Süleyman
SÖNMEZ 


RSS'le siteye abone olun. Gelişmeleri kaçırmayın. Favorilere ekle   EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

S P O N S O R L A R


VİZE TÜRKİYE

Vize Türkiye Yurtdışına çıkarken hangi ülkeler vize istiyor? Formlar nasıl dolduruluyor?
Ya vizeniz onaylanmazsa...
Vize Türkiye, vize işlemlerinizi konsoloslukta takip ediyor.



HAYAL PANOSU

Kişiye Özel Hediye, Hayalinizdeki Çikolatalar Sevdiklerinize en güzel hediye, fotoğraflarınızla ambalajlanmış nefis çikolatalar.


İSM-İ CAM

İsm-iCam
El işçiliği cam bordürler, tabaklar, aydınlatma ürünleri ve aynalar


Reklam vermek için tıklayın.

Kültür Sanat Birincisi

İstanbul Modern’de Magnum, Sabancı Müzesi’nde Tanrı’ya Adanmış Halılar

Şanslı bir günümdeyim. İki sanat müzesini gezdim. Bu aralar gezebileceğiniz en güzel yerler. İstanbul Modern’de Magnum Fotoğraflarıyla Türkiye Sergisi çok hoştu. Magnum Ajansı 1947 yılında kuruluyor. 60 yıl kadar süren macerasında binlerce fotoğraf ellerinden geçiyor. Elbette unutulmaz isimler Ara Güler, Gilles, Peress, Leonard Freed, Alex Webb, Abbas, Erich Lessing, Costa Manos, Robert Capa, Martin Parr, Bruno Barbey, Nikos Economopoulos….

magnumvehalilar.jpg

Sizi alıp götüren siyah beyaz fotoğraflarda zamanıın kesitini soluyorsunuz. Müze giriş ücretleri Tam: 7 YTL, İndirimli:3 YTL , 12 yaş altı ve engelliler içinse ücretsiz. Müzeyi Pazartesi hariç her gün gezebilirsiniz. (Perşembe Günü tam olarak ücretsiz)
İstanbul Modern: Meclis-i Mebusan Cad. Liman İşletmeleri Sahası Antrepo No:4 34433 Karaköy - İstanbul
Tel: 0212 334 73 00

Unutmadan son gezi tarihi 20 Mayıs 2007 acele etmelisiniz görmek için.
www.istanbulmodern.org

TANRI’YA ADANMIŞ HALILAR

İkinci gezdiğim yer ise Sakıp Sabancı Müzesi oldu. İyi ki de gezmişim. “Tanrı’ya Adanmış Halılar” başlığında Anadolu’da 16. ve 19. yüzyıllar arasında dokunup deniz ve kara yoluyla Venedikli tacirler aracılığı ile Transilvanya’da satılan halıların Hıristiyan esnaf ve cemaatler tarafından satın alınıp bizdeki camilere bağış gibi bağışlandığını öğrendim. Eşsiz ve korunmuş eserler olarak halıların ülkemize getirilmesi ülkemizin geçmiş halı sanatına müthiş bir bakış sağlıyor. Ancak özellikle Dağıstan, Kaytag halıları beni tam anlamıyla büyüledi.

İnanılmaz bir desen zenginliği ve renk harmonisi buldum. Hatta şaka yollu arkadaşlarıma “Ortaasya’dan hiç gelmese miydik? Daha bir sanatçıymış o bölge” dedim :) Ah, bir de Sabancı Köşkünü gezmeyi unutmayın. Hem Sakıp Sabancı’nın değerli hatırasını hem de el yazması hat sanatı eşsiz eserleri görün.

Halılarla ilgili müze sitesinden verilen resmi açıklamayı aktarıyorum ki bence çok anlamlı.

http://muze.sabanciuniv.edu/transilvanya/transilvanya_bilgi.php

TANRI’YA ADANMIŞ HALILAR
TRANSİLVANYA KİLİSELERİNDE ANADOLU HALILARI, 1500-1750

S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), 19 Nisan-19 Ağustos 2007 tarihleri arasında, Tanrı’ya Adanmış Halılar: Transilvanya Kiliselerinde Anadolu Halıları, 1500-1750 başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor. Yünsa’nın sponsorluğunda gerçekleştirilen sergide, büyük çoğunluğu Romanya ve Macaristan’daki kilise ve müzelerden seçilen, 16. ve 18. yüzyıl arası Batı Anadolu halılarından 41 örnek yer alıyor.

1914′te Budapeşte’de düzenlenen sergiden bu yana ilk kez SSM’de bir araya gelen seçki için, Romanya Kültür Enstitüsü, Sibiu Ulusal Brukenthal Müzesi, Romanya Evangelist Kilisesi, Romanya Kültür ve Din İşleri Bakanlığı, Bükreş Ulusal Sanat Müzesi, Budapeşte Ulusal Müzesi ve Macar Uygulamalı Sanatlar Müzesi, Berlin İslam Sanatı Müzesi’yle işbirliği yapılıyor.

Türkiye’de çok az örneği bulunan Transilvanya halıları, sergiyle, dokundukları topraklara geçici bir süre için geri dönüyor. Yüzyıllar boyunca cami ve mescitlerde yer alan, üzerlerinde namaz kılınıp dua edilen halıların, başka bir inanca sahip ama aynı Tanrı’ya inanan insanların kutsal mekanlarında korunmaları ve saklanmaları ilginç bir sentez sunarken; sanatın sınır, dil ve din tanımayan evrenselliğine işaret ediyor.

hali1.jpg

Bir başka dokuma sanatı, “Kaytag İşlemeleri” de SSM’de…

SSM’de, aynı tarihler arasında, Dağıstan’ın Kaytag bölgesine özgü dokumalardan 47 örneğin yer aldığı Dağıstan Dokuma Sanatı, Kaytag İşlemeleri başlıklı sergi de gerçekleştiriliyor. Bünyesinde farklı etnik grupları barındıran Dağıstan halkının yarattığı Kaytag sanatı, çeşitli kültürlerden ve uzak geçmişin çok tanrılı pagan dünyasından sembollerle bezeli işlemeleriyle farklı kültürel geleneklere hitap ediyor. 16-19. yüzyıllar arasında Osmanlı etkisinde ortaya çıkan dokumalar, 1994-95 yıllarında, Paris’te Institut du Monde Arabe ve Krefeld Deutsches Textilmuseum’da gerçekleştirilen sergilerden sonra şimdi İstanbullu sanatseverlerle buluşuyor.

hali2.jpg

Çocuklar için atölye çalışmaları:
http://muze.sabanciuniv.edu/transilvanya/egitim.php

Kaynakça:

Sabancı müzesi:
http://muze.sabanciuniv.edu/

İstanbul Modern:
http://www.istanbulmodern.org

hali3.jpg



BU YAZIYLA İLİNTİLİ YAZILAR

MAKALE İSTATİSTİKLERİ



 
   

Yazar: Süleyman SÖNMEZ     Bu yazı toplamda 3,502 kez, bugünse 11 kez okundu.


Konuyu sevdiniz mi? sevdiniz mi?     Sayfayi favorilerinize eklemek için tiklayin. Sayfayı favorilere ekleyin     Yazıcı dostu sayfa   EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Yazma Tarihi: 8 May, 2007 Kategori: Eğitim, Eğlence, Fotoğraf, Gezi, Kültür ve Sanat


Sayfanın adresi: http://www.gunesintamicinde.com/istanbul-modernde-magnum-sabanci-muzesinde-tanriya-adanmis-halilar/trackback/

Bu makalede kullanılan
Etiketler (Tags) :
, , , , , , , , , ,

        Alıntı ne demektir? Telif hakkı nedir?


VİZE TÜRKİYE




* Gravatar kullanan tüm sitelerde yorumunuzun yanında sembolünüzün olması için www.gravatar.com'a resim yüklemelisiniz.


YORUM YAZMADAN ÖNCE:


Türkçe yazanlar için hatırlatmalar;

* Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
* Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.
* "gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir.
* "Herkez" denmez "herkes" denir.
* "Yaaaa" çok laubali bir sözdür.
* "bU şEkiLDE" yazmak sadece okuyanı yorar.
* "Yanlız" değil "Yalnız" denir.
* "ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz.
* "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır. Yani "Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir.
* "Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. "OKmi?" değil, "Tamam mı?" denir.
* "ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
* "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
* "v" yerine "w" yazılmaz...
...
Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesiyle değil.

* Yurtdışından yazan, Türkçe klavyesi olmadığından ğ, ş, ü, ç, ö, ı harflerini yazamayanlar için:

Lütfen buraya tıklayın, yazınızı yazın ve "Türkçeleştirdikten" sonra, seçip yandaki kutuya yapıştırın. Teşekkürler.

TÜRKÇE YAZ KAMPANYASI

* Web siteniz varsa lütfen "TÜRKÇE YAZ" kampanyasına katılın. Sitenizi onur listemize ekleyelim. Detaylı bilgi için tıklayınız.

* Eğer konuyla ilgili değil, güzel Türkçe kullanımı için yorum yazmak istiyorsanız, lütfen Türkçe Yaz Kampanyası'nın sayfasına buyrun.

SİZİN FİKRİNİZ NE? YORUM YAZIN


Lütfen bu makaleyi eleştirin. Aradıklarınızı buldunuz mu?
Sizin için yeterli mi? Neler eklense daha iyi olurdu?
Eğer beğendiyseniz hangi unsurlar çok iyiydi? İç kalite sistemimizin gelişmesi için yorumlarınıza ihtiyacımız var.






Google
 



YAZI ARŞİVİ : Bu sitede tümü orijinal, özenle hazırlanıp araştırılan, yüzlerce yazı ve görsel var. Dilerseniz ana sayfamıza bir göz atın ya da konu listemizden seçin. İyi okumalar.