Sıcaklık görünür mü? Evet görünür hale getirilebilir. Daha çok güvenlik ve askeri alanlarda kullanılan algılayıcı sistemler, eğitim ve eğlence için de kullanılabilir. Peki bunu bir kağıdın yapabildiğini duymuş muydunuz?

termokromikmurekkep
Görsel: nicolasnova | Creative Commons lisansı ile kullanılmıştır.

Eğlenceli bir malzeme Thermochromic (Termokromik) kağıt. Anlamı ısı ile renk değiştiren boya ve ekranlar. Üstüne elinizi basınca avucunuzun sıcaklık haritası olduğu gibi görünür hale geliyor.

Ayrıca becerikli bir mucidimiz bunu bir defter kabına da dönüştürmüş. Önce videoyu izleyelim mi?

 

Bu Kağıtlar ve Ürünler Nereden Bulunur?

hea200
http://www.teachersource.com/Chemistry/Thermochromic/Heat_SensitivePaper.aspx

Isındıkça Renk Değiştiren ve Küresel Isınma Sonucu Sular Altında Kalması Muhtemel Yerleri Gösteren Fincan

mug175
http://www.teachersource.com/Chemistry/Thermochromic/GlobalWarmingMug.aspx
Bu çeşit fincanlar ülkemizde de var. Özellikle normalde siyahken ısınınca resmin ortaya çıkması gibi. Ama bu resimde birden fazla katman var gibi. Akıllıca düşünülmüş bir tasarım.

Isınınca Renk Değiştiren Pullar

weather_blueweather_purple
http://www.gbstamps.com/news2001_1.html
http://www.fortunecity.com/olympia/tilden/186/stampcollecting/index.html

TAKİBE ALIN:

X (Twitter) Takip Edebilirsiniz: 
twitter.com/ssonmez

Bilimkurgu okumayı seviyorsanız,
Starbul ilginizi çekecektir. www.starbul.com

Youtube Kanalım: 
www.youtube.com/suleymansonmez 


Renk Değiştiren Periyodik Tablo

hea300
http://www.teachersource.com/Chemistry/PeriodicTables/HeatSensitivePeriodicTables.aspx
Elementlerin endotermik mi ekzotermik mi olduğunu ısıtınca görebiliyorsunuz. Çok ilginç bir ürün.

Thermochromic Moleskine

http://blog.makezine.com/archive/2009/08/thermochromic_moleskine.html

Termokromik Kartvizitler ve Reklam Malzemeleri

THERMO_BUILD1
THERMO_BUILD2
Thermo_Conspiracy2

Bu reklamcılık için müthiş bir mecra. Diyelim dikkati orman yangınlarına çekmek istiyorsunuz. Kişi avucunda tutunca yanan ormanlar belirir. Gizli bir konuyu aydınlatmak istiyorsunuz. Komple teorileri için harika bir sunum… Kendim için de düşünmedim değil. Güneşin Tam İçinde kartviziti tam konuya uygun siyah bir kağıt ve güneşe tutunca veya elinizde tuttukça ısınıp kartvizit beliriyor. Neden olmasın? 🙂

http://generationpress.co.uk/archives/945

Termokromik Malzemelerle Nasıl Deneyler Yapılabilir?

sunblockexperiment
http://blog.teachersource.com/category/chemistry/ (İngilizce)

Örneğin yukarıdaki deneyde güneşin zararlı etkilerinden koruyucu kremleri test etmek için bir tane gazete kağıdı bir tane krem sürülmüş kağıt ve ortada termokromik kağıt kullanılmış. Yukarıdaki linkte verilen sayfada kimyasal anlamda yapılabilecek pek çok eğitsel laboratuvar deneyi sunulmuş.

TERMOKROMİK ÜRÜN ETİKETLEME

İyi soğutulduğunda renk değiştiren içecek şişeleri, belli bir sıcaklıktan sonra bozulma ihtimali olan ürünleri gözle denetlemek için etiketler, ısınınca görünen etiketler. Bugün ülkemizde de dünyada da sık sık kullanılıyor.

TERMOKROMİK MALZEMENİN KİMYASAL YÖNÜ, MALZEME ÇEŞİTLERİ VE TEKNİKLERİ NEDİR?

TCTech
http://www.colorchange.com/Thermochromic%20Technology.htm
Yukarıda görüldüğü gibi iki çeşit malzeme var. Leuco Dye kaynaklı termokromik mürekkep ve LCD ekranlardan bildiğimiz likit ktistal görüntüleme şekli. Çok daha detaylı teknik bilgi istiyorsanız http://en.wikipedia.org/wiki/Thermochromism

lcdtermo
http://www.archivalsuppliers.com/prodinfo.asp?number=723-1212
lc2025
http://www.labelsfirst.com/productsrangedetail.asp/pr=84

TERMOKROMİK GÖRÜNTÜLEME KONULU VİDEOLAR

Yukarıdaki örnekte araştırmacı bildiğimiz ampullerin üzerlerini sıcaklığa duyarlı termokromik boya ile kaplıyor. Bilgisayardaki ekranda her bir kutu bir ampülü temsil ediyor. Yani ekrandaki pixel dediğimiz temel görüntüleme birimini. Ekranda beyaz yapıldığında ampul açılıyor ve ısındıkça rengi değişiyor. Rengi siyahtan beyaza gidiyor. Kapatılınca yine soğuyor. Bu temel sistem aslında şu an kullandığımız ekranların görüntüleme cihazlarının temelindeki prensibi anlamak için ideal bir örnek.

 

Üstteki örnekte ise İsveçli sanatçı Christian Andersson sandalyelerin renklerini siyahtan beyaza dönüştürüyor. Yine ısıtarak beyazlatıyor ve soğuyunca boya siyaha dönüşüyor. Bu çalışma elbette daha büyük bir projenin parçası fiziksel nesnelerin algılanması üzerine olan.

Bu örnek dijital görüntüleme sistemi için kromatik mürekkep kullanımını anlatıyor. Çok kapsamlı bir video.

 

Bu videoda ise yün üstüne serpilmiş termokromik mürekkep ile kişi elektronik olarak görüntü elde etmeye çalışıyor.

termokromik goruntuleme
Görsel: nicolasnova | Creative Commons lisansı ile kullanılmıştır.

Üstteki fotoğraf çok şey anlatıyor. Fotoğrafın etiketlerini okuduğumuzda İsviçre’deki bir araştırma laboratuvarı olduğunu öğreniyoruz. Nicolas Nova, burada elektronik bağlantılarla sıcaklıkla renk değiştirme esasına dayalı görüntüleme üzerine yaptığı araştırmayı gösteriyor. Araştırmacının kim olduğunu çok merak ettim. Biraz arayarak kişisel bloguna ulaştım. http://liftlab.com/think/nova/. Sitesi dolu dolu ve tek konu bu değil. Başka pek çok alanda yazıyor.

termodisplay
Termokromik görüntüleme üzerine bir diğer çalışma da burada.
http://www.boldtoad.com/blog/?p=176

TERMOKROMİK DEKORASYON

eugenelowchi
Proje: Eugene Low | Malezya http://www.designboom.com/contest/view.php?contest_pk=2&item_pk=367&p=1

Evinizin duvarları sıcaklıkla renk değiştirse? Harika bir manzara olurdu diyenler için harika bir araştırma konusu.

TERMOKROMİK ETİKETLE ATEŞ ÖLÇMEK

sıcaklıkolcme
atesolcer
Görseller: pablocomotion | Creative Commons lisansı ile kullanılmıştır.

Gripal enfeksiyonlarda hastayı sürekli ölçmek yerine alnı iyice kuruttuktan sonra bu etiket yapıştırılıyor ve vücut sıcaklığı anında görünüp takip edilebiliyor. Anne babalar çocukları için düşünebilir. Sık hastalananlar için de elverişli.

TERMOKROMİK MODA

PA_Moon_01
Tasarım: Valérie Lamontagne | Ay Elbisesi | The Moon Dress http://architectradure.blogspot.com/2006/05/when-fashion-technology-design-meets.html

Artık elbiselerin renk değiştirmesi için de kumaşlarda mürekkep olarak kullanılıyor. Örneğin elbisedeki koyu yerler veya transparan şekiller güneş görünce ısınıp renk değiştiriyor. Bu da elbiseye yaşayan canlı bir imge kazandırıyor. İşte tasarımlar.

Daha fazlası için Google’a güvenin 🙂
http://www.google.com.tr/search?q=Thermochromic

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



5 YORUMLAR

  1. Farklı ve eğlenceli bir bilgi aslında. Bir çok örnek göstermişsiniz ve aslında yeni oluşturulacak örnekler ile günlük hayatımızda sıklıkla kullanabileceğimiz bir uygulama olacak gibi. Fincan modeli ile daha önce karşılaşmıştım şimdi hangi teknik ile yapıldığını öğrenmem iyi oldu. Siyah beyaz kartvizit yaparsanız eğer, almak isterim. Sandalye uygulaması farklı amaçlar için kullanıldığında esprili sonuçlar ortaya çıkabilir : )

  2. Öncelik le böyle bir yazı hazırladığınız için tebrik ederim .Bu siteyi bir bilim dergisi ne benzetiyorum makalelerini z çok detaylı ve anlatım yönünden çok zengin içeriğe sahip internete farklı bir açıdan bakmanızı sağlıyorsunuz . Bir sorum olacak türkiyede yani Istanbulda bu kağıtları satın alabilecegimiz bir satış merkezi bir yer varmı acaba yada nerelerden alınabilir .

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız