Kişisel bir başlık attım. Elbette bana göre harika temalar. Bu yazıda onlarca güzel tema görecek, profesyonellerin temalarını nasıl hazırladığını videolarla izleyeceksiniz. Biliyorsunuz Internet’in bu kadar çok siteyle dolması bloglarla başlayan bir süreç. Her gün binlerce yeni blog sitesi yayına giriyor. Bunlar arasında ücretsiz dağıtılan bir paket olan WordPress kısaca WP en gelişmişi ve eklentileri zengin, görünüşü en kolay değişen, kodlaması en kolay öğrenileni.
Böylece bir web sitesi açmak istediğinizde www.siteadi.com şeklinde bir yer (domain name) satın alıp içine en güncel WordPress’i kurup nasıl görüneceğine karar vermek istiyoruz. Gerçekten de herkes aynı yazılımı kullanmasına karşılık sitelerin görünümleri birbirinden çok farklı olabiliyor. Bunu sağlayan şeyse WordPress’in çoğu ücretsiz olan temaları.
Normal şartlar altında yani oda sıcaklığında ve basınçta WP sitesi açan herkes şöyle az görülmüş ama şık bir arabirim ister. Bu şıklık tanımı kimileri için, beyaz tabanlı az resimli, sade bir tasarımken, kimi için rengarenk ve dolu dolu bir görüntü olabilir. Renklerin yanısıra WP temalarını sınıflandırırken kaç sütunlu olduğundan da bahsedilir. Yani asıl yazı bir sutun / kolon kabul edilirse yanında, sağında solunda, hem sağında hem solunda kolon olsun mu diye baştan seçmek gerekebilir.
Ayrıca WP temaları WordPress 2.x ve sonrası için uyumlu ve uyumsuz olarak ikiye ayrılır. Kısacası eski ve yeni. Siz yeni olanı yüklemelisiniz elbette. WP temalarının bir kısmı sidebar widget denilen özelliğe uyumludur. Yani yan tarafa konulacak arama kutusu, son yorumlar vb. gibi unsurları fare ile tutup sürüklemenize izin verirler. Böylece kod vs. bilmeden eklentilerin özelliklerinden yararlanmak daha kolay olur.
Bazı eklentiler AJAX uyumludur. Bu hem iyi hem kötü. Kullanıcı için daha kolay kullanım sunarken bazı AJAX temalar Google gibi arama motorlarında üstlere çıkmanızı sağlayacak kalıcı sayfa linki gibi bir kaç özellikten yoksun olabilirler.
Bu kadar da değil bazı WP temalar eklentiler isterler. Bu eklentiler genellikle son yorumları göstermek için, flickrdan resimler getirmek için vb. olabilir.
Bu giriş bölümü sanırım konuya ısınmanızı sağlamıştır. Şimdi birlikte yolculuğumuza başlayalım.
(Not : Bu yazıya sık sık beğendiğim yeni bulduğum ve sizin önerip benim beğendiğim temaları ekleyeceğim. Arada bir bakmanızda fayda var.)
İşte beğendiğim Worpress Temaları:
KENDİ TEMANIZI ONLINE DÜZENLEYİN
http://www.yvoschaap.com/wpthemegen/ adresinde istediğiniz renkleri ve unsurları seçin Save diyerek kaydedin ve tema dosyanızı indirin.
PROFESYONEL TASARIMCILARIN HARİKA TEMALARI
Elbette genel kullanıma açmıyorlar. Sadece görüp örnek almak ve genel prensipleri anlamak için kullanışlılar.
Veerle Duoh
NDesign-studio.com/
Web Designer Wall
Larissa Meek
Matt Brett
Jay Kwong
CSS Princess
Blog solid
TASARIMCILAR TEMALARI NASIL HAZIRLIYOR?
Kaynakça:
http://www.freewordpressthemes.com/
http://www.wpdesigner.com/2007/09/18/best-of-2007-wordpress-themes-nomination/
http://www.writerspace.net/?p=747
NOT: SONRADAN EK. BU YAZIYI YAZDIKTAN SONRA ÜRETİLEN VE NEREDEYSE PROFESYONEL SATIŞTA OLANLARLA AYNI NİTELİKTEKİ WP TEMALARININ LİSTESİ İÇİN TIKLAYIN.
NOT2: YİNE HARİKA 100 WP TEMASI 2009 YILI ÜRÜNLERİ http://www.toptut.com/2009/05/07/100-best-wordpress-themes-you-are-going-to-use-and-love-in-2009/
NOT3: 60 Ücretsiz / bedava WP TEMASI 2014 YILI ÜRÜNLERİ http://www.freshdesignweb.com/free-responsive-wordpress-themes.html