Batı medeniyetinin globalleşirken, bariz şekilde kendine ve dünyaya söylediği yalanlar vardır. Kültürün sanatın doğum yeri olarak, Antik Yunanistan’ı sunar. Aynı zamanda hatta daha önce, çok daha büyük matematik ve sanat sonuçlarına erişmiş Aztekleri, Mısır’ı hatta Çin medeniyetini hiçe sayarlar. Aynı şekilde haritalarımız da bu kurguyla üretilmiştir ve yalandır. Gelin doğrusuna bakalım.

Güncellendi. 11 Ocak 2022. Bu orijinal içerikli makale Türkiye’de konu üstüne bu detayda ilk kez yazılmıştır. 5 Kasım 2016 tarihinde. Gördüğünüz birçok video ve makale bu yazımdan esinlenerek ve link / isim verilmeden / izin alınmadan tekrar üretilmiştir. Ne yazık ki intihal ülkemizde çok yaygın. 

Aşağıdaki harita yeni bir harita ve ödül aldı.

16g141127_01_880x660

Biraz daha yakından bakalım.

accurate-world-map-scale-design-japan-hajime-narukawa-4

Büyüklüklerde bir tuhaflık var değil mi? Afrika ne kadar büyük öyle. Bir hata olmalı. Bir ömür boyu gördüğümüz haritada Afrika, aşağılarda bir yerde küçük bir yerdi. Ama şimdi öyle değil. Kuzey Amerika’dan da büyük, Avrupa’dan da. Grönland bu kadar küçük müymüş?

TAKİBE ALIN:

X (Twitter) Takip Edebilirsiniz: 
twitter.com/ssonmez

Bilimkurgu okumayı seviyorsanız,
Starbul ilginizi çekecektir. www.starbul.com

Youtube Kanalım: 
www.youtube.com/suleymansonmez 


Asya’da, Çin’in olduğu kısım da genişlemiş mi sanki? ABD, ülke olarak eski haritaya göre küçük görünüyor. İngiltere nerede Allah aşkına ne kadar zorlanıyoruz Büyük Britanya’yı bulmakta.

Nasıl bir dünya haritası bu? “Ünlü ülkeler” küçülürken, görmememiz, hatırlamamamız, günlük hayatta ne yaşadıklarını düşünmememiz gereken ülkeler büyüdü!

Yukarıdaki harita, küre (aslında geoid bile değil, patates gibi yamru yumru) şeklindeki dünyanın kağıt üstüne alınırken daha iyi bir metot kullanılması ile elde edildi.

İyice büyük halini görmek için şu linke tıklayın. Açılan haritayı büyükçe bastırıp sınıflara, evlere, kütüphanelere asın. Dünya gerçekte böyle çocuklar, gençler ve öğrenmek isteyen insanlar.

Artık Mercator Projection ile 1569 yılında üretilmiş uydular öncesi çağdan kalma haritalarımızı çöpe atma zamanı geldi. Dünya haritalarındaki projeksiyon kavramının nasıl üretildiğini merak ediyorsanız: https://en.wikipedia.org/wiki/Map_projection 

Haritanın üretilişi ise şöyle:

accurate-world-map-scale-design-japan-hajime-narukawa-5

THE TRUE SIZE – GERÇEK BÜYÜKLÜK

Birlikte bir oyun oynayalım mı? Sizi interaktif bir haritaya davet ediyorum.

Lütfen aşağıdaki linke tıklayın. İstediğiniz bir ülkeyi seçin ve haritada taşıyın. Büyüklüğünün şimdi kullanılan metotla nasıl bozulduğunu ve aldatıcı olduğunu gözlerinizle görün.
Bu aynı zamanda öğretmenlerin kullanabileceği öğrencilerin ilgisini çekebilecek güzel bir sınıf içi aktivite. Hem, akıllı tahtalar, tabletler ne güne duruyor değil mi?

Sitemiz : http://thetruesize.com/

Sizin için Türkiye’yi seçtim. Haydi aşağıdaki linke tıklayıp tutup haritada taşıyın.

https://thetruesize.com/#?borders=1~!MTUzODAzNTc.OTExOTAyMg*Mjk4ODcxMDA(MTMxNjE1MTQ~!CONTIGUOUS_US*MTAwMjQwNzU.MjUwMjM1MTc(MTc1)MA~!IN*NTI2NDA1MQ.Nzg2MzQyMQ)MQ~!CN*OTkyMTY5Nw.NzMxNDcwNQ(MjI1)Mg~!TR*MA.MTgwMDAwMDA)Mw~!TR*MA.MTgwMDAwMDA)NA

Şimdi şok olmaya hazırlayın. Aslında Avrupa üstündeki yüzey alanımız inanılmaz büyük.

Büyüklüklerde bir tuhaflık var değil mi? Afrika ne kadar büyük öyle. Bir hata olmalı. Bir ömür boyu gördüğümüz haritada Afrika, aşağılarda bir yerde küçük bir yerdi. Ama şimdi öyle değil. Kuzey Amerika'dan da büyük, Avrupa'dan da. Grönland bu kadar küçük müymüş map,harita,Türkiye,Dünya,Yalan Yalandan Arındırılmış Bir Dünya Haritası - AuthaGraph World Map

Ve ABD / USA üstünde kapladığı yer olarak Türkiye

Büyüklüklerde bir tuhaflık var değil mi? Afrika ne kadar büyük öyle. Bir hata olmalı. Bir ömür boyu gördüğümüz haritada Afrika, aşağılarda bir yerde küçük bir yerdi. Ama şimdi öyle değil. Kuzey Amerika'dan da büyük, Avrupa'dan da. Grönland bu kadar küçük müymüş map,harita,Türkiye,Dünya,Yalan Yalandan Arındırılmış Bir Dünya Haritası - AuthaGraph World Map

Düşünün bir çocuk, küçüklüğünden beri ülkesinin ufacık bir ülke olduğunu düşünürken yapılabilecekleri olanakları da buna göre düşünür. Büyüdüğünde iş adamı olduğunda düşünür olduğunda da bu sürer. Elbette ki ülke büyüklüğünden çok o ülkeyi verimli kullanmak önemlidir. Asıl çıkış noktası bu olmalı. Yine bu harita düzenlemesinin boşa olmadığını siz de düşünmeye başlamışsınızdır.

Şimdi sıra geldi tasarımcıya bu haritayı hazırlayan kişiye teşekkür etmeye.

narukawa2

Japon sanatçı Hajime Narukawa, haritasının adı “AuthaGraph World Map”

image © designboom
image © designboom

Kazandığı yarışma ise Japonya’nın iyi Tasarım Ödülleri (Japan’s Good Design Awards)
Açıklama sayfası: https://www.g-mark.org/award/describe/44527

Narukawa, bakın tasarımını nasıl açıklıyor:

 

Haritanın sitesindeki açıklama:
http://www.authagraph.com/projects/description/%E3%80%90%E4%BD%9C%E5%93%81%E8%A7%A3%E8%AA%AC%E3%80%91%E8%A8%98%E4%BA%8B01/?lang=en

Aşağıya özetleyeyim.

ag_en_02

Küre 96 bölgeye bölünüyor. Bölünmüş bu 96 bölge tetrahedron olacak şekilde düzeltiliyor. Sonra dikdörtgen harita formunda yeniden birleştiriliyor.

Tıklayıp büyük haline bakabilirsiniz.
Tıklayıp büyük haline bakabilirsiniz.

Üstteki ürünü satın almak da mümkünmüş:
http://www.alexcious.com/products/detail151.html

Şurada farklı bir kullanımı var:
http://narukawa-lab.jp/archives/authagraph-map/

Açılmış hali:
autharaphnasil2

2015 yılında, Japonya’da liselerdeki ders kitaplarına bu harita eklenmiş. MEB’e duyurulur.

autograph-world-map-projection-hajime-narukawa-japan-good-design-award-designboom-008

İşte etkinlik:

Image
Image

9a6c7b27ae79d0f95a9b27dd1e8417ff-1

 

 

 

Buraya kadar okumuş olanlara sabrın hediyesi aşağıdaki görsel 96 parçadan oluşmuyor, 20 parçalı adı Dymaxion Map yine de güzel. Yapması daha kolay neticede. (Buckminster Fuller patent sahibi – 1946)
Görseli kaydedin. Yazıcıdan bastırın. Kenarlarını kesin. Yapıştırın işte küreniz hazır. Beğendiyseniz arkadaşlarınıza önerin bu konuyu öğretmenlere duyurun. Paylaşın 🙂

(Ve elbette kaynak belirtmeyi unutmayın. Bu sayfanın adresi ve yazar adı.)

f5c88809c713a8ad3188e1bc123a0728-1
PDF Versiyonu indirmek için tıklayınız: http://narukawa-lab.jp/?ddownload=4164

narukawa-lab-jp15-09-19

KAYNAKÇA:

Wikipedia Authagraph Projection
https://en.wikipedia.org/wiki/Authagraph_projection

Haritanın Resmi Sitesi
http://www.authagraph.com/

Narukawa Lab
http://narukawa-lab.jp/archives/authagraph-map/

Ülkeler aslında ne kadar büyüklükte?
http://www.boredpanda.com/true-size-countries-mercator-map-projection-james-talmage-damon-maneice/

 

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



2 YORUMLAR

  1. Gezgin arkadaşlarımızla konuştuğumuz bir konu.. Bize dikte edilen haritalarla ya birçok ayrıntıyı kaçırıyoruz ya da yanlış öğreniyoruz. Ne kadar kötü değil mi? 🙁

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız