Casuslar, Spylar, Trojanlar, wormlar

Gün geçmiyor ki, bir arkadaşımın bilgisayarı solucanlarla casuslarla sarılmasın. Belirtiler: Kendiliğinden açılan reklamlar, açılıp kapanan tuhaf pencereler. Kimi zaman abuksubuk siteler, kumarhane reklamları ve tonla mesaj.

Gün geçmiyor ki, bir arkadaşımın bilgisayarı solucanlarla casuslarla sarılmasın. Belirtiler: Kendiliğinden açılan reklamlar, açılıp kapanan tuhaf pencereler. Kimi zaman abuksubuk siteler, kumarhane reklamları ve tonla mesaj. Casuslar, Spylar, Trojanlar, Wormlar
Görsel: http://www.flickr.com/photos/cherryelcamino/4354767985/ | Creative Commons lisansı ile kullanılmıştır.

Şimdi, bu ve bunun gibi bir çok şeyle virüsler arasında ne fark var?

Öncelikle virüs bir dosyaya bulaşır. Yani virüslü dosya size kaydedilmedikçe ve çalıştırılmadıkça çalışmaz. Oysa wormlar, trojanlar, kurtlar bir dosya aldığınızı bile farketmeden bulaşabilir. Çoğunlukla bir siteden Activx denetimi olarak yüklenirler. Bunlar arka planda çalışırlar. Sadece arada bir faliyete geçerler. Kimisi öylesine sessizdir ki, oysa sizin tüm tıklamalarınızı, girdiğiniz harfleri takip etmekte ve bir şifre, kredi kartı bilgisi kapma peşinde koşmaktadır. Kimi ise bazı portlarınızı açarak sizin İnternet bağlantınızdaki bu sanal kapılardan girebilecek saldırgan hacker ve lamerlara olanak tanırlar. Yani gördüğünüz gibi pek hafife alınacak bir konu değil. İş ciddi.

Ne yaparız bu durumda? Nasıl virüslere karşı bir koruyucu program kullanıyorsak, Mc Afee, Norton vs. bu türlü sayısal belalara karşıda bir program kullanmalıyız.

Bu aralar güvenilip kullanılan 5-6 güzel spyware yazılım var. Kimi ücretsiz kullanılırken kimi 2 hafta sonra para istiyor. Kimi ise daha beta yani deneme aşamasında. Her birinde scan (ara) ve temizle ile karantinaya al gibi seçenekler bulunuyor.

1) Spybot ( www.spybot.com )
Download: http://www.download.com/Spybot-Search-Destroy/3000-8022_4-10122137.html?tag=prod

2) Adaware
http://www.download.com/Adware-Spyware-Removal/3150-8022_4-0.html?tag=nav_dir

3) Spy Sweeper
http://www.pcsecuritynews.com/webroot.html

4) Microsoft Windows Defender
http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx

5) Stinger
http://us.mcafee.com/virusInfo/default.asp?id=stinger

6) Avast
http://www.avast.com ve ücretsiz yükleme http://files.avast.com/iavs4pro/setuptur.exe

6) Kaspersky Antivirüs Yazılımı
http://www.kaspersky.com.tr/

Bunları birlikte deneyebilir. Ayrı ayrı kullanabilirsiniz.
Kolay gelsin demeden, Spybot ve Microsoft Antispyware şu anda ücretsiz ve anlık koruma sağlyor. Kullanıyorum. Elbetteki her koruyucu, tanıdığı düşmana karşı korur. Yeni çıkan belalılara karşı düzenli update (güncelleme) ile tanımlama bilgileri güncel tutulmalıdır.



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız