“Güneş…” demişti bir baba oğluna, “Nedenlerin nedenidir. Neyi ele alırsan al. Güneş olmasaydı olmazdı yeryüzünde.”
Gerçekten de yıldızların en dostudur güneş. Her an alev alev yanmaktadır güneş. Eskilerin ateş elementidir temelde. Güneş’teki bu ateşin kaynağı her an patlayan nükleer reaksiyonlardır. Öyle kıvılcımlar çıkar ki bunlardan her biri bir gezegeni rahatça yutar.

Güneş dünyadan katlarca büyüktür. Kütlesi akıl almaz ölçülerdedir. Ama galaktik ölçekte bakıldığında henüz genç bir yıldızdır (4.5 milyar yıl nedir ki? Pastada birkaç mum :). Yaşlı yıldızlar kendi kütleleri üstüne çökerek karadelik halini alır veya bir deve dönüşerek yeni bir hale geçerler. Büyük ihtimalle Güneş'te büyüyüp yüzlerce kat devleşecektir. Ama daha 5-6 milyar yıl var. Panik yok. Güneş, Şems, Sun, Sol, Helios, Yıldızların En Yakını

Güneş dünyadan katlarca büyüktür. Kütlesi akıl almaz ölçülerdedir. Ama galaktik ölçekte bakıldığında henüz genç bir yıldızdır (4.5 milyar yıl nedir ki? Pastada birkaç mum :). Yaşlı yıldızlar kendi kütleleri üstüne çökerek karadelik halini alır veya bir deve dönüşerek yeni bir hale geçerler. Büyük ihtimalle Güneş’te büyüyüp yüzlerce kat devleşecektir. Ama daha 5-6 milyar yıl var. Panik yok.

Orta büyüklüktedir. Balık eti diyelim 🙂 Güneş 2 x 1030 kilogram gazdan oluşur. (İyi bir bel ölçüsüdür yıldızlar için.) %75 Hidrojen ve %25 Helyum. Bu oran yavaş yavaş değişir. Küçük atomlar daha ağır elementlere dönüşür.
Güneş sadece ışık değil pek çok  dalga boyunda ışınlarla dünyamızı bombardıman eder. Kimilerine göre bunlar zararlıdır kimileriyse zeki yaşamın gelişimi için şart olarak görürler. Ancak dünyayı saran koza, atmosferimiz Ozon tabakası gibi İyonosfer gibi katmanlarla zararlı ışınımları ve elektrik yüklerini süzmek üzere programlanmış devasa bir robottur !!!!

Dünya Güneş’e 2 Ocak’ta en yakın(147.1 milyon km.), 2 Temmuz’da en uzak(152.6 milyon km) konumunda olur. Ama ne ilginçtir, en uzaktayken yazı yaşarız Kuzey yarıkürede. Çünkü önemli olan dünyanın açısıdır. Biz yaz derken Güney yarımküre kışı yaşar. Biz kış derken de onlar yaz.

Güneş ne kadar sıcaktır? Kara lekeler(sunspots) nedir?

Ateşin ortasında karanlık olur muymuş? Evet olurmuş. Güneşin yüzeyi yaklaşık 5500 C’dir. Çekirdekte 4 milyon dereceye, dış atmosferde yine milyonlarca dereceye yükselir sıcaklık. Ancak yüzeyde nispeten soğuk olan yerler karanlık görünür. Manyetik alan nedeniyle sıcaklık farkları oluşur. Güneş döndüğünde bu lekeler de döner. Binlerce yıl önce Çinliler, sonraları da Galileo tarafından gözlemlenmişlerdir. Çekilen fotoğraflarda çok ilginç görüntüler oluşturur. Çoğunlukla direkt güneşin resmini çekmek fotoğraf makinelerine de gözlerimize de ciddi zarar verir. Filtre kullanmak gereklidir.

Güneş Rüzgarı nedir? / Güneş Patlamaları Nedir?

TAKİBE ALIN:

X (Twitter) Takip Edebilirsiniz: 
twitter.com/ssonmez

Bilimkurgu okumayı seviyorsanız,
Starbul ilginizi çekecektir. www.starbul.com

Youtube Kanalım: 
www.youtube.com/suleymansonmez 


Güneş gibi coşkulu kanı sıcak bir gencin ara ara patlaması kaçınılmaz değil mi? Bu manyetik dengesizlikler sonucu oluşan patlamalarda kendisinden kopan gaz toz parçaları sıcak ve elektrik dolu bir yükle uzaya fırlarlar. Yol üstündeysek yörüngemiz tutuyorsa atmosferimize rağmen bu yağmurdan yüklü parçacık yağmurundan nasibimizi alırız. Atmosferin dışında seyreden uydular bu yüklü parçalardan zarar görür. Tarımda verimli bir zaman yaşanır. Haberleşme şebekeleri olumsuz etkilenir. Ama bilimadamları bir yelkenli gibi bu rüzgarlardan yararlanarak uçacak uzay gemileri tasarlarlar. Güzel fikir değil mi?

Güneş Videosu

Güneş Resimleri, Güneşin resmi :
http://umbra.nascom.nasa.gov/eit/images/eit_20050729_1824_304.gif
http://umbra.nascom.nasa.gov/eit/images/eit_20050728_2200_304.gif

Kaynakça:
VİKİPEDİ
http://www.abc.net.au/science/space/planets/sun.htm
http://www.boston.com/bigpicture/2008/10/the_sun.html
http://umbra.nascom.nasa.gov/sdac.html (video)
http://astronomylinks.com/solar_system/sun/
Dünya’ya en yakın yıldızın adı nedir?
Güneş ne kadar sıcaktır?
Gökyüzü neden mavidir?

 

ANA SAYFADA MÜTHİŞ KONULAR SİZİ BEKLİYOR.
KÜLTÜR, SANAT VE KALİTE İÇİN TIKLAYIN

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



18 YORUMLAR

  1. Sağolun çok doğru şeyler yazmışsınız. Eğer böyle olmasa gerçekten yorulur insan. Güneş çok büyük ve sıcak ben çok şaşırdım

  2. Bir gün insanların teknolojiyi güneşte yaşayacak kadar geliştireceğine inanıyorum, belki Türkler Aya ilk gidenlerden olmadı ama Güneş’e gidenlerden olacaktır, Ne dersiniz:)

  3. Arkadaşlar ben bunu anlamadim. Bu Güneş nasıl ışık ve sıcaklık üretiyor. Biz bu Güneşe yanan bir gezegen diyebilir miyiz?

  4. Makale kısa olmuş diyenler var. Pekiyi, oturup bilimsel kaynaklardan ekler yapayım. Haklısınız tabi. Sitenin adı böyle olunca insan şöyle on sayfa yazı bekliyor 🙂

    Elif Özüdoğru , “Belki Türkler Aya ilk gidenlerden olmadı ama Güneş’e gidenlerden olacaktır, Ne dersiniz:)” demişsiniz. Nasıl cevaplasam? Evet, ben çok sıcağa gelemiyorum. Şöyle güzel bir güneş lekesi bulayım. Eşimle yaz tatillerinde gidip güneşlenip döneriz. Artık sahiller yoğun malum 🙂
    Resmi cevapsa şu, bu kadar yüksek ısı yayan bir cisme bilinen metallerle gidemezsiniz. Bunun yerine çok güçlü manyetik alanlarla korunan veya şu an bilemediğimiz bilimsel buluşlarla korunan uzay mekiklerine ihtiyacımız var. O zaman elbette gideriz. Hem ilk hamamı biz Türkler icat etmedik mi?

    Yücel sorunu şöyle cevaplayayım:

    Güneşe, “yanmakta olan bir gezegen diyemeyiz”. Nedenleri şöyle:
    Önce yıldız tozları sonra gezegenler oluşuyor. Çoğu durumda gezegenler bir toz bulutundan oluştuğundan yavru konumundalar.

    Ayrıca yanma diye bir şey yok. Oradaki ateş değil. Bildiğimiz ateşte oksijen katkısıyla madde kimyasal bir değişime uğrar.

    Güneş ise korkunç büyüklükte bir nükleer reaktör gibi. Atom düzeyinde plasma halindeki o garip aşırı sıcak çorba yapısında, füzyon denilen Hidrojen atomlarının birleşip Helyum oluşturması şeklinde kısaca açıklayabileceğim çok çok büyük ölçülerde enerji açığa çıkaran bir işlem geçiriryor.. İngilizcesi şu :
    “each second the Sun burns 600 million tonnes of hydrogen and turns it into 596 million tonnes of helium.The missing 4 million tonnes is turned into energy. “ yani
    “Her saniye Güneş 600 milyon ton Hidrojen’i yakarak onu 596 milyon ton Helyum’a çevirir. Farkta kaybolan 4 milyon ton ise enerjiye çevrilir.) Bu enerji ise uzaya seçılıyor ve bize yaşam veriyor.

    Yani yanma denemez çünkü yanan bir şey yok. Ancak oraya giden şeyler yanabilir.
    Ayrıca güneşten dünyaya sıcaklık gelmez arada sıcaklığı iletecek bir şey yok. Ne hava ne metal sadece uzay var.
    Güneşten dünyaya sadece ısı dalgaları oluşturan ışık gelir. Bu ışık çarptığı atomların enerjilerini yükseltip iç hareketlenmelerini attırır. Böylece nesneler sıcaklaşır. (UFO ısıtma sistemleri reklamı gibi oldu ama durum böyle)

    Sena, Ay hakkında yazmak neden olmasın? Üstelik Ay hakkında sizleri çok şaşırtacak oldukça fazla materyal var 🙂 Yakında yazar, buraya linkini eklerim.

  5. Bence çok güzel olmuş? Ama dünyayı saran atmosfer olmasaydı ne olurdu? Onu yazsaydınız daha güzel olabilirdi. Çünkü siteye girerken yukada bahsettiğim konu çıkıyor ama siteye girince güneşe ilgili çıkıyor.

  6. Güneşin Tam icinde DEMİR vardır. Bilmiyorum dikkatinizi çekti mi? Zaten bu blog da demir gibi olmuş. Teşekkürler.

  7. slmlar… ben kendi fikrimi söyliyeyim… güneşte ateş varsa oksijen olması lazım değilmi ??!?!?! oksijen olmadan yanmamı olurmuşş ??!!!??

  8. çok mutluyum çünkü yarım saattir bunu arıyordum öğretmenimde beğeneceğinden eminim :):):)

  9. Ayrıca bir bahse değer konu da şu olabilir:
    Yazıda da söylendiği gibi güneşin çekirdeğinde füzyon ile 2 hidrojen atomu Helyum-4 atomuna dönüşür. Bu esnada yaşanan kütle kaybı E=mc^2 ile enerji olarak yani foton olarak açığa çıkar. Ama ilginç olan bu fotonlar madde yoğunluğunun çok yüksek olduğu çekirdekte milyonlarca kez farklı atomlar tarafından absorbe edilir ve milyonlarca kez tekrar kaçar. Tilt oyunundaki gibi bir o tarafa bir bu tarafa doğru fırlatılır ve defalarca tekrar eder bu işlem. Sonuç olarak füzyon sonucu ortaya çıkan bir foton, ışık hızında hareket etmesine rağmen güneşin çekirdeğinden çıkması ve yüzeye ulaşması yüz binlerce yıl sürer. Güneşin üst katmanlarına vardıkça madde yoğunluğu ve sıcaklık biraz düşer ve yüzeye daha hızlı yaklaşır. Ama güneşin çekirdeğinde doğan fotonlar ORTALAMA olarak yüz binlerce yıl, lastik top gibi seke seke nihayetinde yüzeye varır. Daha sonra bu fotonun dünyaya ulaşması sadece 8 dakika alır.
    Farklı kaynaklar bulunabilir, içeriği ingilizce ama google aramasında ilk gördüğüm kaynağı da vereyim.
    (http://www.universetoday.com/18111/how-does-the-sun-shine/#ixzz20OfaZZbp)

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız