“Yerçekimi” bizi bu yerkürenin üstünde yaşatan ama bir yandan da sürekli kendisine karşı iş yapmak zorunda kaldığımız “g” sembolüyle gösterilen olağanüstü kuvvet. Her gezegende değişen bu gücün uzayda sıfırlandığını elbette biliriz. Ama “sıfır yerçekimi / zero g” de neler oluyor gelin bakalım.

Astronotlarla Eğlence 🙂

Dünyada yerçekimsiz alan olmadığından büyük uçaklarla serbest düşme yapılarak yerçekimsiz alan taklit ediliyor. Çok kısa bir an için insan bunu deneyebiliyor. Sonra uçak tekrar yükseliyor. Kim böyle pahalı ve zor bir deneyimi ister derseniz bir çok uzay filmi böyle çekiliyor derim. Yerçekimsiz alanı stüdyolarda taklit etmek için şu an tek yöntem bu.

Gerçekte yörüngede yaşayan astronot ve kozmonotlar ise bir sürü olay rapor ediyorlar. Kaybolan bir nesneyi bir süre sonra havada uçarken görmek. Yemek, içmek ve banyo yapmak, tuvalete gitmenin başlıbaşına bir macera olması ve kasların kullanılamadığı için süratle erimesi.

Yerçekimsiz ortamda ağ ören örümcekler, büyümeye çalışan bitkilerin kökleri, kimyasal reaksiyonlarda görülen gariplikler, astronotların uzun süre uzayda kalmasıyla uzayan boyları, bir kibritin yanmasındaki garip olaylar zinciri, dünyada milyonlarca dolara yapılamayan araştırmaların test edilebilmesi gibi bir çok altbaşlık var.

Sizleri videolarla yerçekimsiz dünyaya davet ediyorum. Arkada klasik bir müzik çalmalı kesinlikle, Arya söylenmeli :))))

Sıfır yerçekiminde suyun olağanüstü görünümü

Uzay Turisti Anousheh Ansari, ISS (Uluslararası Uzay İstasyonu’nda) sıfır yerçekiminde saçlarını yıkıyor ve dişlerini fırçalıyor.

TAKİBE ALIN:

X (Twitter) Takip Edebilirsiniz: 
twitter.com/ssonmez

Bilimkurgu okumayı seviyorsanız,
Starbul ilginizi çekecektir. www.starbul.com

Youtube Kanalım: 
www.youtube.com/suleymansonmez 


Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (IIS) Hayat (3 Bölüm)
http://www.youtube.com/watch?v=p8RiIIL_nhw
http://www.youtube.com/watch?v=qDhC8DcYdXM
http://www.youtube.com/watch?v=dLHzWTdd2Uc

NASA Vomit Comet KC-135 ile azaltılmış yerçekimi (NASA Zero-G Fun with the Vomit Comet KC-135 Reduced Gravity)

Fen öğretmenleri yerçekimsizlik uçağında (Zero-G mikrogravity Plane)

Profesör Stephen Hawking’in yerçekimsiz ortamda eğlenmesi

Uzayda muz yemek(Korkmayın Ajdar gibi değil 🙂

Uzayda tuvaletler (Konuşma İngilizce ama en komik yeri sonu. Tuvalet atıklarının atmosfere gönderilmesini anlatıyor, yansınlar diye. Ve biz onları kayan yıldız gibi görüp dilek tutuyoruz 🙂

Bu da dünyada olduklarını unutup havalarda uçan Kungfucular 🙂

Kaynakça:
Yerçekimsiz ortamla ilgili daha fazla bilgi için:
http://en.wikipedia.org/wiki/Weightlessness

NASA Yerçekimsiz ortam sitesi
http://exploration.grc.nasa.gov/zero-g/

NASA Microgravity (Azaltılmış yerçekimi) Üniversitesi
http://microgravityuniversity.jsc.nasa.gov/

Uzayda Küre şeklinde yanan alev
http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Flame_in_space.gif

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



8 YORUMLAR

  1. Hem ilginç hem güzel.
    Teşekkürler…
    Amaaa… “Yerçekimi olmayan ortamlarda yapılan ciddi araştırmalar ve sonuçları nelerdir? Tıbbi ve zirai deneyler için yapılan biyolojik araştırmalarda hangi konulara öncelik veriliyor?”
    Merak uyandıran bu tipte konuları da sonradan ekleyebilecek arkadaşlar olursa çok daha iyi olur diye düşünüyorum…
    Bir de örnek videolardan birinde bahsedilen, uzaya bırakılan atıkların “Kayan yıldız” görünümüne bürünerek dilek tutulmasına neden olması gerçekten ilginçmiş. Umarım, konuyla ilgiliymiş gibi duran uçan Kungfucular o hareketleri yaparken zorlanıp dilek tutmamız için “Kayan yıldız” oluşturmaya çalışmazlar 🙂 Gerçekten bu videolar arasındaki sıralamada sanki öyle bir izlenim doğuyormuş gibime geldi:) Espri yapacağım derken kabalaştıysam kusuruma bakmayın, benim çok komiğime gitti…

  2. “Böyle ayrılık olmaz..
    Böyle sensiz yaşanmaz.”

    Şiir etiketinden geldim. Yerçekimsiz ortamın eğlenceli görüntülerini izlemedim. Bloglarda, You Tube izlemeyi sevmiyorum.

    ‘Yorum yazmadan önce’yi okumadan geçemedim ama.

    Dilbilgisi iyi olmayan bir insan için, biraz ürkütücü olmuş bu uyarı. Böyle söylememe rağmen hoşuma gitti.

    Güzel bir ayrıntı.

  3. İlhami çok üzgünüm ama bunun sebebi biz değiliz. Bu yazıyı yazdığımda Youtube açıktı. Harika videolar buldum ve yazıyı yayınladım. Sonra youtube sansürü oldu. Böylece milyonlarca site Türkiye’den erişilmez oldu. Sitemizde bilim için sanat için eklediğimiz yüzlerce video izlenmez oldu. Elbette başka başka yöntemlerle youtube’a giriliyor.

    Ama bütün bu olanlar için şikayet etmeniz gereken makam ülkemizi yönetenlerdir. Bizim şu aşamada yüzlerce siteyi bir yerden bir yere aktarma şansımız yok. (Diğer çözüm “Ben giriyorum siz de girin” diyen devlet büyüklerimiz gibi siz de ayarlarınızı yapıp Youtube’a girin)

  4. İleride inş halka açık eğlence şeklini alır bizde deneriz. Belgesellerde izliyoruz fakat yaşamak farklı olsa gerek.

  5. mrb arkadaşlar ben türkiyede böyle bir similatör kurmak istiyorum ve bilgi verebilecek arkadaşlar varsa mail adresimle görüşebiliriz.(yani küçük bir oda da belli bir ücret karşılığı eğlence sunmak insanlara bu sistemin nekadara mal olacagı hakkında bilgi sahibi arkadaşlardan yardım istiyorum.msn: serkan_gelibolu@hotmail.com

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız