Kısa Anlatım: “Başka Bir Şey“, bir Youtube kanalı. Yayınlayanlar ise fotoğrafçılık / video dünyasında dünya çapında tanınan, çok sayıda patenti olan, profesyonel bir Türk ekip: Edelkrone.
Her bölümünde, ülkemizin yetişen gençlerine harika fikirler, yöntemler öğreten, ürün tasarlamayı, üretmeyi aşılayan bir kanal.
Yeni bir şey ortaya çıkarmanın, var etmenin büyüleyici, harika bir yanı var. İnsanı coşturan, sevindiren müthiş bir yanı var. Bu bir resim, müzik bestesi icrası, kitap olabildiği gibi bir pazar arabasının merdivenleri kolayca çıkmasını sağlayacak bir tekerlek de olabilir. Yapılan şey neyse bir tek insana bile hitap ediyorsa tamamdır. Hedefe ulaşılmıştır.
Öğretmenlik yaptığım zamanlarda pek çok parlak öğrenciyi yakaladım. Gözlerindeki ışıltıyı gördüm ve yönlendirdim destek oldum. Bugün baktığımda, bu çabaların başarılı olduğunu gördüğüm öğrencilerimin yaptıklarını takip etmekten büyük sevinç duyuyorum. Ve diyorum ki, keşke öğretmenlik yaparken Başka Bir Şey‘in videoları yayınlamış olsaydı. Son öğrencim, son velim ve son öğretmen arkadaşım izleyene dek tüm gücümle, “İşte bu” deyip izletirdim. 🙂
Haydi izlemeye başlayın. Aşağıya ek eleştirilerimi ve merak ettiklerinizi de ekledim.
Başka Bir Şey Videoları
1. SEZON
2. SEZON
Resmi kanalları
https://www.youtube.com/channel/UC2lwJdnwpQnO5p5wY2pPHJg
SONRADAN EK:
Aşağıdaki siteleri duyurdular. Çalışmaları hakkında daha fazla bilgiyi sitelerden bulabilirsiniz.
http://www.baskabirsey.online/
“Bizim memlekette olmaz abi. Kalkıp gidelim, akla bilime önem veren bir ülkede destek bulalım.” genel düşüncesi, zeki, yetenekli, okumuş kesimde çok yaygındır. Bir kısmı gider de, gitmek zorunda kalır.
Bu videolarda ise şunu görürsünüz: Ne yeri, ne ülkesi? Seni tutan mı var, be güzel insan. Dünya tarihinde ilk kez farklı ulusların bilgiye neredeyse eşit ulaşabildiği bir çağdayız. Bu müthiş bir imkan. Doğrul, yola koyul, üret, hayal et yine hayal et. Dünyaya getir. Ürüne dönüştür. Çabala. Sat. Değer kazan. Hem kendini, hem ülkeni ileri taşı.
Elbette çoğu kişi gibi, “iyi de, nasıl yapacağım?” dersiniz.
Başka Bir Şey serisini, kıymetli kılan da bu, kimsenin yapmadığını yapıp, bu işi nasıl yaptıklarını örneklerle gösteriyorlar.
Belirgin bir Steve Jobs’u çok iyi anlamışlık var. Örneğin ürün kutularının beyaz sade olması. Logonun güzelliği.
Ürünleri yaparken kendileri için de yaptıklarını ifade etmeleri, Steve Jobs ekibinin iPod tasarımı için söyledikleri ile aynı. Ve elbette bir ürünü tamamlamayı bekleyerek piyasaya sürmenin çok geç olacağı, her zaman için ürünlerin tasarımcıları için halen eksikken piyasaya sürülecekleri gibi pek çok söylem. Eğer okuduysanız Steve Jobs kitabından kulağınıza küpe olmuş olmalı.
KİM BU “BAŞKA BİR ŞEY”CİLER?
Instagram sayfaları harika. Aynı canlılığı pırıl pırıl yansıtıyor.
https://www.instagram.com/baska.bir.sey/
Bu sektörde uzun yıllardır bulunmanın verdiği güzel şeylerden birisi hemen hemen herkesi bir yerlerden tanımak veya duymak. Kadir Köymen’in adını 2000’li yılların başlangıç yıllarında duyduğumu hatırlıyorum. Video düzenleme için uğraşanlara ilham veriyordu. Sitesinde anlatım videoları yer alıyordu. (Eskiler için efsane bir site olan www.kkymn.com ‘dan bahsediyorum. Nasıl bir siteydi derseniz şu an kapalı. Gerçi meraklısı için görüntülenebilir ama Kadir Bey hayatında yeni bir defter açmak istemiş olmalı ki o siteyi kapatmak istemiş. Kararına saygı duyuyorum.)
Hazırlamış olduğu bir eğitim videosuna örnek şurada: https://vimeo.com/16792071
Kadir Köymen instagram:
https://www.instagram.com/kkymn/
O sıralarda, kendimi Web tasarım ve PHP, ASP kodlamaya daha yakın hissediyordum. Video işleri çok ilgimi çekmiyordu. Gelecek yıllarda bir okulda bayağı büyük bir video operasyonunu yürütme işini üstlenince, video çekim, düzenleme, green screen, codec, efekt işlerine tam anlamıyla balıklama dalacaktım ama Kadir Bey’in ilk tanındığı yıllarda konu bana uzak diyerek gidip de şahsen tanışmadım.
O sürede henüz Edelkrone’u da kurmamıştı. Kısa filmler çektiğini, yönetmenliğinin çok beğenildiği ve eğitim videoları hazırladığı yıllar bunlar.
Aşağıya “Hikaye” isimli 2005 yapım, kısa metrajlı çektikleri filmleri ekliyorum.
Diğer kısa hikayeleri ve eski videoları merak eden Vimeo kanalına bir bakabilir.
https://vimeo.com/user700030/videos/sort:date
Bir de youtube kanalı var aynı dönemden yadigar
https://www.youtube.com/channel/UCLOcau5WyBP2zXyGAcLrrWg
Sonra bir kırılma noktası geliyor. Kendi jimmy jiblerini yapıyorlar. Kamerayı yukarı aşağı kaldırıp indirmeyi sağlayan tutacak diyelim.
Steadicam isimli video Maceranın ilk Yıllarına Harika Işık Tutuyor 🙂
Ve macera şuraya uzanıyor yıl 2011
Son Olarak Kadir Köymen ile yapılmış güzel bir Röportaj
(Kutay Kösem – Kadir Köymen İle Röportaj)
MAKER HAREKETİ
Okullarda mucit yetiştirme ideali ile yola çıkan hareket, günümüzde 3 boyutlu yazıcıların da desteği ile harika ürünler meydana getirmeye başladı. Ancak Maker hareketi sadece 3d yazıcı ve tasarım demek değildir. İster kağıttan, ister metalden, ister ahşap işçiliğinden oluşturulmuş olsun yeni bir şeyler oluşturmayı düşünme şekli olarak benimsemeyi öğretir. Ayrıca robot ve mekanik üretimler için Arduino, LittleBits, MakeyMakey, Raspberry Pi Maker hareketi için önem taşır. Türkiye’de gruplar kuruldu. Atölyeler açıldı.
En güzel bilgi merkeziniz ise Makers Türkiye http://www.makersturkiye.com/
Maker Hareketi öncülerinden Dale Dougherty‘nin tanımına göre, “Maker ruhunun” temelinde rekabet yerine paylaşım, para yerine yetenek, yoğun ezber bilgi yerine deneyim vardır.
Maker’ların yaptıkları işleri sergiledikleri bir de Maker Panayır’ları(Maker Faire) yapılıyor. Maker panayırları genelde ücretsiz ya da çok düşük ücretle, insanların ailece gelebileceği ve üretilen projeleri inceleyebileceği keyifli ortamlar. Nasıl ben de Maker Faire yaparım diyorsanız bu yazımızı inceleyebilirsiniz. Türkiye’de de ilki İstanbul’da 2014 Kasım ayında yapıldı. (Kaynak: http://www.makersturkiye.com/p/maker-hareketi-nedir.html)
Başka Bir Şey videolarını izledikten sonra akla bu hareketin gelmemesi mümkün değil.
KAYNAKÇA VE ÖNERİLEN SİTE BAĞLANTILARI
Ekşi Sözlük’te Yazılmış Başlıklar
https://eksisozluk.com/kadir-koymen–564086
https://eksisozluk.com/baska-bir-sey–438640?p=3
Linkedin Profili
https://tr.linkedin.com/in/kadir-k%C3%B6ymen-59630723
Edelkrone
https://www.edelkrone.com/tr/
Başka Bir Şey Facebook
https://www.facebook.com/Ba%C5%9Fka-Bir-%C5%9Eey-544879232341141/
Başka Bir Şey Instagram
https://www.instagram.com/baska.bir.sey/
Başka Bir Şey Youtube Kanalı
https://www.youtube.com/channel/UC2lwJdnwpQnO5p5wY2pPHJg
http://www.baskabirsey.online/
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.