Gremlinler | Sakın Gece Beslemeyin!

YAZAR: SÜLEYMAN SÖNMEZ | Tarih: 26 Eki, 2008 | Kategori: Sinema | 1,433 kez okundu

Korku ve fantazi sinemasında köşe taşlarından birisi “Gremlins” filmidir. Efsanevi ve müthiş sevimli varlıklar olan Gremlinlerin hatalı bakım sonucu :)  son derece kötü fikirli canavarlara dönüşmesini anlatır. Fakat karamizah elbette görülmeye değerdir.

gremlinler Gremlinler | Sakın Gece Beslemeyin!

1980′li yıllarda yapılan bu filmin en güzel özelliği sanırım ev hayvanı tutkusuyla anne babasını bezdiren çocukların tüylerini diken diken etmesiydi :D

Şöyle ki, filmin başında muhteşem sevimlilikteki bu varlığın atom bombasından sonra bulunmuş en müthiş silah olduğunu hatta geleceğin biyolojik silahı olduğunu tahmin etmek çok güç!

Randall, New York’un China Town (Çin kasabası)ında gittiği bir dükkanda hiç görmediği bir hayvana rastlar. Son derece Amerikalı olan babamız :) ısrarla oğlu için onu satın almak ister.  Yaşlı bir Çinli olan dükkan sahibi ise kesinlikle satmayı istememektedir. Öyle ki “mogwai” dediği bu hayvana dehşetle bakmaktadır. (Mogwai, Kanton ve Mandarin Çincesinde “şeytan” demektir.)  Sonunda paraya çok ihtiyaçları olduğu için $200′a satarlar.

Satıcı 3 önemli öğüt verir: Mogwai güneş gibi güçlü ışık kaynaklarından uzak tut yoksa ölür. Asla ıslatma ve özellikle geceleyin ağlasa bile hiçbir şekilde, asla ve asla bir şey yedirme. Yoksa çok korkunç şeyler olur.

Öğütler güzeldir ancak hayvan o kadar sevimlidir ki Randall, kulak arkası eder. Hayvana “Gizmo” adını vererek oğluna hediye eder. Oğlu dikkatli şekilde yeni arkadaşının pek çok konuşmayı anladığını fark eder. Son derece uyumlu, zeki bir ev hayvanıdır.

Fakat tahmin edeceğiniz gibi işler hep yolunda gitmez ve bir arkadaşı Gizmo’ya su damlatır. Bir anda 5 yumak dışarı fırlar ve Gizmo’nun 5 kopyası oluşur.

Elbetteki bu kopyalar geceleyin beslenmenin de yolunu bulacaktır ve kıyamet o zaman kopacaktır. Arkaplanda küçük kasaba sıcaklığı, yılbaşı için süslenmiş dükkanlar, yollar ve yağan kar atmosferi tamamlar.

Filmin büyük başarısı üzerine başarılı bir devam filmi daha çekildi. Ve konudaki kara mizah, diğer filmlere ve popüler simgelere göndermeler arttı. Gremlinlerin canavara dönüştüğü sahnelerde yüzlerce kukla imal edildi. Hem özel efekt uzmanları, hem de en iyi kukla ustaları filmin gerçekçi görünmesi için o yılları çok aşan bir iş ortaya koydular.

Gremlins filmi eleştirmenler tarafından da o yıllarda çok beğenildi ünlü şarkıcıları aktristleri başarıyla taklit eden kötü Gremlinlerin performansları hakkında övgüyle bahsedildi. Fakat umulmayan bir eleştiri de geldi. Amerika’daki Afrikalılar (Biz zenci diyoruz :) ) Filmdeki kötü gremlinlerin giyim, kuşamlarının, taktıkları gözlüklerinin, takılarının, elleriyle kızarmış tavuğu yemelerinin ve dinledikleri şarkıların, hatta yürüyüşlerinin bile erkek zencilerle alay ettiğini iddia ettiler ve filmi ırkçılıkla suçladılar.

Doğrusunu söylemek gerekirse bu kadar senedir aklıma bile gelmedi desem yeridir. Gereksiz bir alınganlık mı, haklılar mı bilemem. Ancak kara mizah dalında muhteşem bir çalışma ve kendinden sonraki korku, komedi sineması için güçlü bir örnek olduğu her zaman kabul edildi.

Önemli Not: 13 yaşından küçük izleyiciler için uygun olmadığını düşünüyorum. Çünkü bolca komedi - şiddet içeriyor.

FİLMİN FRAGMANI

“Don’t expose him to bright light. Don’t ever get him wet. And don’t ever, ever feed him after midnight. “

Yönetmen Joe Dante ve kötü gremlin kuklası. Böyle durduğuna bakmayın filmde kök söktürüyorlar :)

Filmin Künyesi

Film yapım yılı: İlk film 1984, ikinci film 1990
Bütçe: 11 milyon dolar ve gişe hasılatı 153 milyon dolar.
Yönetmen: Joe Dante
Senaryo: Chris Columbus

Oyuncular:

Hoyt Axton … Randall Peltzer
John Louie … Çinli çocuk
Keye Luke … Çinli dükkan sahibi büyükbaba (Mr. Wing)
Don Steele … Rockin’ Ricky Rialto (seslendirme)
Susan Burgess … Küçük kız
Scott Brady … Şerif Frank
Arnie Moore … Alex
Corey Feldman … Pete Fountaine
Harry Carey Jr. … Mr. Anderson
Zach Galligan … Billy Peltzer
Dick Miller … Murray Futterman
Phoebe Cates … Kate Beringer
Polly Holliday … Ruby Deagle
Belinda Balaski … Mrs. Joe Harris

Kaynakça:

IMDB’de “Gremlins”
http://www.imdb.com/title/tt0087363/

IMDB’de “Gremlins 2″
http://16-9.dk/2008-02/side11_inenglish.htm

Wikipedia’da Gremlins
http://en.wikipedia.org/wiki/Gremlins

  Alıntı, Telif, Creative Commons nedir?


      Bu yazıyı sevenlere öneriler






  

  “Gremlinler | Sakın Gece Beslemeyin!” makalesi için 3 yorum var.


  1. Kadir Kemal Mungan

    Of, of, of ki ne of..
    Gerçek anlamla gerçek bir efsane olmuş bir film..
    Akşam gidip bir kez daha izleyeyim :=)



  2. Genc

    Hoş yazı için teşekkürler.

    Ukalalık gibi olmazsa ufak bir düzeltme: Mögwai’i çok paraya ihtiyaçları olduğu için satmadılar. Dükkanda çalışan Çinli çocuk, dükkan sahibi yaşlı Çinli’den habersiz olarak Mögwai’i sattı ve olaylar gelişti. :)

  3. Mükemmel bir film, küçükken kardeşimle izlerdim.
    Geçenlerde nereden hatırladıysam bu film aklıma geldi ama bir türlü ismini çıkaramıştım. IMDB yardımıyla sonunda buldum :) Gremlins…

    Yazı için teşekkürler, film hakkında güzel bir derleme olmuş.

    Gremlins’i izlemiyenlere tavsiye ederim, Steven Spielberg filmin yapımcılığını üstlendiğine göre, kötü olmasına imkan yoktur zaten.

* Bu sayfada yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan Güneşin Tam İçinde veya yazar sorumlu tutulamaz.

YORUM YAZIN




* Yurtdışından yazan, Türkçe klavyesi olmadığından ğ, ş, ü, ç, ö, ı harflerini yazamayanlar için:
Lütfen üstteki klavye simgesine tıklayın ve mouse ile Türkçe harflere tıklayarak yorumunuzu yazın ya da buraya tıklayıp, yazınızı yazın ve "Türkçeleştirdikten" sonra, seçip kutuya yapıştırın. Teşekkürler.




YORUM YAZMADAN ÖNCE:


Türkçe yazanlar için hatırlatmalar;

* Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
* Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.
* "gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir.
* "Herkez" denmez "herkes" denir.
* "Yaaaa" çok laubali bir sözdür.
* "bU şEkiLDE" yazmak sadece okuyanı yorar.
* "Yanlız" değil "Yalnız" denir.
* "ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz.
* "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır. Yani "Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir.
* "Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. "OKmi?" değil, "Tamam mı?" denir.
* "ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
* "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, ilgi zamiri ve yapım eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır. Ayşe'ninki, evdeki, sabahki, dünkü, bir de baktim ki.. gibi
* "v" yerine "w" yazılmaz...
...
Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesiyle değil.

TÜRKÇE YAZ KAMPANYASI

* Eğer bu konuyla ilgili değil, güzel Türkçe kullanımı için yorum yazmak istiyorsanız, lütfen Türkçe Yaz Kampanyası'nın sayfasına buyrun.

* Web siteniz varsa lütfen "TÜRKÇE YAZ" kampanyasına katılın.
Sitenizi onur listemize ekleyelim. Detaylı bilgi için tıklayınız.



Güneşin Tam İçinde, özenle hazırlanıp araştırılan, yüzlerce orijinal yazı ve görselden oluşuyor. Dilerseniz ana sayfamıza göz atın, arşivimizden seçin ya da aşağıdaki kutuda aratın. İyi okumalar.



Google
 

GÜNEŞİN TAM İÇİNDE

2006 yılında kurulmuş, kültür sanat, bilim, sinema, fotoğrafçılık ve bilgisayar teknolojileri başta olmak üzere 756 konu, 2,943 yorum ve 25 kategori içeren orijinal içerikli sitedir. Makaleleri yazan ve siteyi tasarlayan Süleyman Sönmez'dir. Yazılar ve görseller yazılı izin alınmadan "alıntı" olarak dahi kullanılamaz.

Güneşin Tam İçinde, 2008 Blog Ödülleri yarışmasında Kültür Sanat dalında Türkiye 1.si olmuştur.
Detay için tıklayınız.

  Favorilere ekle Favori   Yazıcı  

Facebook'ta paylaşın! FriendFeed'te bahsedin!


Makalede kullanılan etiketler:
, , , , , , , , ,

Yeni Konular

Yorumlar


Dosyalar - Altın Makaleler



Altın Yumurta

 
  • 400'den fazla TV ve Radyo Kanalını İzleyin! Hem de TV Kartı Olmadan...
  • Yıldırımı Fotoğraflamak
  • Frank Lloyd Wright | Büyük Mimar
  • SU ÜSTÜNDE YÜRÜMEK
  • Türkçe'yi doğru konuşuyor muyuz? Laboratuvar mı laboratuar mı?

  • Şans Yumurtanızdan çıkan yazılar, tıklayıp okuyun


    Dost Siteler

    bos
    bos
    bos
    bos
    bos
    bos
    bos



    Google Friend Connect'le
    Ekibe Katılın!


    Çevrimiçi Ziyaretçiler





    otelturtatilMutfak Ekipman İsm-iCam3d Gözlük | 3 Boyutlu Eğlence