Başımıza taş yağacak ! Japonlar bakterilere bilgi yazmayı başardı.

bakteriharddisk.jpg
DNA’ya bir de şöyle bakalım. Canlıların sonraki nesillere yaşamlarının bilgisel özetini aktarırken kendileriyle ilgili her çeşit bilgiyi tutmak amacıyla kullandıkları dizilimler. Bu dizilimlerin bir kısmı kullanırken, bir kısmı kullanılmaz. Bu tam bir muammadır. Soy devam ederken kapatılmış kısımlar mıdır bu? Yoksa açılması muhtemel kodlar mı?

Şimdi düşünün elinizde 4 işaret var. Adenin, Guanin, Timin, Sitozin. Mors alfabesi sadece nokta ve çizgi ile telgraf telleri üzerinden bilgiyi aktarmayı başarmıştı. Eğer her işareti bu harflerin kombinasyonu şeklinde kullanırsanız oldukça fazla harf kombinasyonuna sahipsiniz demektir.

Japonya’da Yamagata kentinde Keio Üniversitesi’nden Ohashi Yoshiaki  kendi kendini sürekli yenileyebilen canlı bir veri depolama sisteminin mümkün olabileceğini gösterdi. Bu sistem verileri uzun yıllar saklayabilecek. Bunun için canlı bakterilere verileri kodlayan yapay DNA dizilimleri yüklenecek . Veriler, bakterilerin kendi DNA’sı ile nesilden nesile geçeceği için, koloni canlı kaldığı sürece sonsuza dek hayatta kalacak. Ohashi Yoshiaki “DNA’ları kullanarak  depolanan bilgiler bir milyon yıldan fazla korunacak” diyor. Yoshiaki ve ekibi E=MC21905! (Einstein’e gönderme E=mc2  1905 yılı ) mesajını DNA baz çifti üzerinde biner koduna çevirdiler ve bunu Bacillus subtilus adı verilen beri toprakta yaşayan binlerce bakterinin içine yerleştirdiler. Ekip ilave güvenlik için mesajı dört farklı DNA dizilimi içine kodladı.
(Biotechnology Progress DOI:10.1021/bpo6026ry) Reyhan Oksay – Cumhuriyet Bilim Eki.


dolmusabinmesanati.jpg
Bu bilgiyi yıllar önce Cem ŞEN’in Dolmuşa Binme ve Dolmuştan İnme Sanatında Zende inanın aynen bu fikir yazılmıştı. Cem ŞEN’in öngörüsünü kutluyorum. Artık kitabı gösterip telif hakkı ister mi bilmem?

Bir de düşündürücü soru sorayım. Ya canlılar baştan beri bu bilgilerle varolduysa ve genlerimizde okunması gereken müthiş kitaplar zaten bizi bekliyorsa ve muhteşem bir insan ırkı için sadece bir açılım sinyali bekliyorsa.

Son olarak bakterilerin hayvan hakkı var mıdır? Onlara böyle şeyler yapmaya hakkımız var mı? Abartıyor muyum?

 

Kaynakça:

TAKİBE ALIN:

X (Twitter) Takip Edebilirsiniz: 
twitter.com/ssonmez

Bilimkurgu okumayı seviyorsanız,
Starbul ilginizi çekecektir. www.starbul.com

Youtube Kanalım: 
www.youtube.com/suleymansonmez 


TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



4 YORUMLAR

  1. bakterilere özgürlük – bakterilere özgürlük – bakterilere özgürlük

    😛

YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız