinin Dişleri adlı resim https://t.co/lWsycJ3iDm üstünde sergileniyor.
Mutluyum. Büyük bir devrimin ilk adımlarında yer almak çok büyük onur.
Süleyman Sönmez
Kaptanın Seyir deft. 10.03.2021 https://t.co/NV5DVcI2xz— Süleyman Sönmez (@ssonmez) March 10, 2021
Rarible profilimi de ekleyeyim, ileride satışa sunacağım eserler için üs gibi düşünün.
https://rarible.com/suleymansonmez
Bu yazıya yeni satışlarımı eklerim.
Aaa unutmadan bir tweetim de satışta. Evet 🙂 Starbul adlı romanımın tanıtımını NFT ile satışa çıkardım. Ve bu ülkemizde bir ilk. 9 Mart 2021 tarihinde gerçekleşti.
https://v.cent.co/tweet/1282680266167918592?s=u_a
Türkiye'den bir ilk. Süleyman Sönmez'in @ssonmez yazdığı Starbul adlı romanın https://t.co/GQukR9KrMU duyuru tweeti
NFT ile satılık: https://t.co/Dgy5Iw0nYA @cent #NFT #valuables #starbul #kitap #bitcoin #chz #kriptopara #roman #ilk #opensea #etherium #ethereumclassic— Süleyman Sönmez (@ssonmez) March 9, 2021
Bir diğer yaptığım resim şu adreste satışta
https://mintable.app/art/item/Robots-are-Beautiful-Robots-are-Beautiful/fYBunU2jWHfHFoS
Sevgilerimle.
Süleyman Sönmez
NFT NEDİR? NASIL YAPILIR?
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-56385962
Yüksek ücretler vermeden NFT yapılır mı?
Benim Mintable Hesabım da Aşağıda
https://mintable.app/u/suleymansonmez
Yeni romanımı okudunuz mu?
İstanbul'un geleceğinde müthiş bir polisiye maceraya katılmaya hazır mısınız?
Starbul'u Kitapyurdu sitesinden indirimli satın almak için tıklayın
https://www.kitapyurdu.com/kitap/starbul/546488.html
Beyinlere implant çip yerleştirildiğinde yaşam nasıl olacak? İnsanlara kendi iç sesleri kadar yakın olan “Fısıltı” adlı yapay zekâ neler yapabilmemizi sağlayacak?
Yaşanan her şeyin deneyim olarak yüklendiği yeni sosyal medya “Humanetey”, nasıl bağlar kurmamızı sağlayacak?
Zeynep, yüzyılın sonundaki dünyada, bugünkünden çok farklı bir İstanbul’da yaşayan genç bir annedir. Beklenmedik bir kazayla hayatı paramparça olur. Suçluları aramak için çıktığı yolda, karşılaştığı sıra dışı insanları ve olayları çözdükçe büyük bir bulmacanın içinde olduğunu fark eder.
* İstanbul’un son taksi şoförü
* Dünyayı Yöneten Yapay Zeka
* “İstanbul Yüz Bin Drone Savaşı” kahramanı Yüzbaşı
* Ölümün ötesini gören ressam
* Mesih’i arayan hacker
* Sosyal medya fenomeni ünlü bir dalgıç
* Robotların camisinden bir imam
* Yükseltilmiş İnsanlar
* Son İnsan Başkan
* Geleceği şekillendiren bilim insanı ve
* Binbir yüzlü katil...
İstanbul’un dev gökdelenlerinde, su ve yer altı kentlerinde, Serbest Bölge’de yol alın. Tümünün yaşamlarını bağlayan yüzyıllık olay örgüsünde, nefes kesen, dozu adım adım yükselen STARBUL macerasına katılın.
Starbul Kitabın Resmi Sitesi:
www.starbul.com
Süleyman Sönmez
Detaylı bilgi:
https://www.gunesintamicinde.com/starbul-yildiz-zeka-romanim-basildi/