Gerçektende nicedir şu “Turkey / TÖRKİ” şeklinde söylenen ülkemin dış adına takmış durumdayım. Çok üzücü.
Resmi, binlerce konferansta güzelim ülkemin adı Türkiye değil, Turkey yazılıyor.
Ne acı ki herkesin bildiği gibi İngilizce’de bu “hindi” demek. Düşünün, bir başbakanın, elçinin önünde hindi yazıyor. Üstelik “Noel hindisi” özellikle kullanılan anlamı. Argoda ise beyinsiz / enayi gibi berbat açılımları var.
Önünde böyle bir şey yazan ülkeyi enayi yerine koymak istemezler mi? Elbette isterler.
Ülkemi çok seviyorum. T.C.’nin hakettiği uluslararası isme kavuşmasını ve saygın arenada ismiyle de yer almasını istiyorum. Bunun için çoğu kişi Türkiye olsun diyor. Ancak mümkün değil bu. Nasıl Yunanlılar, Ruslar ve bir çok millet klavyeleri farklı olduğu için İngilizce bir söyleniş seçmişlerse biz de seçmek zorundayız. Çünkü artık yazılar el yazısı ile yazılmıyor ve İnglizce klavye tek ortak yön. Bu klavyede ü yok.
“England, Finland, Greenland, Ireland, (the) Netherlands, New Zealand, Poland, Scotland, Swaziland, Switzerland, Thailand…”
Bu konuda değerli bir akademik çalışma var.
Doç. Dr. Yalçın İzbul (Hacettepe Üniv. eski öğr. üyesi)
Sizi sitesine davet ediyorum.
http://www.ingilizce-ders.com/gunes-dil/turkland/turkland.htm
Bende onun gibi nefis bir kelime olan TURKLAND’ı öneriyorum. WELCOME to TURKLAND!



















Cem ATAM
21 Apr 2007
@ 14:14
Merhaba,
Ben katıldığım uluslararası kongrelerde yurt içi ve yurt dışı olsun, “Nereden geliyorsunuz?” ya da “Nerelisiniz?” sorularına tek bir cevap veriyorum; Türkiye (aynen yazıldığı gibi söylüyorum, çünkü hangi dilde olurlarsa olsunlar, bunu tam anlamıyla üstüne basarak söyleyebiliyorlar. Şimdiye kadar “yok öyle değil, böyle” dediğim olmadı, Almanı, Japonu, İngilizi, Finlandiyalısı hiç farketmiyor).
Ben TURKIYE denmesi taraftarıyım. Bütün yaptığım uluslararası başvurularda da bu ifadeyi kullanıyorum. Devlet olarak birşey yapmıyorsak belki bilimsel yönden bir tavırla belki bu aşamaları farklı yönden kat edebiliriz.
Teşekkür ederim bu konuya değindiğiniz için.
Saygılarımla
Cem ATAM
(http://cematam.blogcu.com/)