Süleyman
SÖNMEZ 


RSS'le siteye abone olun. Gelişmeleri kaçırmayın. Favorilere ekle   EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

VİZE TÜRKİYE

Vize Türkiye Yurtdışına çıkarken hangi ülkeler vize istiyor? Formlar nasıl dolduruluyor?
Ya vizeniz onaylanmazsa...
Vize Türkiye, vize işlemlerinizi konsoloslukta takip ediyor.




İSM-İ CAM

İsm-iCam
El işçiliği cam bordürler, tabaklar, aydınlatma ürünleri ve aynalar


Reklam vermek için tıklayın.

Kültür Sanat Birincisi

DEV KRİSTALLER MAĞARASI | Cave of Crystals


“Bu, Kristallerin Sistine Şapeli” diyor Juan Manuel García- Ruiz / İspanya Granada Üniversitesi
 
It’s “the Sistine Chapel of crystals,” says Juan Manuel García- Ruiz / University of Granada in Spain. 

    
devkristallermagarasi.jpg
Kristaller özellikle quartz, ametist olarak günlük hayatta karşımıza çok çıkmasına karşın aslında birçok formda dünya kabuğunun çok büyük yüzdesini oluştururlar.

Kristaller kime sorsak “avizelerde kullanılıyor” diye düşünülüyor. Oysa bu büyük bir yanılgı. Çakmaklarınızın ucundan, mürekkep püskürtmeli yazıcılarınızın püskürtme kafasına, İznik çinilerinin gizli formülünden, silikon devre imalatına, ilk radyoların bulunuşuna kadar bir çok bilimsel işlemde kullanılıyorlar. (lütfen detaylı bilgi için tıklayınız)

Kristallerin piezo-elektrik etkileri sürekli icatlara konu oluyor. Bu kadar teknik bilgiden sonra habere geçelim.

Mexico’da Chihuahuan Çölü’nde bulunan ve eski bir yanardağ olan Naica dağında dünyanın bilinen en büyük kristal formları  bulundu. Bu dev formların boyları 11 metreye ulaşırken, ağırlıkları 55 tona varıyor.  (Capitol gibi büyük alışveriş merkezlerinde bir insan kafası kadar olanlara 500 YTL - 1000 YTL istediklerine göre artık bunlara Boğaz Köprüsü’nü  komple satmak gerekir herhalde :)

Anlatılana göre 26 milyon yıl önce patlayan yanardağ yükselerek bir dağ oluştururken içindeki odacıklar mağara haline geliyor. Daha sonra soğurken sabit bir 58 derece sıcaklık ve mineral açısından olağaüstü zengin su karışımı alçıtaşını düzgün formlar halinde kristale dönüştürüyor. Sıcaklık azaldıkça formlar kesinleşiyor. Ayrıca Naica dağı madenleri dünyanın en zengin gümüş, çinko ve grafit rezervlerine sahip.  

Daha önce Cave of Swords (Kılıçlar Mağarası)  dedikleri bir mağarayı buluyorlar. Sonra bu mağarayı bulduklarında kimse eşsiz bir atnalı şeklinde ve ölçüleri  30 metre uzunluk, 10 metre genişlik olan bir kristal hazine odası beklemiyor elbette. Selenit kireçtaşı kristallere bakarken şimdi zor bir sorunun cevabını düşünüyorlar.

İçeri girip çalışabilmek için her dakika 55 bin litre suyu dışarı pompalıyorlar. Pompalamaya devam ederek bölgeyi müzeye mi çevirmeliler?,  yoksa mağaranın ağzını kapatıp kristallerin büyümeye devam etmelerine izin mi vermeliler?

The only reason humans can get into the caves today, however, is because the mining company’s pumping operations keep them clear of water. If the pumping is stopped, the caves will again be submerged and the crystals will start growing again, García-Ruiz said.

So what happens if—or when—the mine is closed?

“That’s an interesting question,” García-Ruiz said.

“Should we continue to pump water to keep the cave available so future generations may admire the crystals? Or should we stop pumping and return the scenario to the natural origin, allowing the crystals to regrow?”

Not: O mağaradakiler neler hissetti acaba? Keşke kendi ağızlarından dinleyebilsek, orayı görebilsek derken aklıma birden youtube geldi. Olabilir mi dedim? Ya birisi koymuşsa ve anahtar kelimelerle buldum. Çok şanslıyız arkadaşlar :) İşte mağara ve çevresinin görüntüleri.

Foto Galeri Video

Kaynakça:
National Geographic
http://news.nationalgeographic.com/news/2007/04/070406-giant-crystals.html
http://news.nationalgeographic.com/news/2007/04/070409-crystal-cave.html
http://www.gunesintamicinde.com/kuartz-kuvarz-quartz-kristal/

http://tr.wikipedia.org/wiki/Sistine_%C5%9Eapeli
http://en.wikipedia.org/wiki/Sistine_Chapel 



BU YAZIYLA İLİNTİLİ YAZILAR



MAKALE İSTATİSTİKLERİ



   

Yazar: Süleyman SÖNMEZ     Bu yazı toplamda 1,903 kez, bugünse 0 kez okundu.


Konuyu sevdiniz mi? sevdiniz mi?     Sayfayi favorilerinize eklemek için tiklayin. Sayfayı favorilere ekleyin     Yazıcı dostu sayfa   EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Yazma Tarihi: 15 Nis, 2007 Kategori: Bilim ve Teknoloji, Kültür ve Sanat, Mistik


Sayfanın adresi: http://www.gunesintamicinde.com/dev-kristaller-magarasi-cave-of-crystals/trackback/

Bu makalede kullanılan
Etiketler (Tags) :
, , , , , , , , , , ,

        Alıntı ne demektir? Telif hakkı nedir?


VİZE TÜRKİYE



“DEV KRİSTALLER MAĞARASI | Cave of Crystals   ” makalesi için 1 yorum var.



  1. Süleyman Sönmez
    19 Eki 2007
    @ 14:43

    National Geographic Türkiye, Ekim 2007 sayısı sayfa 74′de Kristal Şapel başlığı ile konuya yer verdi.



* Gravatar kullanan tüm sitelerde yorumunuzun yanında sembolünüzün olması için www.gravatar.com'a resim yüklemelisiniz.


YORUM YAZMADAN ÖNCE:


Türkçe yazanlar için hatırlatmalar;

* Cümle büyük harfle başlar, nokta ile biter.
* Noktadan sonra boşluk bırakılır, yeni cümle başlar.
* "gelcem, gitcem, gidiyom" denmez "geleceğim, gideceğim, gidiyorum" denir.
* "Herkez" denmez "herkes" denir.
* "Yaaaa" çok laubali bir sözdür.
* "bU şEkiLDE" yazmak sadece okuyanı yorar.
* "Yanlız" değil "Yalnız" denir.
* "ğ" harfi "g" şeklinde yazılamaz.
* "Dahi" anlamındaki "de" ayrı yazılır. Yani "Bende, sende" denmez, "Ben de, sen de" denir.
* "Geldimi?" yazılmaz "Geldi mi?" yazılır. Soru takıları ayrı yazılır. "OKmi?" değil, "Tamam mı?" denir.
* "ahmet, belgin, duru" denmez. "Ahmet, Belgin, Duru" denir. Özel isimlerin, illerin, ülkelerin ilk harfleri büyük yazılır.
* "ki" eki, bağlaç olarak kullanılıyorsa ayrı, iyelik eki olarak kullanıyorsa birleşik yazılır.
* "v" yerine "w" yazılmaz...
...
Yani Türkçe, Türkçe yazılır. MSN Türkçesiyle değil.

* Yurtdışından yazan, Türkçe klavyesi olmadığından ğ, ş, ü, ç, ö, ı harflerini yazamayanlar için:

Lütfen buraya tıklayın, yazınızı yazın ve "Türkçeleştirdikten" sonra, seçip yandaki kutuya yapıştırın. Teşekkürler.

TÜRKÇE YAZ KAMPANYASI

* Web siteniz varsa lütfen "TÜRKÇE YAZ" kampanyasına katılın. Sitenizi onur listemize ekleyelim. Detaylı bilgi için tıklayınız.

* Eğer konuyla ilgili değil, güzel Türkçe kullanımı için yorum yazmak istiyorsanız, lütfen Türkçe Yaz Kampanyası'nın sayfasına buyrun.

SİZİN FİKRİNİZ NE? YORUM YAZIN


Lütfen bu makaleyi eleştirin. Aradıklarınızı buldunuz mu?
Sizin için yeterli mi? Neler eklense daha iyi olurdu?
Eğer beğendiyseniz hangi unsurlar çok iyiydi? İç kalite sistemimizin gelişmesi için yorumlarınıza ihtiyacımız var.






Google
 



YAZI ARŞİVİ : Bu sitede tümü orijinal, özenle hazırlanıp araştırılan, yüzlerce yazı ve görsel var. Dilerseniz ana sayfamıza bir göz atın ya da konu listemizden seçin. İyi okumalar.