Biliyorsunuz, birçok dedektif ve haber alma görevlisi takip ettikleri kişilerin çöplerini izler. Biliminsanları, atık sulardan kanalizasyona akan bu pis dünyayı incelerken neler neler buluyorlar?

Biliyorsunuz, birçok dedektif ve haberalma görevlisi takip ettikleri kişilerin çöplerini izler. Biliminsanları, atık sulardan kanalizasyona akan bu pis dünyayı incelerken neler neler buluyorlar? Atık Sulardan Toplumbilim Verilerine

Görsel: Derek Maliki

ATIK SULAR ANALİZ EDİLEREK NELER ANLAŞILABİLİR?

  • Toplumun ne kadarının uyuşturucu kullandığı ve hangi uyuşturucuyu kullandığı (Uyuşturucunun türü çok önemli, narkotik polisleri buna göre farklı çetelerin faaliyetlerini arttırdığını hatta uyuşturucunun ülkeye genel giriş yolları varsa hangi gümrüklerde delikler olduğunu bile anlatabilir
  • Hormonları etkileyen etken maddeler
  • İlaçlar, hangi hastalıkların yaygın olduğunu gösterebilir. Salgın hastalıkları ve yaygın sorunları çözmek için sağlık kurumlarına imkan tanır. Ağrı kesicilerin ya da antideprasanların kullanım sıklığı toplumun buhranda olduğuna işaret eder.
  • Doğum kontrol haplarının atıklarının sudaki yoğunluğu ile populasyon arasındaki ilişki aile planlaması gibi çeşitli çalışmalar için bulgu verebilir.
  • Atıklardaki kafein miktarı, insanların kafein kullanım düzeylerini kahve, çay ve çeşitli içeceklerin kullanım sıklığını verir.
  • Tuvalet kağıtlarının hangi marka olarak tercih edildiği çevre için önemlidir. Bazı kağıtlar çok daha az zarar verici şekilde suda eriyebilir.

 

Geçenlerde gazetede okudum, çoğalan denizanalarının bu üreme fazlalığını gariptir ki doğum kontrol haplarına bağlıyorlar. Kadınların tükettiği bu haplar dünya dengesinde nasıl bir etken oluyor değil mi?

Ancak düşünüyorum da, bir gün yaydığımız enerji dalgaları izlenerek toplumumuzun rengi, dokusu ve titreşim düzeyi saptanacak mı? Köpeklerin  insanların kokularından karakterlerini tahlil etmesi kadar ilginç bir olay. Roberto Fanelli ve Ettore Zuccato konunun öncü biliminsanları (kanalizasyon ve epidemiology Epidemioloji: hastalıklara, salgınlara yol açan etkenlerin parazitlerin, patojenlerin yayılışının yerleşmelerinin araştırılması üzerine bir bilimdalı)

Biz değiştikçe doğadaki atık yiyiciler bakteriler ve azot döngüsü, su döngüsü nasıl değişecek kimbilir? Ne çeşit enerji yiyiciler bizim için bilinir olacak?

azotdongu.jpg

TAKİBE ALIN:

X (Twitter) Takip Edebilirsiniz: 
twitter.com/ssonmez

Bilimkurgu okumayı seviyorsanız,
Starbul ilginizi çekecektir. www.starbul.com

Youtube Kanalım: 
www.youtube.com/suleymansonmez 


AZOT DÖNGÜSÜ

Bitkiler aminoasit, protein sentezleyebilmek için azota ihtiyaç duyarlar. Ama hiçbir bitki havanın serbest azotunu alamaz. Kökleriyle suda çözünmüş olarak alabilirler. Hayvanlar ise yedikleri bitki ve canlılardan alırlar.
Atmosfer azotu azot bağlayıcı bakteriler tarafından ve şimşek, yıldırım ve yağmurların etkisiyle toprağa bağlanır. Havadaki azot gazının toprağa bağlanmasına fiksasyon denir. Toprağa bağlanan azot tuzlarının bir bölümü denitrifikasyon bakterileri (Güherçile bozan) tarafından azot gazına dönüştürülür. Böylece havadaki azot sabit kalır. Topraktaki azotun bir bölümünü bitkiler tarafından alınıp, aminoasit, organik baz gibi azotlu bileşiklere dönüştürülür. Bu azotlu bileşikleri bitki yiyen hayvanlara geçer. Azotlu bileşikler, bitki, hayvan artık be ölüleri olarak toprağa karışır. Bitki, hayvan artıklarıyla ölülerindeki azotlu organik bileşikler, üre ve ürik asit, ayrıştırıcılar tarafından parçalanınca NH3 ve H2S oluşur. Aminoasitlerin saprofitler tarafından oksijensiz yıkımına pütrifikasyon denir. Ayrıştırıcıların oluşturduğu NH3 gazı kemosentez yapan nitrit bakterileri tarafından kimyasal enerji eldesinde kullanılınca nitrit asit (HNO2) meydana gelir. Nitrit asit, bir başka kemosentetik bakteri olan nitrat bakterisi tarafından enerji eldesinde kullanılınca nitrat asit (HNO3) oluşur. Böylece azot, dolanımını tamamlamış olur. NOT: Azot döngüsü sırasında ayrıştırıcıların oluşturduğu NH3 gazından kemosentetik bakterilerin azot oluşturmasına nitrifikasyon denir.
Kaynakça:
Vikipedi

Ve evrenin büyük başarısı, her şeyi temizleyip tekrar kaynak olarak sunabilmek için bu atığı yiyip temizleyecek bir canlı türünün mutlaka olmasında.

sudongusu.jpgAynı şekilde Çin”de büyüyen tuvalet kağıdı sorunu üzerine bir makale okudum. En önemli konunun kullanım sırasında suyu emecek ama yırtılmayacak, daha sonra kanalizasyonda eriyecek organik ağırlıklı malzemeler araştırıldığından bahsediliyordu.

Bunun yanısıra fabrika ve üretim atıkları bölge insanının maruz kaldığı çevre kirliliğinin de delilleri oluyor. Gerçekten ilginç bir konu.

Kaynakça:

Your Sewer on Drugs
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/02/080216095726.htm
Vikipedi Su Döngüsü

TAKİP İÇİN : Yazdığım Kitaplar | Youtube | Twitter | Instagram



YORUMUNUZ NEDİR?

Yorumunuzu yazınız
İsminizi Yazınız