Korku ve fantazi sinemasında köşe taşlarından birisi “Gremlins” filmidir. Efsanevi ve müthiş sevimli varlıklar olan Gremlinlerin hatalı bakım sonucu 🙂 son derece kötü fikirli canavarlara dönüşmesini anlatır. Fakat karamizah elbette görülmeye değerdir.

Korku ve fantazi sinemasında köşe taşlarından birisi "Gremlins" filmidir. Efsanevi ve müthiş sevimli varlıklar olan Gremlinlerin hatalı bakım sonucu :) son derece kötü fikirli canavarlara dönüşmesini anlatır. Fakat karamizah elbette görülmeye değerdir. Gremlinler | Sakın Gece Beslemeyin!

1980’li yıllarda yapılan bu filmin en güzel özelliği sanırım ev hayvanı tutkusuyla anne babasını bezdiren çocukların tüylerini diken diken etmesiydi 😀

Şöyle ki, filmin başında muhteşem sevimlilikteki bu varlığın atom bombasından sonra bulunmuş en müthiş silah olduğunu hatta geleceğin biyolojik silahı olduğunu tahmin etmek çok güç!

Randall, New York’un China Town (Çin kasabası)ında gittiği bir dükkanda hiç görmediği bir hayvana rastlar. Son derece Amerikalı olan babamız 🙂 ısrarla oğlu için onu satın almak ister.  Yaşlı bir Çinli olan dükkan sahibi ise kesinlikle satmayı istememektedir. Öyle ki “mogwai” dediği bu hayvana dehşetle bakmaktadır. (Mogwai, Kanton ve Mandarin Çincesinde “şeytan” demektir.)  Sonunda paraya çok ihtiyaçları olduğu için $200’a satarlar.

Satıcı 3 önemli öğüt verir: Mogwai güneş gibi güçlü ışık kaynaklarından uzak tut yoksa ölür. Asla ıslatma ve özellikle geceleyin ağlasa bile hiçbir şekilde, asla ve asla bir şey yedirme. Yoksa çok korkunç şeyler olur.

Öğütler güzeldir ancak hayvan o kadar sevimlidir ki Randall, kulak arkası eder. Hayvana “Gizmo” adını vererek oğluna hediye eder. Oğlu dikkatli şekilde yeni arkadaşının pek çok konuşmayı anladığını fark eder. Son derece uyumlu, zeki bir ev hayvanıdır.

Fakat tahmin edeceğiniz gibi işler hep yolunda gitmez ve bir arkadaşı Gizmo’ya su damlatır. Bir anda 5 yumak dışarı fırlar ve Gizmo’nun 5 kopyası oluşur.

Korku ve fantazi sinemasında köşe taşlarından birisi "Gremlins" filmidir. Efsanevi ve müthiş sevimli varlıklar olan Gremlinlerin hatalı bakım sonucu :) son derece kötü fikirli canavarlara dönüşmesini anlatır. Fakat karamizah elbette görülmeye değerdir. Gremlinler | Sakın Gece Beslemeyin!Elbetteki bu kopyalar geceleyin beslenmenin de yolunu bulacaktır ve kıyamet o zaman kopacaktır. Arkaplanda küçük kasaba sıcaklığı, yılbaşı için süslenmiş dükkanlar, yollar ve yağan kar atmosferi tamamlar.

Filmin büyük başarısı üzerine başarılı bir devam filmi daha çekildi. Ve konudaki kara mizah, diğer filmlere ve popüler simgelere göndermeler arttı. Gremlinlerin canavara dönüştüğü sahnelerde yüzlerce kukla imal edildi. Hem özel efekt uzmanları, hem de en iyi kukla ustaları filmin gerçekçi görünmesi için o yılları çok aşan bir iş ortaya koydular.

Önemli Not: 13 yaşından küçük izleyiciler için uygun olmadığını düşünüyorum. Çünkü bolca komedi – şiddet içeriyor.

FİLMİN FRAGMANI

Gremlins filmi eleştirmenler tarafından da o yıllarda çok beğenildi ünlü şarkıcıları aktristleri başarıyla taklit eden kötü Gremlinlerin performansları hakkında övgüyle bahsedildi. Fakat umulmayan bir eleştiri de geldi. Amerika’daki Afrikalılar (Biz zenci diyoruz 🙂 ) Filmdeki kötü gremlinlerin giyim, kuşamlarının, taktıkları gözlüklerinin, takılarının, elleriyle kızarmış tavuğu yemelerinin ve dinledikleri şarkıların, hatta yürüyüşlerinin bile erkek zencilerle alay ettiğini iddia ettiler ve filmi ırkçılıkla suçladılar.

Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar senedir aklıma bile gelmedi desem yeridir. Gereksiz bir alınganlık mı, haklılar mı bilemem. Ancak kara mizah dalında muhteşem bir çalışma ve kendinden sonraki korku, komedi sineması için güçlü bir örnek olduğu her zaman kabul edildi.

“Don’t expose him to bright light. Don’t ever get him wet. And don’t ever, ever feed him after midnight. “

Korku ve fantazi sinemasında köşe taşlarından birisi "Gremlins" filmidir. Efsanevi ve müthiş sevimli varlıklar olan Gremlinlerin hatalı bakım sonucu :) son derece kötü fikirli canavarlara dönüşmesini anlatır. Fakat karamizah elbette görülmeye değerdir. Gremlinler | Sakın Gece Beslemeyin!

Yönetmen Joe Dante ve kötü gremlin kuklası. Böyle durduğuna bakmayın filmde kök söktürüyorlar 🙂

Filmin Künyesi

Film yapım yılı: İlk film 1984, ikinci film 1990
Bütçe: 11 milyon dolar ve gişe hasılatı 153 milyon dolar.
Yönetmen: Joe Dante
Senaryo: Chris Columbus

Oyuncular:

Hoyt Axton … Randall Peltzer
John Louie … Çinli çocuk
Keye Luke … Çinli dükkan sahibi büyükbaba (Mr. Wing)
Don Steele … Rockin’ Ricky Rialto (seslendirme)
Susan Burgess … Küçük kız
Scott Brady … Şerif Frank
Arnie Moore … Alex
Corey Feldman … Pete Fountaine
Harry Carey Jr. … Mr. Anderson
Zach Galligan … Billy Peltzer
Dick Miller … Murray Futterman
Phoebe Cates … Kate Beringer
Polly Holliday … Ruby Deagle
Belinda Balaski … Mrs. Joe Harris

Korku ve fantazi sinemasında köşe taşlarından birisi "Gremlins" filmidir. Efsanevi ve müthiş sevimli varlıklar olan Gremlinlerin hatalı bakım sonucu :) son derece kötü fikirli canavarlara dönüşmesini anlatır. Fakat karamizah elbette görülmeye değerdir. Gremlinler | Sakın Gece Beslemeyin!Korku ve fantazi sinemasında köşe taşlarından birisi "Gremlins" filmidir. Efsanevi ve müthiş sevimli varlıklar olan Gremlinlerin hatalı bakım sonucu :) son derece kötü fikirli canavarlara dönüşmesini anlatır. Fakat karamizah elbette görülmeye değerdir. Gremlinler | Sakın Gece Beslemeyin!

Kaynakça:

IMDB’de “Gremlins”
http://www.imdb.com/title/tt0087363/

IMDB’de “Gremlins 2”

http://16-9.dk/2008-02/side11_inenglish.htm

Wikipedia’da Gremlins
http://en.wikipedia.org/wiki/Gremlins



EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN

Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.


https://suleymansonmez.substack.com/
E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.


6 YORUMLAR

  1. Of, of, of ki ne of..
    Gerçek anlamla gerçek bir efsane olmuş bir film..
    Akşam gidip bir kez daha izleyeyim :=)

  2. Hoş yazı için teşekkürler.

    Ukalalık gibi olmazsa ufak bir düzeltme: Mögwai’i çok paraya ihtiyaçları olduğu için satmadılar. Dükkanda çalışan Çinli çocuk, dükkan sahibi yaşlı Çinli’den habersiz olarak Mögwai’i sattı ve olaylar gelişti. 🙂

  3. Mükemmel bir film, küçükken kardeşimle izlerdim.
    Geçenlerde nereden hatırladıysam bu film aklıma geldi ama bir türlü ismini çıkaramıştım. IMDB yardımıyla sonunda buldum 🙂 Gremlins…

    Yazı için teşekkürler, film hakkında güzel bir derleme olmuş.

    Gremlins’i izlemiyenlere tavsiye ederim, Steven Spielberg filmin yapımcılığını üstlendiğine göre, kötü olmasına imkan yoktur zaten.

  4. Harika 🙂 görünce bi an şaşırdım. Kötüler ama gerçekten çok tatlılar 🙂

  5. gerçekten yazı çok güzel olmuş tebrikler.gremlinler çok tatlı tabi gece yarısından sonra bir şey yemedilerse.

  6. Çocukluğumda izlediğim gerçekten iz bırakmış bir film. Öyle ki filmi beraber izlediğimiz ablamla gremlin gibi çoğalıyor değimini (bizim dilimize yerleşmiş bir değim oldu) hala kullanırız. Hatırlattığınız için teşekkürler.

SİZİN DÜŞÜNCENİZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız