Süleyman
SÖNMEZ 


RSS'le siteye abone olun. Gelişmeleri kaçırmayın. Favorilere ekle   EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

S P O N S O R L A R


VİZE TÜRKİYE

Vize Türkiye Yurtdışına çıkarken hangi ülkeler vize istiyor? Formlar nasıl dolduruluyor?
Ya vizeniz onaylanmazsa...
Vize Türkiye, vize işlemlerinizi konsoloslukta takip ediyor.



HAYAL PANOSU

Kişiye Özel Hediye, Hayalinizdeki Çikolatalar Sevdiklerinize en güzel hediye, fotoğraflarınızla ambalajlanmış nefis çikolatalar.


İSM-İ CAM

İsm-iCam
El işçiliği cam bordürler, tabaklar, aydınlatma ürünleri ve aynalar


Reklam vermek için tıklayın.

Kültür Sanat Birincisi

İlaçta Reklama Hayır!

Yıllardır ilaçları doktorlar yazar, eczacılar satar. Bu süreçte hepimiz için olağan gelişen olaylar uzmanların tavsiye ve gözetiminde olduğu için normal işler. Ancak bir de şöyle bir süreç vardır. Bir teyze kullanmıştır, iyi gelmiştir, ya da iş arkadaşımız önerir ve biz de kullanırız. İlaçla en tehlikeli oyun, bir satın alma metası ve kişilerin şahsi isteklerine göre alma nesnesi haline gelmesiyle oluşur ki, işte ilaçta reklamın bunca zamandır yasak olmasının en büyük nedeni budur. Şimdiyse ilaca, süpermarketlerde, benzincilerde, kozmetik marketlerde satılan bir ürün olarak izinlerin verileceği, hatta artık TV’lerde reklamların olacağı söyleniyor ki, halkımı tanıyan biri olarak felaket olacağını söyleyebilirim.

ilacreklam.jpg

Olayın iki yönü var. Bu reklamların serbest kalmasıyla ekonomik gelir elde edecek eczacılar dışındaki tüm satış mareketleri, bunların reklam kanalları ve elbette ilaç sanayi, diğer yönü zaten ekonomik olarak Sosyal Güvenlik kurumları ile ciddi sorunlar yaşayan eczacıların içine gireceği ikinci darboğaz.

Dolayısıyla ortada ekonomik bir çıkar çatışması olduğu için herkes işin kavgasının paradan kaynaklandığını düşünüyor. Oysa durum bu kadar basit değil.

Reçetesiz satılan ve nispeten zararsız olduğu düşünülen ilaçların doktor ve sağlık uzmanı gözetimi olmadan kullanılması inanılmaz etkilere yol açabiliyor.

İstanbul İçerenköy’den Eczacı Nesrin Mungan Hanım’la yaptığım görüşmede “bana anlaşılır bir şekilde, neler olduğunu” anlatmasını rica ettim. Sonuçta ne ben, ne de siz tıp okumadınız.
Kısaca özetleyecek olursam :

Tüm ilaçlar aynı zamanda birer zehirdir ve kişi kendi karar verip almamalıdır. Mutlaka uzmanına danışmalıdır (Dr, Ecz. )
Bilinçsiz tüketilen bi analjezik (ağrı kesici), mide kanamasına ya da karaciğer yetmezliğine yol açabilir. Hatta Sanatçı Ebru Gündeş’te olduğu gibi bir bebe aspirini içmek (bilinçsizce) bile kişiyi nakavt edebilir. Ya da bir astım hastasını krize sokabilir. Pastil şeker hastasını komaya sokabilir.
En nihayetinde kişi yanlış ilaç seçiminden (sırf TV’de izlediği mucizeyi bedenine taşımak niyetiyle) ölebilir.

Nitekim yakın geçmişte yaşanan şu olayı hatırlatmakta yarar görüyorum; sabah programları yapan ünlü bir sanatçı (kötü niyetle yapmadığı için ismini gizliyoruz) kullanıyor diye satışı patlayan Li da 3 kişinin ölümüne neden oldu. Ancak bundan sonra yetkili ilgililer?! piyasadan Li da ve benzeri ilaçları toplattı. Daha sonra sanatçı da elbette çok üzüldü. Ve özür diledi. Ancak yine de görünen o ki kişiler sağlık görevlileri yerine sanatçıları dinlemekte. Yarın TV’de neler olacağını düşünebiliyor musunuz?

Bu ilaçlar geçici rahatlama sağladığından kişinin olası daha önemli bir hastalığını örtüp gecikmelere neden olabilir.

Biz eczacılar reçetesiz de olsa, bu ilaçları satarken gerek sözel, gerekse gözlem yoluyla hastayı inceleyip doğruya yönlendirme yetisine sahibiz. Oysa reklamla etkilenerek alınan zehirler (ilaçlar) kişiye ne yapmaz ki.

Bu onaylanırsa bu ilaçlar marketlerde satılacak, benzin istasyonlarında satılacak ve ilaç hakkında bilgi ve yetki sahibi olmayan ellerce pazarlanarak halkın sağlığı tehdit altında bırakılacak.
Bu işin bir de mali kısmı var, bu ilaçların hiç birini devlet ödemeyecek.

Türk Eczacılar Birliği sitesinde açıklama
http://www.recete.org/index.php?recordID=168844

Eczacının Sesi’nde yayınlanan basın açıklamasını da okuyabilirsiniz.
http://www.eczacininsesi.com/index.php?yon=haber&id=1142



BU YAZIYLA İLİNTİLİ YAZILAR

MAKALE İSTATİSTİKLERİ



 
   

Yazar: Süleyman SÖNMEZ     Bu yazı toplamda 775 kez, bugünse 5 kez okundu.


Konuyu sevdiniz mi? sevdiniz mi?     Sayfayi favorilerinize eklemek için tiklayin. Sayfayı favorilere ekleyin     Yazıcı dostu sayfa   EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Yazma Tarihi: 19 Oct, 2007 Kategori: Bilim ve Teknoloji, Günlük Yaşam


Sayfanın adresi: http://www.gunesintamicinde.com/ilacta-reklama-hayir/trackback/

Bu makalede kullanılan
Etiketler (Tags) :
, , , , , , , , , ,

        Alıntı ne demektir? Telif hakkı nedir?


VİZE TÜRKİYE



“İlaçta Reklama Hayır!   ” makalesi için 4 yorum var.


  1. Trackback
    oyyla.com
    19 Oct 2007
    @ 15:51

    İlaçta Reklama Hayır!…

    İlaçla en tehlikeli oyun, bir satın alma metası ve kişilerin şahsi isteklerine göre alma nesnesi haline gelmesiyle oluşur ki işte ilaçta reklamın bunca zamandır yasak olmasının en büyük nedeni budur. Şimdiyse süpermarketlerde, benzinc…

  2. Trackback
    www.tusul.com
    19 Oct 2007
    @ 15:54

    İlaçta Reklama Hayır!…

    İlaçla en tehlikeli oyun, bir satın alma metası ve kişilerin şahsi isteklerine göre alma nesnesi haline gelmesiyle oluşur ki işte ilaçta reklamın bunca zamandır yasak olmasının en büyük nedeni budur. Şimdiyse süpermarketlerde, benzinc…


  3. Cem ATAM
    20 Oct 2007
    @ 09:08

    Merhaba,

    Bundan 5 yıl önce kadar bir zamanda (yani 2002 yılında) Muğla’nın milas ilçesinde eczacılık yapan kuzenimle konuşuyorduk.
    –Niye reklam vermiyorsunuz demiştim(gülerek)
    –”Şöyle mi diyelim reklamda” dedi.
    – Gel vatandaş gel! En iyi ilaç bizim eczane de en güzel öksürük şurupları bizdeeee!

    …sonra birlikte güldük. Amacım şakalaşıp elenmekti ciddi değildim. Sanırım Doğa’da ki en büyük yanlışa sebep oldum. Biliyorsunuz enerji kaybolmaz biçim değiştirir. biim seslerimiz duyup işleme alınmış olmalı. :)

    Evet traji - komik bir hikaye bizim ki. Sadece siz okuyanları ve Süleyman Bey’i biraz neşelendirmek istedim.
    Eğitim oranımız bir kez daha gözler önüne serilirken. Batının labratuarında bir kobay fare olarak yaşamak sanırım bu dünya’da bir çok ülke gibi bize de piyangodan vurmadı!

    Neyse devam edemeyeceğim. Bazen sinirlerim zor dayanıyor. Ama iyiyi umalım. Aynı bir Rum atasözünde olduğu gibi;

    “Umudun olduğu yerde , hayatta vardır.”

    Sağlıcakla kalın,

    Cem


  4. Süleyman Sönmez
    20 Oct 2007
    @ 19:56

    Cem Bey emin olun reklamlar serbest olsa “Mehmed Ali Bey azıcık yardımcı olun, şu ilacı da verin kızım öksürüyor bak” diyen bir telefon yarışmacısı mutlaka çıkacaktır. :)

    Ama olayın en acı yeri RTÜK başkanının da kendilerini desteklediğini, reklam payını arttıracağını düşünen reklamcıların açıklamaları. Hayretle izliyorum. Bir çok reklamcı arkadaşım var ama hiçbirisi kanlı para istemiyor. Halk sağlığından daha mı önemli bu reklam pastası ve TVlerin kazancı anlamıyorum…



* Gravatar kullanan tüm sitelerde yorumunuzun yanında sembolünüzün olması için www.gravatar.com'a resim yüklemelisiniz.


YORUM YAZMADAN ÖNCE:


Türkçe yazanlar için hatırlatmalar;

* Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
* Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.
* "gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir.
* "Herkez" denmez "herkes" denir.
* "Yaaaa" çok laubali bir sözdür.
* "bU şEkiLDE" yazmak sadece okuyanı yorar.
* "Yanlız" değil "Yalnız" denir.
* "ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz.
* "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır. Yani "Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir.
* "Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. "OKmi?" değil, "Tamam mı?" denir.
* "ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
* "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
* "v" yerine "w" yazılmaz...
...
Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesiyle değil.

* Yurtdışından yazan, Türkçe klavyesi olmadığından ğ, ş, ü, ç, ö, ı harflerini yazamayanlar için:

Lütfen buraya tıklayın, yazınızı yazın ve "Türkçeleştirdikten" sonra, seçip yandaki kutuya yapıştırın. Teşekkürler.

TÜRKÇE YAZ KAMPANYASI

* Web siteniz varsa lütfen "TÜRKÇE YAZ" kampanyasına katılın. Sitenizi onur listemize ekleyelim. Detaylı bilgi için tıklayınız.

* Eğer konuyla ilgili değil, güzel Türkçe kullanımı için yorum yazmak istiyorsanız, lütfen Türkçe Yaz Kampanyası'nın sayfasına buyrun.

SİZİN FİKRİNİZ NE? YORUM YAZIN


Lütfen bu makaleyi eleştirin. Aradıklarınızı buldunuz mu?
Sizin için yeterli mi? Neler eklense daha iyi olurdu?
Eğer beğendiyseniz hangi unsurlar çok iyiydi? İç kalite sistemimizin gelişmesi için yorumlarınıza ihtiyacımız var.






Google
 



YAZI ARŞİVİ : Bu sitede tümü orijinal, özenle hazırlanıp araştırılan, yüzlerce yazı ve görsel var. Dilerseniz ana sayfamıza bir göz atın ya da konu listemizden seçin. İyi okumalar.