Evet yıl 1990 üniversitede bilgisayar derslerine başladık. Sonunda laf pek yeni çıkan PC’lere geldi. Memlekete yeni gelen bu cihazlar pek anlamlı değildi gelecekleri yoktu!!! IBM dev sistemleri vardı. Sanal hafızalar, her bir bilgisayar terminaldi, hiçbirinde ne harddisk vardı ne başka bir şey. Ana makinede size ayrılan minik harddisk alanına sığmaya çalışırdınız.
Zamanla PCler ülkeye girdi. Onlar üzerinde ilk programlama yapanlardan, ilk açıklarını bulmaya çalışanlardan biriyim sevinerek söyleyeyim. PC ler 8086, 8088 isimleriyle anılırken Pentium’ların devri gelmemişken disket sürücü vardı. Ama disketlerin ebatı 4 kat büyük ve kağıt inceliğindeydi, bir mandalla kapatılırdı kapak görseniz gülersiniz diyeceğim bir teknoloji ama o yıllarda kimse gülmezdi. İşi bilenler o kadar azdı ki müthiş saygı duyulurdu, bu gün bir doktora duyulan saygı gibi. Bu büyük disketler ebatlarından dolayı 5 çeyrek derdik.

Sonra disketlerin 720 Kb olanları çıktı. Müthiş kolaylıktı. Bir kere cebe sığıyordu. Üstelik kapasite olarakta iyiydi. Böylece kırılan dökülen dev disketler tarih oldu. Sonra yeni bir disket çıktı High Density deniyordu. Yani yüksek kapasite. 1.44 Mb Neler sığmaz ki? Prens oyunu, yada GW Basic Derleyicisi vb.
İşte o yıllardan beridir disket dünyasında - bir ara Uzakdoğu’da disketin hammaddesi olan manyetik materyali üreten bir fabrikanın yanması dışında- hiçbirşey olmadı. Her zaman mıknatısla, manyetik alanla bozuldular. Güvenilmezlikleri tescilli oldu.
Bir ara zip drive lar çıktı. Diskete benzer yüksek kapasite. Firmalar tape-backup yedekleme üniteleri aldılar.
Tam o sırada CD duyuldu ve CD yazıcılar ilaç gibi geldi. Böylece CD yazıcıların yaygınlaşması zaman aldı. Daha halen CD yazıcı yerine basit bir CD okuyucu takılmasına hayretle bakıyorum. Aradaki fiyat o kadar az ki.
Böylece tek seferlik yazılan CD’ler çıktı. Kimileri kaliteliydi. Gümüş CD, Altın CD, teflon kaplama CD, rengi siyah CD, kenarları şekilli CD, üstü desenli CD, mini CD, kartvizit CD…..
Binbir çeşit CD. Böylece sınıra dayandık. Bu yüzden filmler bile 2 CD olmak zorundaydı.
DVD çıkınca herkes temkinli yaklaştı. Standardı oturmadı bir türlü, DVD-R , DVD+R, Double Layer, o okumaz, bu okumaz, medya seçer, şu marka boş DVD kullanın… Böylece DVD cephesi kör topal günümüze geldi.
Şimdi ise HDTV ve Blueray formatları savaşta. Arkalarında çok büyük firmalar var bu farklı formatların.
Ne yapacağız şimdi?
Ev sinema sistemleri ucuz değil. Televizyonların yenilenmesi gerekecek çünkü yüksek kaliteli görüntü standardı olacak HDTV (High Defination TV) yolda. Yine bize hüsran yine bize masraf var.
Zamanında VHS ve Beta video kaset formatı savaşları gibi bir savaşı yaşamaya hazır olun. Çünkü pasta çok iştah kabartıcı, korkunç büyük bir gelir var. Hiçbir firma geri adım atmıyor. Kim yaygınlaşırsa diğeri bitecek. Habire bir haber çıkıyor. Şu firma bu formatı destekledi. Bunları takip etmek durumundayız yoksa yanlış satın alma kararı vermiş olacağız.
Olayın bir de taşınabilir USB Flash Memory kısmı var. Diskete muadil olarak çıkmasına karşın muadili değil. Kısa süre sonra disket sürücüler bilgisayarlardan kaldırılacak. Çünkü diskete artık hiçbir dosya sığmıyor. Ama yerine gelen Flash memory disket değil. Diskete çektiğiniz bir bilgiyi arkadaşınıza verirdiniz giderdi, disket ucuzdu ve bir sarf malzemesiydi. Kullanılan bir şeydi yani.
Yerine CD geldi diyorsanız CD’de değil. Çünkü disketteki dosyayı açan kişi hemen üstüne düzeltim yapıp yine aynı diskete yazabilirdi. Tek sefer yazılabilir CD’lerde bu olmaz. Tekrar yazılabilir CD veririm diyorsanız. O da değil. Çünkü disket çok ucuzdu, tekrar yazılabilir CD ler halen çok ucuz değil ve CD yazıcı her bilgisayarda yok.
Gelelim benim bugün bulduğum fikre, geçen gün bir firmadan ilginç bir kampanya duyurusu geldi. 64 Mb flash memoryleri 7$+KDV’ye satıyorlar. Şimdi düşününce yaklaşık 10YTL’ye bir flash memory. Yani 50 civarında disket eder kapasite olarak. Bir CD’ninse %10 luk kapasitesidir bu.
Eğer 64Mb’lar 2 YTL, 32 Mb’lar 1 YTL’ye satılırsa, bir anda satış patlaması yaşanır. İşte sarf malzemesi olur. Üstelik sürekli kullanılan bir hediye.
Tahmin ediyorum ki şöyle düşünenler olacak; zaten artık herkes 128Mb - 256Mb - 512Mb - 1Gb gibi kapasiteye sahip memory ile geziyor. Lazım olan bir şeyi kendi USB Flash Memory’lerine alıyorlar buna gerek yok.
Ancak bu şu an bilgisayara yeni girmekte olan milyonlarca kişilik potansiyel müşteriye milyonlarca flash memory satma imkanı verebilecek bir proje. Biri çıkıp bunu değerlendirmeli. Çok para kazanırsa bana da komisyon göndermeli :))))
http://www.e3tam.com/calismalar/ARGELER/disket_kalite_kontrol.htm
Ali’nin Yorumu : Hiç unutmam, iki disket sürücünüz olması ne müthiş bir şeydi, birisinden diğerine kopyalama yapabiliyorsunuz ya doğrudan, karizması vardı :) (http://www.acemiblogcu.com)
Eğer bu yazıyı sevdiyseniz, yeni çıkanları kaçırmamak için Güneşin Tam İçinde'yi RSS'inize ekleyin. İnanılmaz ama halen ücretsiz!
Bu konular da ilginizi çekecektir
Yazar: Süleyman SÖNMEZ Bu yazı toplamda 1,166 kez, bugünse 0 kez okundu. Yazma Tarihi: 8 Oca, 2007 Kategori: Bilgisayar ve web, Eğlence, Günlük Yaşam
Sayfanın adresi: http://www.gunesintamicinde.com/disketi-gommek-ve-yeni-bir-memory-gerek/trackback/
YASAL UYARI: Fotoğraf, tasarım ve yazıların tüm yasal hakları Süleyman SÖNMEZ'e aittir. Yazılı izin alınmadan basılı medyada ve Internet'te kullanımları Telif Hakları Yasası uyarınca 6 ay ile 2 yıl arası hapis cezası ve 45.000 YTL rayiç bedelle tazminat davası istemiyle karşılaşacaktır. Emsal davalar mevcuttur. İçerik Eczacıbaşı Tasdix zaman damgası ile korunmaktadır. Alıntı ne demektir? Telif hakkı nedir?
Bu makalede kullanılan
Etiketler (Tags) : Bilgisayar ve web, Eğlence, Günlük Yaşam
Sayfayı favorilere ekleyin















YORUM YAZMADAN ÖNCE:
Türkçe yazanlar için hatırlatmalar;
* Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
* Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.
* "gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir.
* "Herkez" denmez "herkes" denir.
* "Yaaaa" çok laubali bir sözdür.
* "bU şEkiLDE" yazmak sadece okuyanı yorar.
* "Yanlız" değil "Yalnız" denir.
* "ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz.
* "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır. Yani "Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir.
* "Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. "OKmi?" değil, "Tamam mı?" denir.
* "ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
* "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
* "v" yerine "w" yazılmaz...
...
Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesiyle değil.
* Yurtdışından yazan, Türkçe klavyesi olmadığından ğ, ş, ü, ç, ö, ı harflerini yazamayanlar için:
Lütfen buraya tıklayın, yazınızı yazın ve "Türkçeleştirdikten" sonra, seçip yandaki kutuya yapıştırın. Teşekkürler.
TÜRKÇE YAZ KAMPANYASI
* Web siteniz varsa lütfen "TÜRKÇE YAZ" kampanyasına katılın. Sitenizi onur listemize ekleyelim. Detaylı bilgi için tıklayınız.* Eğer konuyla ilgili değil, güzel Türkçe kullanımı için yorum yazmak istiyorsanız, lütfen Türkçe Yaz Kampanyası'nın sayfasına buyrun.
SİZİN FİKRİNİZ NE? YORUM YAZIN
Lütfen bu makaleyi eleştirin. Aradıklarınızı buldunuz mu?
Sizin için yeterli mi? Neler eklense daha iyi olurdu?
Eğer beğendiyseniz hangi unsurlar çok iyiydi? İç kalite sistemimizin gelişmesi için yorumlarınıza ihtiyacımız var.
yörüngeye girin, yıldızları seyredin :)
Yorumlara Abone Olun
*Dolly Yününden Kazak, Klon Sütünden Yoğurt
*Evrensel Uyku Bildirgesi
*Devletşah’a Konuk Olduk
*Kitaro | Gökten Akan Elektronik Müzik
*Eureka Dizisi ile Yeni Bilim
*Kiraz Çiçeği ve Bütünsel Dikkat
*Twitter Yalanları
*TechCrunch & Webrazzi MeetUp Etkinliğindeydim
*Yeni Siteler ve Yenilenenler
*Blogküreden Yükselen Ruhlar!
*Türkiye’de Teknoloji Eğitimi ve Eğitimcilere Öneriler
*Ayın Aydınlık Yüzü
*O Robota Sevgimden Firefox Kullanıyorum ;)
*Esperanto | Umutların Evrensel Dili
*Bülent İnce | Stok Fotoğrafçılığı Üzerine
*Türkiye’nin En İyi Kültür Sanat Blogu Seçildik
*Albino Zeka
*Grafist12 | 12. Uluslararası İstanbul Grafik Tasarım Günleri
*National Geographic Fotoğrafçılık Okulu
*Nimet Demirbağ Sanlıman Bursa’da
*BALKIZ | Terkedilmiş Arabanın Hazin Öyküsü
*Total Recall | Gerçeğe Son Çağrı
*Dünya Günü | Earth Day
*Escape From Sandbox | SEO’ya Yeni Yaklaşımlar
*EuroPass | Evrensel CV Standart Formatı
*The Forbidden Kingdom | Yasak Krallık
*Bloglar İçin Yeni Gelir Modellleri
*Yurtta ve Dünyada “Güneş”li Bir Hava Var :)
*En Sevdiğimiz Film Sahneleri - mim
*Wordpress’le Aramak Yerine, Google’la Para Kazanın