Sahnelerdeki epik anlatımın coşkusu kah masallara, kah efsanelere, kah olağanüstü canlıların insanların, perilerin varlığına inandığımız, çocukluk günlerimize götürüyor bizi. Christophe Vacher, Sembolist, Sürrealist Ressam

The Gate (Geçit) | Sanatçı: Christophe Vacher | Yağlıboya çalışma

Tablolarına baktığımda düşümsü bir etki yaratır bende Christophe Vacher.

vecherFransız ressam Christophe Vacher, aslında biz çizeni olduğunu bilmesekte pek çok çizgifilmde özellikle Dreamworks ve Walt Disney yapımlarında görev almış. (“Dinosaur”, “Hercules,” “Tarzan”, “Fantasia 2000”, “Treasure Planet” , “Shark Tale”, “9” gibi. )

Ancak açıkçası bu çizimleri teknik olarak çok güzel olmasına karşılık çocuklara ve alışıldık sanat beklentisine yönelik çalışmalar gibi. Yani klasik tabirle geçinmek için yapılmış resimler gibi.  🙂

Oysa Cristophe Vacher’in sitesinde bulunan kendi deyimiyle “Kişisel / özel” çizimlerine baktığınızda sizi içten içe çağıran o doğaçlamayla farklı bir anlatım dilinin usta kurgusu sarıyor.

Sahnelerdeki epik anlatımın coşkusu kah masallara, kah efsanelere, kah olağanüstü canlıların insanların, perilerin varlığına inandığımız, uçan kayaların akıntıyla gitmemesi için yularlarından bağlanmış atlar gibi yere bağlandıkları ya da gemilere özgü bir kıyıya halatla tutunduklarını gördüğümüz çocukluk günlerimize götürüyor bizi.

Üstelik lirik bir ifadeyle bu taşlara “söz vermek” anlamında “The Promise” ismini vermiş ki ressam, bir söz vermenin, hem her an unutulup gidilecek kadar seyyal, hem bağlayıcı olduğunu nasıl da iyi anlatıyor değil mi?

thepromise
The Promise (Söz Vermek) | Sanatçı: Christophe Vacher | Yağlıboya çalışma

Ve insanlar dev ölçekteki yapılar önünde… Müthiş güçlü bir doğa tasviri. Çizimleri ne yalan söyleyeyim kendime saklama arzusu doğurdu bir anda bende. Türkçe kaynaklı birkaç site dışında sanatını detaylıca anlatan görmedim. Sanattaki gizem ruhu öylesine güçlüydü ki e-maillerde dolaşmasın, forumlara postalanmasın ruhumun coşkusuna ve sırrına özgü uzun bir rüyayı sunsun istedim.

thelongsleep
The Long Sleep (Uzun Uyku) | Sanatçı: Christophe Vacher | Yağlıboya çalışma

TAKİBE ALIN:

X (Twitter) Takip Edebilirsiniz: 
twitter.com/ssonmez

Bilimkurgu okumayı seviyorsanız,
Starbul ilginizi çekecektir. www.starbul.com

Youtube Kanalım: 
www.youtube.com/suleymansonmez 


Çok nadir şekilde böyle hissederim. Çoğu zaman o sanatı yaymak duyurmak için gücümün yettiğince nefesim tükenene dek anlatırım. Ama bu seferkini bil ki senden bile saklamak istedim okuyucum. Lütfen sana verdiğim bu güzel sanatı benden bir emanet olarak al. Tıpkı benim o düşleri avuçlarımla kırmamaya çabalayarak usulca alıverdiğim gibi….

thecanyon
The Canyon (Kanyon) | Sanatçı: Christophe Vacher | Yağlıboya çalışma

Christophe Vacher Resmi Sitesi
(Solda Galleries seçilip “Personel Work” kategorisine girilip her esere tek tek bakılması tavsiyemdir)
http://www.vacher.com/

IMDB Veritabanında
http://www.imdb.com/name/nm0882903/

Facebook Profili
http://tr-tr.facebook.com/people/Christophe-Vacher/733606427

11010950_10153086442966428_8843650886021595652_n 12189892_10153086443016428_6352213505469685736_n

 

expectations
Expectations (Beklentiler, Ümitler…) | Sanatçı: Christophe Vacher | Yağlıboya çalışma

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



5 YORUMLAR

  1. Ne hayal gücüdür, ne becerikliliktir. Daha Cin Ali resimlerini düzgün çizemezken bu resimler bana birer şahaser edasında gözüküyor.

    Vacher amcamızda, hayal gücünün yanında beceriklilik de üst plandaymış.

  2. Çalışmalarında sürrealizm bulunmadığı gibi (şahsen ben inceledim, göremedim) kendi sitesindeki biyografisinde; avrupadaki sembolizmin çağdaş temsilcilerinin, kendi tarzına etki ettiğini söylüyor. Sürrealizmi ne açıdan bu muhtereme atfettiniz onu merak ettim.

  3. Emir ALP Sürrealizm bildiğiniz gibi ağırlıklı olarak gerçeküstücülüktür. http://tr.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCrrealizm
    Temelde bilinçaltının dilini simgesel anlatımlarla sunar ve sanatçının uçan kayaları, perimsi insanları, göklerde duran kadınları, orman içlerindeki kaynakları ve dağlardaki ölümsüzler gibi çalışmaları sadece sembolizm veya fantastik addedilemeyecek kadar simgesel ve aklın bilinen kalıplarına karşıdır. Sanatçının kişisel çalışmaları ile iş hayatında yaptıkları tamamen farklı iki ekola aittir. Zaten galerilerde bunu görmüşsünüzdür. Ayrıca sanatçının sürrealist sınıflandırılmasına girmesi gerektiğini yabancı siteler söylüyor. İlk yazdığım başlıkta Fantastik Ressam diye başlık atmıştım. Bu yabancı sanat sitelerindeki kategorilerde sürekli modern sürrealistler başlığında görünce dönüp tekrar inceledim ve klasik fantastik veya sembolist tanımının yetersiz kalacağını farkettim. Başlığı buna göre değiştirdim.
    Örneğin IMDB de http://amazon.imdb.com/name/nm0882903/filmokey ya da http://neosurrealism.artdigitaldesign.com/modern-artists/?artworks/fine-art/untouched-grdens.html
    ya da
    http://beinart.org/modules/Word-Press/2008/10/21/dreamscape-exhibition/

  4. Modern sürrealizm!
    Gerçekten değişmeyen tek şey değişimmiş. Kısa sürede merakımı giderdiğiniz için teşekkürler. Aynı gibi görünse de sembolizmle, sürrealizmin sınırları sanatçıların işi bir de tabi sınıflandırma meraklısı işgüzar sanat tarihçilerinin. Neyse öyle diyorlarsa öyledir.
    Teşekkür ediyorum.

  5. Emir Alp bir yandan da huzursuz ettin beni 🙂 Başlığa sembolist de eklemeye karar verdim. Sonuçta bu kadar kararsız kalıyorsak ve ressam da etkisinde kaldığı sanat akımı olarak sunuyorsa yer almalı. Sanatsal kültüre yeni başlayanların olayı daha iyi anlaması için bu gerekli. Haydi başlık değişsin!

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız