Mantık ve Şans, Aynı Oyunda | 21 x Intacto


12 Kas, 2008 | Yazar: Süleyman Sönmez | 2.659 kez okundu | 4 yorum | Kategori: Sinema
Etiketler: , , , ,

İki sinema filmi üzerinden dünyada işlerin nasıl yürüdüğünü irdeleyelim mi? Filmlerden ilki yakın zamanda sinemalarda oynayan 21, İkincisi ise 2001 yapımı Intacto(Bahis).

mantikvesans Mantık ve Şans, Aynı Oyunda | 21 x Intacto

Bu iki filmi neden karşılaştırdığımla başlayalım. Her ikisi de kumar oynayan insanları anlatıyor. Fakat yazının konusu kumar değil. Bunda sıradışı bir yöntemle kesin başarıyı garantilemek isteyen iki farklı yaklaşımın karşılaştırması.

21 filminde Harvard profesörü en iyi öğrencilerinden seçme bir takım oluşturuyor. İstatistik ve matematik dehası  olan bu gençler kısa sürede aralarında konuşacakları şifreli bir dili ezberliyorlar. İçlerinden mükemmel kağıt sayan ve çıkacak kağıtların olasılıklarını en iyi takip eden öğrenci işin lideri oluyor.

Elbette macera akıp gidiyor. Fragmanı izleyelim mi?


(winner winner, chicken dinner esprisine halen gülüyorum)

Diğer film, Intacto ise gerek kamera açıları, gerek sıradışı olayları ve anlatımıyla insanı büyülüyor. Konunun temeli şanslı insanlar üstüne kurulu. Bir uçak düştüğünde tüm yolcular ölürken sıyrık bile almadan kurtulan bir insanın hayatta kalma olasılığı milyonda bir bile değil. Ama hergün gazetelerde televizyonda böyle insanlar duyuyoruz. İşte mafya bu insanların peşine düşüp kaçırıyor. Sonra en şanslıların arasından daha şanslılar tespit ediliyor.

Ama şaşırabilirsiniz bunu kumar oynatarak değil tehlikeye karşı sınayarak deniyorlar. Tümünün elleri arkada bağlanıp, gözleri kapatılıyor. Sık ağaçlarla dolu bir ormanda koşmaları emrediliyor. Kimisi ağaca tosluyor, kimisine dal saplanıyor ve buna rağmen koşu devam ediyor. Seyretmeniz gereken bir sahne. Haydi seyredelim öyleyse sizin için aşağıya bu video kısmını ekledim. :)

Evet, her iki filmin akışı da farklı. Ancak oyun yerine hayatı koyarsak anlattıkları mesajlar olağanüstü öğretici. Hedefe giden iki farklı yol. İlki mantık ve zihinin analitik düşüncesi üzerine kurulu, ikincisi ise şans denen Quantum düzeyindeki belirsizlik / olasılık zincirini bükebilen insanlar üzerine gidiyor.

Hayatın her aşamasında büyük bir seçim ağından geçiyoruz bazen sezerek, bazen düşünüp karar vererek. Aynı yola birlikte çıkan candan arkadaşların yollarının ayrılması gibi…
Ve hayatımız sözkonusu olduğunda gerçek tabiatımızın ortaya çıkması gibi.

Intacto’nun üzerinde durduğu bir konu ise şansın çalınabilir olması. Çok büyük tehlikeler karşısında bazı insanların diğerlerinin hayatta kalma şansını kendilerine çekmeleri. Şans vampirliği gibi….

Ve 21′de mesaj açık. Kağıtları sayacak kadar zeki ya da yetenekli değilsen ya da yetenekli olmana rağmen piyasaya giremiyorsan bunu yapacak ekibi kur, hayat girişimci ruhun için birilerini karşına çıkaracaktır. :)

Ne ilginç ki bu denli kaliteli yapımları ve konuları pozitif anlamda biraraya gelen insanların ne organizasyonlar kurabilecekleri, neler yapabileceği üzerine değil, köşeyi kısa yoldan dönme ve bolca şiddet ile servis yapıyoruz.

Ve son olarak hayatınız buna bağlı olsa ve ölümle yaşam arasında size seçim sunulsa. Seçeceğiniz şıkkı şansınızla mı seçerdiniz, mantığınızla mı?

Kaynakça:

21 Filmi
http://www.imdb.com/title/tt0478087/

Intacto Filmi

http://www.imdb.com/title/tt0220580/trailers
http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=intacto 



Süleyman Sönmez
SÜLEYMAN SÖNMEZ

Paylaş


  “Mantık ve Şans, Aynı Oyunda | 21 x Intacto” makalesi için 4 yorum var.

  1. Eray USTA

    Açıkcası hayatımda pek şansa yer vermedim. Aslında şans sadece öss de yanımdaydı :D Diğer zamanlarda açıkcası mantıkla çok yol aldım. Ama şanssızken de olmuyor. Mesela bilgisayarımı gönderdim değişime diye bir aydır yalvarıyorum. Yeni bilgisayar gönderdik denildi bir heves sevindim ohh çileden kurtuldum diye. Ve bugün bilgisayar geldi. Sonuç hüsran sıfır denilen bilgisayar çalışmıyor. Şanssızım işte :D Ama hayatımda aldığım kararlarda ise hep mantıkla hareket etmeye çalıştım. Ve işte bugün istediğim bölümü okuyorum istediğim meslek sahibi olucam. Bence bana kalırsa hayatta herşeyi şansa bırakmamalı sonuna kadar mantıklı davranmalı..

    Sorunun cevabına gelince yazdığım yazıdan da anlaşılacağı gibi mantığımla hareket ederim. :D

  2. Hediye

    Ayrı ayrı çok beğendiğim iki film.. Bu mesajdaki anlatıma dikkat ederek bu hafta sonu peşpeşe tekrar izlemekte fayda var sanırım :)

  3. Turgay

    “Ve son olarak hayatınız buna bağlı olsa ve ölümle yaşam arasında size seçim sunulsa. Seçeceğiniz şıkkı şansınızla mı seçerdiniz, mantığınızla mı?”

    Enteresan bir soru. Hem şansıma hem mantığıma fazla güvenmiyorum(Güvenemiyorum), kaderin çetrefiline bağlı :(

  4. Eray USTA

    “Kazanan tavuğu yer” :D 21 i bugün izledim gerçekten çok harika bir film. :D Bence bu filmde her zaman mantığın kazanmadığınıda görmüş oluyoruz. :D









Additional comments powered by BackType




Güneşin Tam İçinde, özenle hazırlanıp araştırılan, yüzlerce orijinal yazı ve görselden oluşuyor. Dilerseniz ana sayfamıza göz atın, arşivimizden seçin ya da aşağıdaki kutuda aratın.

İyi okumalar, keyifli dakikalar :)



Google
 
      Alıntı, Telif, Creative Commons nedir?


Daha fazla konu görmek için tıklayın >

GÜNEŞİN TAM İÇİNDE

Süleyman Sönmez 2006 yılında kurduğum kültür sanat, eğitim, bilgisayar teknolojileri, fotoğrafçılık, bilim ve sinema başta olmak üzere 839 konu, 5,407 yorum ve 30 kategori içeren, blog ödülleri yarışmasında kültür sanat kategorisinde Türkiye birinciliği olan; televizyonda, basında ve radyoda pek çok kez tanıtılmış orijinal içerikli sitedir.

Sitedeki görsel ve yazılı eserler iletişime geçip yazılı izin alınmadan kaynak belirtilse dahi "alıntı" adıyla kullanılamaz. Site, tasdix zaman damgası ile korunmaktadır.

Güneşin Tam İçinde Facebook'ta siz de katılın!

* Aromatik Terapi, Oda Kokuları İsm-i Cam




  



DİĞER WEB SİTELERİM


* Mihrace.NET * 3d Gözlük * Cizreli Ebu’l-iz * Sunosphere * Süleyman Sönmez