OECD Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 3 yılda bir yapılıyor. 15 yaşında Lise öğrencileri bu sınava katılıyor. 72 ülke, 540.000 öğrenci, Fen Bilimleri, Okuma ve Matematik alanlarında teste giriyorlar ve durumumuz tek kelimeyle berbat!
Aşağıdaki harita resim değildir. İnteraktif haritada dilediğiniz ülkenin üzerine gelerek sonuçlarını gözden geçirebilirsiniz.
Haritada kırmızı olmak kötü durumu, koyu yeşil iyi durumu, turuncu ortalama durumu gösteriyor. Altta bulunan açılır kutu ile istenen ders / alan seçilebiliyor. (Performance – Science – Fen Bilimleri , Equity Boy – Girl – Kız Erkek Eğitimde Cinsiyet Eşitliği gibi kriterler seçilebiliyor. Immigrant Students – Göçmen Öğrencilerin Durumu )
Öncelikle kulaktan dolma çalışmayalım. O demiş bu demiş değil. Şu raporun aslını görsek iyi olur değil mi?
Kaynak: OECD nin hazırladığı resmi PISA Sayfası için aşağıdaki linke tıklayınız.
PISA – PISA (Data, reports, manuals and questions from the worldwide assessment of 15-year-old student in reading, mathematics and…www.oecd.org)
2015 sonuçlarına göre Türkiye…
Bulabildiniz mi Türkiye’yi? Zor oldu değil mi? Listede oldukça aşağılarda…
Karnemiz:
445 puan Fen Bilimleri
428 puan Okuma
420 puan Matematik
1. olan Singapur’un Karnesi
556 puan Fen Bilimleri
535 puan Okuma
564 puan Matematik
Kısa sonuç: Şu anda 15 yaş öğrencilerimizle mezun olmalarından önce müthiş bir şey yapıp bu puanları yükseltemezsek, önümüzdeki 10–20 yılın, eğitilmiş insan profilinin uluslararası rekabet ortamında durumu içler acısı.
PEKİ PISA TESTİNDE ÖĞRENCİLERE NELER SORDULAR?
Soruları nedense kimse çok merak etmiyor. “Acaba?” demiş olabilirsiniz “Sordukları sorular, bizim kazanımlarımızdan, hedeflerimizden, öğrettiklerimizden çok mu uzakta? Halbuki benim çocuk, gece gündüz sınava çalışıyor, ödev çözüyor.” Sorulardan örnekler herkese açık. Üstelik Türkçe.
Şunlara alıcı bir gözle bir bakmak gerekmez mi? “Arkadaş biz neyi yapamıyoruz?” diyerek.
Yetkililerin tüm okullardaki teste tabi yaş gruplarına tüm ülkede bu sınavı yapması, nasıl çözülmeleri gerektiği ve neden çözülemedikleri üzerinde gerekli derslerde ve öğretmenlerle çalışması gerekmez mi?
- KUŞ GÖÇÜ KONULU PISA 2015 SINAVI
2. SICAK HAVADA KOŞMAK KONULU PISA 2015 SINAVI
3. YAMAÇ YÜZEYİ ARAŞTIRMASI KONULU PISA 2015 SINAVI
4. GÖKTAŞI VE KRATERLER KONULU PISA 2015 SINAVI
5. SÜRDÜRÜLEBİLİR BALIK ÜRETİMİ KONULU PISA 2015 SINAVI
http://www.oecd.org/pisa/PISA2015Questions/platform/index.html?user=&domain=SCI&unit=S601-SustainableFishFarming&lang=tur-TUR
ŞİMDİ ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRMALAR
Ortalamaların karşılaştırılması.
RUSYA!
ALMANYA!
İSPANYA!
Konu hakkında daha detaylı istatistiki veri elde etmek isteyen herkes için http://pisadataexplorer.oecd.org/ide/idepisa/ sayfası yardımcı olacaktır.
-
Unutmadan PISA’da yeni değerlendirme bir sonraki seneye değil. 3 sene sonra.
O arada unutup gitmememiz için “dizinin sezon finali”nde kimin maçı kaybettiğini unutmamak lazım.
3 sene bu ve bunun gibi soruları kolayca yapabilmeleri için öğrencilerimizi çalıştırmak hazırlamak lazım.
Bu yolda yürekle, azimle çalışan tüm eğitimcilere selam olsun. Sonuçtan sorumlu olan herkese de artık değişimin gerekliliği duygusu gelsin.
MEB PISA RAPORU
http://pisa.meb.gov.tr/wp-content/uploads/2016/12/PISA2015_Ulusal_Rapor.pdf
PEKİ NE YAPILABİLİR, HAVLU ATIP PES Mİ EDELİM?
- Eğitim, siyasetten bağımsız olmalı. Hangi parti, hangi bakan gelirse gelsin, bundan etkilenmeyen, alanında uzman başarılı ve her görüşten bilim insanı (kadını ve erkeği demek bu) ile oluşturulmuş bir kurul kurulmalı. Bu kurul gelecek 30 yılı planlamalı.
- Müfredatın binlerce konuluk hepsi öğrenci tarafından yarım anlaşılmış baskısı terk edilmeli. Günümüz dünyası için daha etkin bir müfredat ve konuyla ezberle şişmemiş bir müfredat gelmeli. Bakınız Finlandiya bırakın konuları, dersleri bile çıkardı müfredattan. Tekrarlıyorum dersleri…
- Eğitimdeki en büyük faktör olan öğretmen eğitimleri baştan düşünülmeli. En iyilerin ve en eğitimlilerin öğretmen olabildiği bir yapı düşünülmeli. Eğitim fakülteleri, KPSS ler atamalar beklemeler alandaki eksiklikler tümü baştan düşünülmeli.
- Eğitime diğer bakanlıklara nazaran çok daha büyük bütçe ayrılmalı. Öğretmenlerin özlük hakları düzeltilmeli, maddi kazançları akıllarından çıkarılmalı ek iş yapma gereğinden çıkarılmalı.
- Düşünmek, çözüm üretmek, disiplinler arası bağlar kurmak hedefi üzerine üzerine kurulu MAKERS / Mucit hareketi, Kodlama, STEM / FeTeMM gibi başlıklar çok daha öne çıkarılmalı.
- En çok Youtube izleyen ülkelerden birisinin çocuklarının zamanlarının büyük bölümünde video izlediği unutulmamalı. Hayatı youtube videolarından öğrenen öğrencilere ulaşmak için gerektiğinde müfredat videolarla on binlerce ilginç heyecanlı örnekle anlatılmalı. Şu anda Khan Akademi ve Tonguç gibi gönüllü oluşumlar bu yükü sırtlanmış durumda. Evet MEB’in portalları var ama Youtube’daki fenomenleri kullandığı yöntemler, ilgiyi toparlamaları istedikleri konuyu 5 dakikada öğrencilere öğretebilme başarıları. Cidden hafife almayın. Milyonlarca izleniyor her videoları.
- Her bireyin kazanım eksiklikleri gelişimleri ayrı bir çizgide görülmeli. Arkada öğrenci bırakılmamalı. Sınıfa değil bireye odaklı öğrenme olmalı. Farklılaştırılmış Eğitim içselleştirilmeli.
- Öğretmenlerin gelişmiş Eğitim Teknoloji Araçlarını gerçekten ve efektif kullanabilmesi için çalışmalar yürütülmeli tablet akıllı tahta sahibi olmak durumu çözmüyor içerik ve içerikle bütünleşmiş program geliştirme müthiş önemli. Bu başlıkta eğitim uygulamaları ve Web 2.0 araçları da önem taşıyor. Çünkü tahta başında anlatmak, güne hiç uygun değil.
- Elde madem çok başarılı ve bilinen ülke örnekleri var, neden bizden daha iyi oldukları konusu acımasızca ortaya konulmalı. Gerçek bulgular gizlenmemeli tüm açıklar bulunup adım adım giderilmeli. Singapur Matematiği ise sihirli değnek öğrenilmeli, öğretilmeli.
- İngilizce başta olmak üzere artık öğrenciler yabancı dil konuşabilmeli. İngilizce bilmeden dünyaya açılamazsınız, bilimsel ilerleme yapamazsınız, tüm literatür İngilizce. Teknoloji, haberler, iletişim İngilizce. Bu bakış açınızı bile genişleten önemli bir konu. PISA ile ne alakası var? Çift dil bilen beyinlerdeki nöron yapılanması ve olumlu etki üzerine pek çok araştırma bulabilirsiniz.
- Fen Liseleri, sanat liseleri, teknoloji liseleri açılmalı 5 – 10 lise ile olmaz. Yayılmalı.
- Sınav odaklı öğretme ve öğrenme terk edilmeli.
- Kitap okumama konusu kanayan yara. Bu işin en temel sorununu bu oluşturuyor zaten. Okuduğunu anlamayan kişi ne Matematik çözebilir ne Fen, ne akıl yürütebilir, ne kaynak tarayabilir, ne sanattan keyif alabilir, ne de dünya kültürü ile entegre olabilir.
- Ders işleyiş yöntemleri giriş etkinlikleri istasyon çalışmaları, Oyunlaştırma / Gamification temelli öğrenme, Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçeklik uygulamaları, deneyler, laboratuvarlar, sorgulamaya dayalı ders planları tümü yerini almalı.
- En önemlisi de yanlış ölçmüşler biz harikayız deyip açıklamalarla sorumluluktan kaçılmamalı. Hastalıkta iyileşmenin ilk evresi hasta olduğunu kabul etmektir.
- TED Videoları hem öğretmenler hem öğrencilerin dikkatine sunulmalı. Pek çoğunun Türkçe alt yazısı da var.
- Merak duygusu öldürülmemeli. İnsan doğal olarak merak eder. Sadece onu merak etmediği binlerce detayla boğarak merak duygusunu öldürebilirsiniz. İçinde sevinç, heyecan olmayan bir tek başarılı iş gösterebilir misiniz?
Kendime not: Son 20 yılım eğitim sektöründe saygınlığı olan okullarda geçti. Ve dert yanmak, ah vah etmek yerine genelde çözüme gitmeyi, çalışmayı yani yapmayı tercih ediyorum. Binlerce yazı, haber yazdım paylaştım. Uygulama, site, bilimsel gelişme sanat eseri, yöntem duyurdum, istatistiklerime göre on binlerce öğrenciye ve öğretmene ulaştım. Her şey güzel görünüyor ama bu gelen sonuçlara göre kişisel olarak yaptıklarım yeterli değil. Yeni yol ve yöntemler bulmak benim de ev ödevim.
Ülke çapında yapılması gerekenleri de, elbette oralarda bir yerde benden çok daha iyi bilen birileri vardır 🙂
KAYNAKÇA:
PISA Sitesi:
http://www.oecd.org/pisa/
Wikipedia PISA:
https://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment
PISA MEB Sitesi
http://pisa.meb.gov.tr/
Arkaplan fotoğrafı Creative Commons lisansı ile kullanılmıştır.
Kaynak: http://www.freepik.com/
Doç Dr. Selçuk Şirin / New York Üniversitesi
http://selcuksirin.com/pisa-uzmani-selcuk-sirin-egitimdeki-yanlislari-anlatti/
Prof. Dr. Erhan Erkut / MEF üniversitesi
http://erhanerkut.com/analiz/egitim-sistemimizin-tumoru-coktan-secmeli-sinav/
Batuhan Aydagül / Eğitim Reformu Girişimi
http://batuhanaydagul.org/
Gökhan Yücel
https://medium.com/@goyucel/t%C3%BCrkiye-pisada-10-y%C4%B1l-geriledi-50ce186a705a#.r8jr6l48w
Doç. Dr. Mustafa Yavuz
http://www.egitimveegitim.com/soz_egitimcilerde/2452-doc_dr_mustafa_yavuz.html
Dr. Sevim Aşiroğlu
http://sevimasiroglu.com/2016/12/finlandiya-egitim-sisteminde-neler-degisiyor/
Haberler:
http://www.hurriyet.com.tr/milli-egitim-bakani-yilmaz-finlandiya-da-kend-40301130
http://www.hurriyet.com.tr/dunya-ile-rekabet-icin-stem-sart-40087941
http://sosyal.hurriyet.com.tr/yazar/nuran-cakmakci_372/finlandiya-egitim-sistemi_28090422
http://www.hurriyet.com.tr/iste-uzmanlara-gore-pisada-dokulmemizin-nedenleri-40300157
http://www.cnnturk.com/dunya/pisa-2015-raporu-aciklandi-turkiye-sinifta-kaldi
http://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-38219262
http://www.aljazeera.com.tr/al-jazeera-ozel/pisada-ne-soruldu
EPOSTA ABONELİĞİ İÇİN
Aşağıdaki formda e-posta adresinizi yazın, gelen e-postaya onay verin.E-posta aboneliği için e-posta adresinizi eklemeniz, aşağıdaki konuları anlayıp izin verdiğiniz anlamına gelir.
Lütfen okuyunuz. Temel olarak, siteden (Güneşin Tam İçinde) ve yazardan (Süleyman Sönmez) e-posta bülten almaya izin vermek anlamını taşır. Bu iznin temeli: okunacak yazılar, izlenecek videolar, dinlenecek podcastlar, fotoğraflar, tanıtılacak ürün, kitap, site, uygulama, yapay zeka, eğitim, gezi, teknoloji, anket gibi içerikler ve kampanyalar olabilir. Bültenin içeriğinde, bülten sponsorunun ürün ve hizmetine ait bilgi, link ve banner yer alabilir. Bülten e-posta sistemi substack isimli dünyaca çok bilinen, güvenilir e-posta sistemi tarafından gönderilir. E-postalar yeni bir e-posta dağıtım sistemine geçmek dışında üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmaz. İşleyiş gereği yurtiçi ve yurtdışındaki server sistemlerinden hizmet verilebilir. Spam gönderilmez. İstediğiniz noktada, tek adımla her e-postanın en altındaki "Unsubscribe" seçilerek üyelikten çıkılır ve siz tekrar e-posta abonelik formuyla veya bülten sayfasında üye olana dek yeni e-posta almazsınız. İlginiz için teşekkür ederiz.