Ses, bir ses kaynağının titreyip bir ortamı titreştirip bedenimizi de titretmesiyle biten bir süreç. Demek ki evrendeki her ses suni olarak oluşturulabilir. Ses kaynağı orjinal sesi ne kadar iyi taklit ederse sonuç o kadar iyi olur.Elimizde bir orkestra olmadığı halde orkestranın herhangi bir enstrümanını kullanmak istediğimizde sample denilen örneklenmiş sesler kullanılır. Her müzik aletinin her notadaki sesi, matematiksel formüllerle örneklenir. Orglar, synthesizerlar, dijital saatler, cep telefonları gibi cihazlar bu sisteme uygun ses çıkarırlar. Ayrıca bilgisayarınızda bu sistemle müzikler üretirsiniz.
MIDI (Musical Instrument Digital Interface) denilen bu format bir endüstri standardıdır. 1983 yılında müzik devleri Roland, Yamaha ve Korg tarafından dünyaya tanıtılmıştır. O yıllarda kimse böylesine büyük kabul gören bir format olacağını tahmin etmemişti.
Diğer dosyaların aksine MIDI dosyaları çok az yer kaplar. Mesela bir mp3, wav gibi ses kayıtları Mb’larla ölçülürken MIDI’ler Kb.larla ölçülebilir. Neden MIDI dosyaları bu kadar az yer kaplar? Çünkü müzik aletine hangi notayı ne süreyle çalacağı, modulasyon cihazları, ana ses, sesin değişimleri bilgisi sesin kendisinden az yer tutar. Tıpkı bir “çember çiz” komutunun 10 karakterlik yer kaplarken (10 byte diyelim) çember resminin kb.larca yer tutması gibi.
MIDI formatının bir zayıf ve güçlü tarafı vardır. Bir yandan zayıf, bir yandan güçlü. Her cihaz aynı MIDI dosyasını kendi kalitesine göre çalar. Yani siz bir beste yaparsanız onu kalitesiz bir bilgisayar kartıyla dinlettiğinizde sonuç fiyasko olur. Ama diyelim bir Creative Sound Blaster kartın üzerinde dahili olarak bulunan MIDI bankaları gerçeğe çok yakın sonuçlar üretecektir. Teknoloji ilerledikçe aynı müzik parçası daha güzel dinlenecek gerçeğine yaklaşacaktır.
Bunun gibi org ile çalışanlar da, disketlere vs. alıp bilgisayar ortamında çalışırlar. Cep telefonu melodilerinin temel yapısını böylece anlamış oldunuz.
MIDI formatı tanımı gereği enstrümanlara dayanır. İnsan sesli şarkıları midi olarak düşünmemelisiniz. Daha çok mp3, wma, wav gibi formatlardır.
Ünlü midi siteleri:
http://www.midiworld.com/
http://www.mididb.com/
http://www.midi.com/
http://www.classicalarchives.com/
http://midi.halici.com.tr/2005/anasayfa/
http://tr.wikipedia.org/wiki/Musical_Instrument_Digital_Interface
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.