WordPress site sahibi iseniz sitede aradığınızda, site içinde ek bir sayfada sonuçların görüntülendiğini bilirsiniz. Bazılarımız Google’dan üç – beş kazanmak için bu aramanın yerine Google arama koymuşuzdur. Ancak o da sonuçları ayrı bir pencere açarak gösterir. Ziyaretçi siteden çıkar gider.
Bu yazıda sitenizin içinde açılan ve size para kazandıran site içi aramayı nasıl yapacağınızı anlatacağım.
Site içi aramayı Google’a bırakmak aslında sitenizin serverini de rahatlatan bir şeydir. Yani amaç mySQL veritabanına az sorgu gönderip, birim zamanda az meşgul etmektir. Hele de çok ziyaret edilen bir siteyseniz bu çok önem taşır. Aynı şekilde RSS yayınını Feedburner sitesine vermemizdeki ilk amaç bu. Sonra e-mail listesine üye olabilmek gibi özellikler geliyor.
ADIM BİR – GOOGLE ADSENSE’TEN KODLARI ALALIM
Site içi aramayla para kazanmak için ilk önce Google Adsense sayfanıza girip yeni bir reklam tanımlamaya başlayın. Türkçe menüyle anlatacak olursak:
“Reklamları Al > Arama için AdSense” sonra “Tek sayfa” ayarları seçip sayfada aşağı kaydırın. Şöyle bir yazı göreceksiniz:
Arama sonuçları sayfası açma
Arama sonuçlarınızın Google’da mı, yoksa kendi sitenizde mi açılacağını belirtin.
o Google sonuçlarını aynı sayfada aç
o Google sonuçlarını yeni bir sayfada aç
o Sonuçları sitemin içinde aç
Arama sonuçlarının görüntüleneceği URL’yi girin
İşte bize lazım olan 3. seçenek yani “Sonuçları sitemin içinde aç” . Onu tıkladığımızda sitemizin adı ve sonuna da örnek arama sayfamızın adresini giriyoruz.
Mesela bu site için ben şu adresi yazdım: https://www.gunesintamicinde.com/google-ara/.
Siz de benzer şekilde kullanın. http://www.sitenizinadı.com/google-ara/
Ayrıca site genişliğinizin 700px’den dar olması ihtimali varsa, hemen buradaki “Sonuçlar alanının genişliğini girin: ” kısmına 500px gibi bir alan girin. Eğer sayfanızdaki arama düğmesinde Google simgesi gözükmesin istiyorsanız Google logosunu kaldırmayı da seçin.
Böylece elinize bir arama kodu ve bulunanları göstereceğimiz sonuç kodu geçecek. İlk işimiz tamam.
ADIM İKİ – ARAMA SONUÇLARI ŞABLON SAYFASI YAPALIM
Şimdi gelelim WordPress’teki temamıza bu kodu yerleştirmeye. Bunun için hangi temayı kullanıyorsak onun “page.php” dosyasını bilgisayarımıza indirip yani kopyasını çıkarıp adını değiştiriyoruz. Adını “arama.php” koyuyoruz.
arama.php’yi Notepad’le açınca genelde “< d iv content ….” yazan bölümden sonra başlayan entry divlerini silip yerine Google arama “sonuç” kodlarını koyuyoruz. Yani aşağı yukarı yukarıdaki gibi görünüyor.
Aman dikkat! Önemli bir detay var. Arama.php’de yukarıdaki imajda en üstte görülen Template name kısmını / açıklama kodunu eklemeyi unutursanız, üçüncü adımda anlatacağım “Page Template” “Sayfa Şablonu” görünmüyor. Bazı eklentilerin kurulumlarında da bu mutlaka anlatılıyor. Ancak bizim için sayfanızın en üstüne bu kodları eklemek şart.
(Bu kodları elle yazmak zorunda değilsiniz size kolaylık 🙂 Buradan sağ tıklayıp kaydedin ve üst kısmı kendi arama.php sayfanıza ekleyin.)
arama.php’yi kaydedip template / tema sayfamızın klasörüne sitemize upload ile yüklüyoruz. Evet böylece 2. adım da bitti.
ADIM ÜÇ – SİTEDE SAYFA OLUŞTURALIM
Üçüncü adımda WordPress’e girip “Sayfa Oluştur/Yaz” açıyoruz ( Dikkat “Yeni Yazı” değil! 🙂 )
Yeni Sayfa başlığına “Site İçi Arama Sonuçları” diyoruz. Sağdaki “Sayfa Kısa İsmi”ne de yukarıda Google aramaya verdiğimiz “google-ara” yazıyoruz. Yine sağdaki “Sayfa Şablonu”nda biraz önce siteye yüklediğimiz “Arama”yı seçiyoruz. Böylece üçüncü adımda tamamlandı.
ADIM DÖRT – ARAMA KODU EKLEYİP PARA KAZANALIM !
Son adımda ise sitede nerede arama kutusunun görüneceğine karar veriyoruz. Google kuralları aynı sayfada 2 tane arama kutusundan fazlasına izin vermiyor. Zaten fazlası saçma oluyor. Ben genelde yazının en sonuna ve bir de sayfanın en üstüne ya da sağdaki sidebar denilen yan sütuna arama kutusu koymayı uygun buluyorum. Öyleyse Google’un size verdiği arama kodunu dilediğiniz yere yapıştırın.
Artık site içinde aramadan para kazanmaya başlayın 🙂
PLUGINLE / EKLENTİYLE OLMAZ MI?
WordPress harika, kod yazmayı sevmeyenlere çözüm çok. Bakın mightysearch plugin indirilip sisteminize yüklendiğinde ayarlarında Google’un bize verdiği iki kodu eklentinin kutularına yapıştırıyoruz. Nerede arama kutusu istiyorsak < !–mightysearch_form– > ve hangi sayfada sonuç istiyorsak da < !–mightysearch_result– > yazıyoruz. Oluyor bitiyor. (Sayfada görünsün diye kodlara fazladan boşluk verdim. Plugin sitesinden düzgün kodları alın lütfen)
Eklenti sitesi: mightysearch plugin
Not: Eğer birden fazla siteniz varsa ki benim var 🙂 Bu sayfanın en altında gördüğünüz gibi 3d gözlük, Mihrace ve Güneşin Tam İçinde siteleri gibi çoklu aratma da yaptırabilirsiniz. Bu da şık bir özellik. Bunu en baştaki Google Adsense arama kodlarında ek site URL leri kutularına ekleyerek yapıyoruz. En fazla 3 siteye izin veriyor.
Not 2: Hemen sayfanın aşağısındaki arama kutusuna bir şeyler yazıp sistemi deneyebilirsiniz. 🙂
Not 3: Bu yazıyı beğendiyseniz “alıntı” adı altında çalmayın, forumlara yollamayın, sağını solunu değiştirip yeniden yazmayın, kanunen sizi zor durumda bırakacak şeylere girişmeyin. İçerik tasdix sistemi ile korunmaktadır. Bunların yerine bu sayfayı anlatan bir paragraf yazıp sayfa adresine link verin. Teşekkürler ve emeğe saygı lütfen.