Siteyi detaylı izlediğimizde bu işin sandığımız kadar basit olmadığını, ileri fizik ve uzaybilimleri yardımı ile çalışmaların yapıldığını anlarız. Bu şuna benziyor. Radyo istasyonlarından "ses" değil "radyo sinyali" yayılıyor ama bizim radyolarımız o radyo sinyalini sese dönüştürüyor. Zaten bu olmasaydı uzayda yörüngede olan astronotlarla görüşme yapamazdık ya da Mars’a inen robottan görüntü alamazdık. Bilmem açıklamam yeterli oldu mu? Ayrıca aşağıda bilimsel altyapısı gayet iyi olan EAN adlı dostumuzun yorumunu da okumalısınız. Elektromanyetik dalgaların insan kulağının duyabileceği frekansa dönüşümünü açıklıyor. Gezegenlerin Sesi

Daha güneş sistemini çözememişiz. Çok nefis bir animasyonla gezegenlerden alınma sesleri dinliyoruz. Ayrıca Pluton’un aslında uydu yerine ikiz gezegeni Charon’la döndüğünü, Uranus’un diğer gezegenlerin aksine kutupları üstünde şişe yuvarlanması gibi döndüğünü vs. vs.

Vay vay vay, bir de astronomiden anlarım diye geçinirim.  Çok güzel bir site. Hem gözlerimiz, hem kulaklarımız için.
http://spacesounds.com

Önemli Not:
Bazı okurlarımdan 5. sınıf Fen bilgisine dayalı şekilde, ısrarla “uzayda ses olmaz” itirazı geliyor. 🙂 Ben de öğretmenim ve saçma bilgiye cidden hiç tahammülüm yok. Elbette hava ya da katı sıvı gibi bir ileticinin olmadığı ortamlarda ses frekansı yayılamaz. Ancak burada anlatılan olay bu değil.

Siteyi detaylı izlediğimizde bu işin sandığımız kadar basit olmadığını, ileri fizik ve uzaybilimleri yardımı ile çalışmaların yapıldığını anlarız. Bu şuna benziyor. Radyo istasyonlarından “ses” değil “radyo sinyali” yayılıyor ama bizim radyolarımız o radyo sinyalini sese dönüştürüyor. Zaten bu olmasaydı uzayda yörüngede olan astronotlarla görüşme yapamazdık ya da Mars’a inen robottan görüntü alamazdık. Bilmem açıklamam yeterli oldu mu? Ayrıca aşağıda bilimsel altyapısı gayet iyi olan EAN adlı dostumuzun yorumunu da okumalısınız. Elektromanyetik dalgaların insan kulağının duyabileceği frekansa dönüşümünü açıklıyor.

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



24 YORUMLAR

  1. Bu konu benim aklıma şu soruları getiriyor;
    1- Uzayda hava yoksa bu sesler nasıl kaydediliyor?
    (Hava olmayan yerde sesin yayılmasın mümkün olmadığını biliyoruz)

    2- Ses kaydı yapılırken hiç ses olmayan bir yerde bulunulduğu için acaba kayıttaki sesler kaydı yapan aracın kendi sesi olabilir mi?
    (Bu tip parazit olmadan ses kaydı yapabilen bir cihaz halen yapılabilmiş değil. Kendiniz de evinizdeki herhangi bir kayıt cihazıyla deneyebilirsiniz.)

    3- İlginç olsun diye böyle bir konu açılıp biraz da abartılmış olabilir mi?
    (Bu tip kurumların araştırma bütçelerinden pay alabilmek için böyle şeyler yaptığı bilinen bir gerçek. Mesela savunma ve savaş giderlerine ayrılan pay artıp uzay araştırmalarına ayrılan miktar azalınca birden Amerika kökenli uzay araştırmalarında “Dünya’ya göktaşı düşme tehlikesi” konusu moda oldu. Hani bak böyle bir tehlike var para verinde araştıralım diye yapıldığı düşünülebilir.)

  2. Biraz geç bir yorum olmuş olabilir ama yukarıdaki soruları bildiğim kadarıyla yanıtlamak isterim.

    1. Sesler gezegenden gelen elektromagnetik darbelerin zaman domenine çevrilerek insan kulağının duyacağı değer aralığına getirilmesi ile elde ediliyor.

    2. Olamaz. Bu tip bir ses eldesinde evrenin stabil gürültüsü (http://ean.btturk.net/analog-tv-yayinindaki-karincalanma-cmbr/) dışında parazit olma ihtimali çok düşük, çünkü gezegenden gelen tüm yansının toplamı sesi meydana getiriyor. Bildiğiniz ses kayıt cihazlarındaki parazitler, bizim sesi algılama ve işleme mantığımızdan kaynaklanan doğal nedenler.

    3. Abartılmış olduğuna katılmıyorum (Abartmadan kastınız ses üzerine bir müdahale ise). Göktaşı konusunda ise aynı fikirdeyim. Ayın öteki yüzündeki krater sayısı ile görünen yüzündeki krater sayısı karşılaştırılarak bir değerlendirme yapılabileceğini düşünüyorum.

  3. Ben 11 yaşındayım.Işık ve Ses konusunu işliyoruz.Ve anladığım kadarıyla ses atomları havasız bir ortamda dağılamaz.Ben yanlış biliyor olabilirim ama öğretmenime sorduğum halde o da aynı cevabı verdi.Amacınız üye ise bari doğru ve dürüst şekilde açıklaya bileceğiniz şeyler anlatın.Teşekkür ederim…

  4. Oğuz, aslında konuyu bu bilimsel siteden ilk okuduğumda “Ne bu saçmalık uzayda ses mi olur?” dedim!
    Ben de öğretmenim ve saçma bilgiye hiç tahammülüm yok. Sonra siteyi detaylı izlediğimde bu işin sandığım kadar basit olmadığını ileri fizik ve uzaybilimleri yardımı ile çalışmaların yapıldığını anladım. Bu şuna benziyor. Radyo istasyonlarından ses değil radyo sinyali yayılıyor ama bizim radyolarımız o radyo sinyalini sese dönüştürüyor. Zaten bu olmasaydı uzayda yörüngede olan astronotlarla görüşme yapamazdık ya da Mars’a inen robottan görüntü alamazdık. Bilmem açıklamam yeterli oldu mu? Ayrıca üstte bilimsel altyapısı gayet iyi olan EAN adlı dostumuzun yorumunu da okumalısın.

    Not: Güneşin Tam İçinde yanlış bilgi vermektense sitenin kapanmasını tercih eden, okurlarından gelen itirazları değerlendiren ve topluma hizmeti amaçlayan bir sitedir. Üyelik ücretsizdir. Zorunlu değildir. Üye olmayan da okur. Kısacası bu sitede aldatıcı ya da kasıtlı hiçbirşey bulunamaz. Yanlışlıkla bile olsa bir parçası görülse üyeleri sertçe eleştirir ve bu eleştiri aynen yayınlanır. Hemen konu düzeltilir. Ancak bu konuda düzeltilecek bir unsur bulunmamaktadır, gerekli araştırma yapılmıştır. Sevgilerimle.

  5. Bu sesler insan kulağının duyamadığı sesler bunları kaydedip duyacağımız hale getiriyorlar kim demiş hava olmayan yerden ses çıkmaz??

  6. Mehmet Fuat da haklı görünüyor. E zaten kim demiş hava olmayan yerde ses çıkmaz? Saygılarımla.

  7. Ben bu sesleri çok ilginç buldum. Bence bu sesler gerçek ama çok garip. Örneğin dünyanın sesi silah sesi gibi… Çok güzel bilgi sahibi oldum. Bu sesleri bulanlara teşekkürler.

  8. Öncelikle bu sitenin çok yararlı olduğunu düşünüyorum ve tebrik ediyorum. Sesler ise gerçekten çok güzel biraz da korkunç.

  9. Oğlumun ödevine destek olmak için araştırma yaparken tesadüfen bu siteyi inceledim.Ben de ‘ uzayda ses yok ki bu nedir? Ne saçmalıyorlar gibi bir önyargıyla okumaya başladım.Sonrasında ikna oldum.İlk işm bu bilgileri oğluma da aktarmak olacak.Aynı zamanda oğlumun şu anki ilgilediği konu uzay ve uzaylılar.Onlarla karşılaşmayı çok istiyor.Teşekkürler…

  10. Öncelikle Süleyman Sönmez abime çok teşekkür ediyorum çünkü o çok güzel yorumlar yazmız bu arada benimde kendi bir görüşüm var normalde Dünya bile ses çıkarır yani dünya bile çıkarıyorsa öbür gezegenler neden çıkartmasın ki çıkartsa bile biz duyamayız çünkü insan kulağı en fazla 20.000 duyabilir belkide bazı gezegenlerin sesleri 20.000 daha fazladır
    ÖNEMLİ NOT: eğer öbür gezegenlerin de resimleri özellikleri sıcak mıdır soğukmu alev gibimi gözükür buz mu beyazmıdır kırmızımı nelerden oluşur gazlardanmı katı maddeden mi şu anda kendim bir teori uydurmaya çalışıyorum ve bu bilgilere ihtiyacım var eğer sizde arıyorsanız bana bir bilgi verebilirmisiniz ?
    bu sitedede varsa kaçıncı sayfada bulabilirim ?

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız