BLOG YAZARININ MANİFESTOSU

  1. Sevdiğim için yazarım.
  2. Yazdığımda doğruyu söylerim.
  3. Saygı sınırları içinde oldukça beni eleştirse de yorumları yayınlarım.
  4. Yazımın en iyisi olduğuna eminsem yayınlarım değilse taslak olarak kaydederim.
  5. Yazdığımda yararlandığım her kaynağı açıkça belirtirim. Kullandığım tüm fotoğrafları hakça kullanırım. Creative Commons nedir bilirim.
  6. Blogumdan başkalarına hakaret etmem, hedef göstermem, eleştirirken saygıyı ve nezaketi bozmam.
  7. Dostlarımı desteklerim, yazdıklarını okur ve yorum yazarım.
  8. Reklamlarla okuyucuyu bezdirmem ama reklamsız bir sitenin zorluklarını da bilirim.
  9. Beni sevenlerin güvenine ihanet etmem.
  10. Sitemi evim bilirim. İçim öfke doluysa yazmam. İnsanlara hizmet etmeyen hiçbir amaca hizmet etmem.
  11. Markaların kölesi olmam, bir ürünü tanıtmayı özgürce istiyorsam cebimden parasını verir alır, param yoksa arkadaşımdan ödünç alır ama organik bağ kurmadan özgürce incelerim.
  12. Bir tanıtıma lansmana katılabilirim. Bilgi almak öğrenmek doğamda vardır. Ama lansmana katıldığımda hediye kabul etmeme hakkımı korurum. Bilirim ki borçlu insan bağlıdır. Dilimi ve elimi insanlara olan sevgim dışında hiçbir şeyin bağlamasına izin vermem.
  13. Sitemin Google’da üst sıralara çıkması için aldatıcı SEO teknikleri uygulamam. Yazdığım şeyin bulunmasını isterim.
  14. Kim olduğum: eğer yazdıklarım can / mal güvenliğimi tehdit etmeyecekse kimliğimle yazarım. Bir birey olarak yazdıklarımın sorumluluğunu taşırım.
  15. Bir konuda hatalı olduğumu fark edersem önceden yazdığım yazıda üstünü çizerek düzeltir ve yeni görüşümü sunarım.
  16. Hiç bir toplantıda ya da lansmanda tüm blogküre adına konuşmam. Bu güzel birliğin başkanı olmadığımı hiç unutmam.
  17. Hak ve adalet duygusuyla hareket ederim. Bir yanlışı yapan öz kardeşim bile olsa sadece kardeşim olduğu için onu savunmam; hakkaniyet prensibi ile yazarım.
  18. Bir yazı yazdığımda, onu tüm yaştan insanın okuyacağını bilirim. Çocukların, naif insanların ve okuduklarını uygulamak isteyenlerin olduğunu bilirim. Yazımın başında uyarı koymam gerekirse bundan çekinmem.
  19. Okurlarımı azarlamam. Yorumlarını aşağılamam ya da bana iletişim kanalıyla gelen e-maillere gönderenin bir insan olduğunu bilerek, saygıyla ve özveriyle cevap veririm.
  20. Internetin özgürlüğünün, demokrasi olduğunu bilirim. Sansüre karşı sağlam durur ve gerektiğinde tek bir ses olmak üzere, sansüre karşı dostlarımla birleşirim.

İşbu yukarıdaki maddeleri ruh gücümle ve insan olmanın şerefiyle savunur ve yayın ilkesi olarak benimserim. Kamuoyuna, okurlarıma ve sosyal medyaya saygı ile sunarım…

Süleyman Sönmez

7 Nisan 2009

*Önemli Not: Bu yazı blogkürenin acıklı yol ayrımında, gelecek günlerde blog dünyasına olan güvenin devam edebilmesi ve kaleme olan sadakat için yazılmıştır. 

Görsel: Stuck in Customs | Creative Commons lisansı ile kullanılmıştır.

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



9 YORUMLAR

  1. Çok yerinde ve güzel bir çerçeve tanımlamışsın, eline sağlık. Ama ‘Blooger’ diye genellemek yerine bir marka olan Güneşin Tam İçinde Manifestosu demen daha sağlıklı algılanabilir. Biliyorsun, havadan nem kapan nezaket delisi insanlarız, günlük hayatta olmadığı kadar politik doğrucu olmamız gerekebiliyor.

  2. Cem Hocam başlığı “Güneşin Tam İçinde Manifestosu” diye atmak çok çok kolaydı. Atılmama sebebi ise bu manifestonun gönül verenlere hediye edilmesidir. Öyle ki isteyen alsın, “Ben de böyle görüyorum” diyebilsin. Sitemin adını koysam, mülkiyetçi bir manifesto diğerlerinin içeriğinden çok başlığına taklıp kalacağı bir manifesto olurdu.

    Kaldı ki benim tek blog sitem burası değil. 10’a yakın blog sitem var. Az yazdıklarımı sayıp saymamakta kararsız kalıyorum 🙂 Hakkında bölümünde görülebilirler.

    Desteğin ve doğrudan yaklaşımın için çok teşekkür ederim.

  3. Bu yazıyı daha önce oluşturduğunuzu hatırlıyorum, keşke bu kadar geç yayınlamasaydınız efendim. Tebrik ederim.

  4. Elinize sağlık çok güzel olmuış. Ben de Cem Gencer’in “Blogger” söylemine katılıyorum. Evet, “Blogger” İngilizcede “blog yapan kişi” anlamına geliyor ama aynı zamanda bir marka. Blooger markası kelime anlamının önüne geçti kısacası. Aynı şey Türkçe için de geçerli. Bari kullanacaksak Türkçesini tercih edelim, “blogcu” diyelim.

  5. rss_ems evet bu yazı yıllardır var. Daha önce yayınlama gereği duymamıştım. Çünkü blog dünyası hiç bu kadar kirletilmemişti. Şimdi tam zamanıdır.

    İpek Hanım dediğiniz çok doğru yazı başlığını artık değiştirmem zor ama ikinci başlığı Blog Yazarının Manifestosu olarak düzelttim.

    Bilgisiz, elbette memnun oluruz.

  6. Ben de sitemde yazar ilanı duyurusu yaparken bu ilkelerden “esinlenerek” 14 maddelik bir ilke listesi oluşturmuştum. Esinlendiği sanmışım, şimdi iki listeye de bakıyorum da benim listemin bir yeniliği yok gibi geliyor, sanki buradaki maddeleri biraz açmışım o kadar.

    Yani Süleyman Bey oldukça iyi düşünmüşsünüz. Umuyorum internet sizin gibi insanların da bu uğurdaki katkılarıyla daha ilkeli bir yer haline gelecektir.

  7. Bu ortamda yeni olmakla birlikte kafamda oluşan ve beni rahatsız eden sorular vardı, hala da var. Zaman içinde aldığım önerileri de dikkate alarak, google şartlarını düşünerek “Bir blogger nasıl yazmalı, ne yapmalı?..” gibisinden sorulara cevap ararken, tesadüf bu yazınıza denk geldim. Düşünüldüğünde benzer sonuçlara varılıyor sanıyorum, ufak tefek farklılıklarla birlikte.
    Sonuç itibariyle özet olarak, bir blogger bağımsız ve bağlantısız kalabilmeyi başarmalı, aksi halde yürümeye çalıştığı yolun çıkmaz sokağa veya bambaşka yollara saptığını fark etmeyecek belki de, ya da fark ettiğinde çok geç olduğunu anlayacak.

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız