Bir süredir Amerika Birleşik Devletleri merkezli ekonomik kriz tartışılıyor ve aklı başında olanlarımız kaygıyla izliyoruz. Diğerleri ise ay ve bayram isimleri üzerine bölünmeyi daha çekici buluyor gündem maddesi olarak.

Üretim biraz yavaşlar, çekici unsurlar bulamazsa, tüketiciler biraz olsun duraklar satın almazlarsa ve kredi faizleri ile sermaye güven ilkesi oynarsa bu hassas denge domino efekti ile tüm marketleri sarsıp yıkıyor. Iphone Almazsanız, Vista'ya Geçmezseniz Ekonomi Çökecek!
Sağdaki fotoğraf: Motherpie Creative Commons Lisansı ile kullanılmıştır.
Kapitalist sistemlerin dinamiği enerjinin akışı gibi. Yüz yıl öncesinden kapitalist sistemlerin çökmeye mahkum olduğunu ispatlayan pek çok ekonomi uzmanı geldi. Çünkü içinde yaşadığımız sistem kesintisiz üretim ve tüketim dengesi ve bunları finansa edecek kredi yapısı üzerine kurulu.

Üretim biraz yavaşlar, çekici unsurlar bulamazsa, tüketiciler biraz olsun duraklar satın almazlarsa ve kredi faizleri ile sermaye güven ilkesi oynarsa bu hassas denge domino efekti ile tüm marketleri sarsıp yıkıyor.

Elbette kimilerine göre bunda Çin’in de payı var. Ustaca yürütülen bir ekonomi savaşı gibi.

Kapitalist sistem bu şekilde sıkıştığında geriye tek çare olarak Dünya Savaşları kalıyor. Amerikan Buhranı sonrası yaşadığımız, İkinci Dünya Savaşı gibi. Devletler ileride ödenmek üzere borçlanıyor. Üretim savaş sanayine dönüyor ve çarklar yeniden dönüyor.

Bu nedenle Iphone sıralarına giren insanlara artık kızamıyorum. Onlar ilk deneyen olmanın ihtişamını yaşarken aslında maddi kainatın “Mutluluk metadır” amentüsüne sadakatlerini dile getiriyorlar.
Ve aslında bizi 3. Dünya Savaşı’ndan kurtarıyorlar.

Bir dosya ataçlayamayan pili değişmeyen Flashlı Javalı site gösteremeyen dünya kadar eksiği olan bir cihazı almak için sıralara girip Türkiye’ye özel dünyanın en pahalı web paketlerine gönüllü koşuyorlar.

Ama iyi ki varlar. İyi ki varlar. Onlar oldukça Türkiye halen ayakta kalabilir. Ne dediğimi daha iyi anlamak istiyorsanız Bırakınız satın alsınlar yazımı bir okuyun derim.

Düşünün Amerika’nın şu an ki krizinde en büyük nedenlerden birisi Mortgage faizleri deniyor. Oysa şu an bırakın ev almak için kredi bulmayı, kredi kartı ödemeleri krizde ciddi unsurlar.

Peki bunda sadece ekonomi mi suçlu? Neden başladığı, ne zaman biteceği bir türlü belli olmayan Irak savaşı neler alıp götürdü Yeni kıtalı dünya devinden?

Ve Katrina gibi “huge” fırtınaların açtığı yaralar, milyonlarca insanın evlerinin zarar görmesi ve evlerin yeniden yapılmasında kullanılan Mortgage faizleri. Ne kadar ilişkili değil mi?

Kimi insanlar Amerika’yı çarpan doğal afetlerde ilahi düzenin izini hissetti. “Eve geri dönen zalimlik” veya “bumerang gibi geri gelen karma” diye düşünüldü. Bunu Hürriyet gibi gazetelerin ilgili haberlerine yorum yapanların yorumlarında defalarca okuduk. Toplum sonunda zalim imparatorun tacının düşmesini bekliyor.

Oysa Vista’ya geçmeyerek XP de kalan milyarlarca insanın temsil ettiği statükocu duruş kapitalizmin sonunu göstermedi mi taa iki yıldır bize? Nedir alakası XP ve ekonomik krizin?

Mükemmel bir telefon, telefon satışlarının sonudur. Mükemmel bir işletim sistemi veya program yeni programların sonudur. Üstelik programların mükemmel olması bile gerekmez. Kullanıcı “XP, Vista’dan daha iyidir” desin yeter. Yeni çıkan hiçbirşeyi almaz. Zaten mükemmeline sahiptir kendince.

Böylece görüyoruz ki İmparator gücünü kaybedecektir. Peki sahneye yeni gelecek olan Çin ve Rusya kardeşliği nasıl olacak düşündünüz mü hiç?

Demir yumruklu Boz Ayı ve Kızıl Ejderha. Emin olun derdimiz XP’den Vistaya geçmek kadar basit olmayacaktır. Yeni İmparatorların etkisi bambaşka olacaktır.

İşte bunun için durmayın fedakarca kalkıp bir Iphone alın! Hemen Amerika’yı kurtarın. Doğu’nun tiranları geldiğinde taklit Iphone’lar bile bizim için hayal olacaktır. Iphone olmadan nasıl yaşarız değil mi?

EK BİLGİLER:

Ferruh Mavituna’dan geliyor 🙂
iPhone Almamak İçin 22 Neden
http://ferruh.mavituna.com/phone-giciklikari-oku/

Bu sunu da krizi gayet net şekilde anlatıyor.
Müge Abla’ya teşekkürler 🙂
http://www.slideshare.net/mugecerman/ekonomik-kriz-nasl-balad-presentation

STARBUL, Türkiye'de 100 yıllık sürede geçen baş döndürücü bir bilim kurgu roman. Starbul okumak için tıklayın

SİTEMİZE ABONE OLDUNUZ MU?